Gå til innhold

Romferge styrtet


petter kindt

Anbefalte innlegg

Jeg er 96% sikker på at det var spøk... Det går umulig ann å mene noe sånt om noe som er så alvorlig som dette.

 

Men selv om det var en spøk så skulle det IKKE vært skrevet her!

Og hvis det var en spøk, så tror jeg ikke noen syns den var særlig morsom!

Dette er en av de tingene man IKKE spøker om!

 

Jeg syns det var veldig synd at dette skulle skje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

[sitatJaja.. Vi vet jo godt at det aldri kommer til å skje av rene politiske årsaker. USA kommer aldri til å gå med på å bruke russernes utstyr og dermed innrømme at det er bedre enn deres eget.... ....men det er jo bare å se på jagerflyene... Russernes er aerodynamisk overlegne USA sine, men de igjen bruker computere til å veie opp for dette ""

 

Kanskje på tide USA kommer ned fra sin høye hest, og innser at sammarbeid er veien å gå, både økonomisk og teknologisk.

 

Persolig tror jeg det er den eneste veien, mennesket, kan gå for å bli bedre.

 

Denne kloden er dødsdømt ( om noen milliarder år), så for å overleve bør vi komme oss herifra ""

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når man tenker på alle romfergeoppskytninger siden tidlig på 80-tallet og frem til nå, synes jeg det er flaks at dødsulykker kun har inntreft to ganger. Romferga blir utsatt for et vilt og farlig miljø i vanvittig stor hastighet på 28000 km/t, og det skal ikke mye til for at kollisjonen med millioner av luftpartikler i den hastigheten går galt. Oppskytning er den farligste biten, men turen hjem er ikke mye mindre farlig. Jeg tror det er stillingen til columbia som sviktet på vei ned. Stillingskontrolldysene (RCS) for styring i vakuum kan ha sviktet, eller klaffene for styring i luft kan ha sviktet, og dermed ført til at det ikke gikk ann å holde rett inklinasjonsvinkel mot luftmotstanden. Dermed kan tankene til drivstoff ha blitt overopphetet, som i sin tur førte til de observerte eksplosjon(ene) som ble hørt. Uansett er det ingen tvil om at flammeinfernoet slukte ferga. Med et så komplisert fartøy KAN noe svikte... Som medlem i norsk astronautisk forening ble dette en svært trist lørdag "" Jeg tror ikke NASA kan lære annet av dette at av og til kan det gå riktig galt. Vi snakker om romfart. Akkurat som at biler kan kræsje, fly kan styrte, skip kan synke, og tog kan spore av. Det er virkeligheten, uansett hvor perfekt man prøver å bygge fartøyene. Nå gjenstår det å se hvor lenge romfergeprogrammet stopper, og hvilke konsekvenser dette har for byggingen og driften av den internasjonale romstasjonen ""

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter Challenger-ulykken var det lenge tvil for om de kom til å ta opp igjen prosjektet, men etter noen år gjorde de (i følge TV2). Etter denne ulykken også så er det blitt svært ulønnsomt og hele prosjektet står nå i fare!

 

Ja, det rammet de svært hardt sist det skjedde, og ble en skikkelig brems for den form for romforskning. Jeg tror/menere jeg har lest, at fergene den gang ble stående 35 mnd på bakken. ""

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel... Den romstasjonen bør de droppe uansett. Den har fått mye kritikk for å være et påskudd for å gi fergene noe å gjøre.

 

Der da ikke bare USA som driver den... Det er forskning som foregår i ISS. Påskudd for å drive romferga!??!

 

Ja ISS har fått mye kritikk for å være bortkastede penger. Den har vist seg å være uegnet til den slags forskning som de faktisk vil drive med der oppe. Det de gjør er jo å leke med frosker og sånt, og det på verdens dyrest måte. ""

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Colombia hadde ikke mer en ca 30 turer og ikke 120 som du påstår her. Totalen for alle fergene er 113 turer.

 

Forresten... Når det gjelder Challanger ulykken så visste ikke NASA om defekten. Det var en av underlevrandørene av gummiringer som visste at de trakk seg sammen når det ble kalt, men de sa go for launch fordi de ikke ville trekke ut en utskytning enda litt til.

Nasa visste om at det var risikabelt å ta av, ellers hadde de ikke presset underleverandøren til å godkjenne launch slik at de selv kunne skrive fra seg ansvaret. Har du forresten lest Richard Feynman sin rapport om de latterlige byggeprinsippene som ligger til grunn for romfergen?
Har aldri hørt noe så dumt som dette utsagnet.
de tok av med en kjent defekt for å få til en presis oppskytning.
Litt selvmotsigende?

Nei, jeg synes ikke det er så dumt. Presisjonen jeg snakker om er i tid. For å reformulere(siden du tydeligvis inntil nylig bare har hørt svært intellektuelle utsagn): De vile ikke bli forsinket, så de satset på at O-ringen ville holde selv om den aldri tidligere hadde blitt testet i så sterk kulde.
Og når det gjelder astronauter... Alle som setter seg inn i ett amerikansk romskip og tar av og når en hvis høyde kan kalle seg astronaut. I Russland heter de kosmonaut.
Noen er mer erfarne enn andre. Hun læreren på challenger hadde ikke den aeronautiske ekspertisen som NASA sine egne folk har.Og jeg teller 5 fartøyer... Nå er det tre igjen.

 

Noen var redd for at disse romskipene var 22 år gamle, noe som de i realiteten ikke er... Alle deler byttes ut regelmessig, og hele romskipet trippel sjekkes etter hver tur hor å finne sprekker og etc.

 

Mye usanheter i den smørya din... ""OK, jeg tok feil av antallet, så da har bare 2/5 av de som ble bygget styrtet i stedet for 1/2. En klar forbedring altså! Bare 2 krasj på 113 flighter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det var mange tanker om dette...? Der er som tidligere nevnt 16 nasjoner, inkludert Norge, som er med på ISS.

 

The International Space Station, or ISS represents a global partnership of 16 nations. This project is an engineering, scientific and technological marvel ushering in a new era of human space exploration. The multi-million pound space station will include six laboratories and provide more space for research than any spacecraft ever built.

 

Også...

More than 40 space flights over five years and at least three space vehicles - the space shuttle, the Russian Soyuz rocket and the Russian Proton rocket - will deliver the various space station components to Earth orbit.

 

Det er jo mord og ulykker i Norge... og også i USA Rune... som du har så godt greie på...?

I USA blir 7 BARN skutt HVER DAG. Tenker dere på de??
men hva er sammenhengen med denne ulykken... ""

 

Jeg vil ikke svare på "mwalther's" inlegg... men dette syntes jeg var et utrolig lavt nivå... "" Det er jo tale og trykke frihet i Norge, og faktisk USA også... ""

 

Dag

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skrevet av Jim Vold:

Usa's romfartsulykkene med mennesketap:

Apollo 1: Søndag 27. januar 1967

Challenger: Tirsdag 28. januar 1968

Columbia: Lørdag 29. januar 2003

--> dette innenfor 1 ukes perioden!

 

Hva?! Challenger eksploderte i 1986!

Dette er sitat fra Nettavisen:

 

I 1986 eksploderte romfergen Challenger bare sekunder etter oppskyting. Også den gangen mistet sju astronauter livet. Dette er første gang at NASA har mistet en romferge under landing.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo mord og ulykker i Norge... og også i USA Rune... som du har så godt greie på...?

 

Sammenhengen(eller mangel på sammenheng, som d vel bør kalles), er at d er så forferdelig d som har skjedd nå. Men d som skjer hver dag er 10 ganger verre, og blir sjelden snakket om. Det er DOBBELTMORAL!!

 

Skjønner jo at man diskuterer det her, men når folk begynner å komme med at vi må tenke på familiene i en slik stund osv, blir d så vanvittig falskt, ikke bare her, men i media generellt.

 

Herregud, hele USA stopper opp, d er nesten landesorg og d er liksom ikke måte på. Men de jobbet jo i NASA, da er de vel mer verdt da......

 

En syk verden vi lever i

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja der er jeg helt enig med Rune. Det er fortsatt "live coverage" kontinuerlig på CNN's internasjonale sending, to døgn etter ulykken. Det får liksom være grenser...

 

Men det er disse modige astronauter, som setter livet på spill for å bringe verden et steg videre, når man så mister noen av dem i en ulykke så må hele verden sørge i dagevis...tror amerikanerne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AMerikanerne bruker 3 milliarder dollar på en romferge mission.

Er det verdt det?

Hva skal vi egentlig med en romstasjon?

Mennesker landet på månen i 1969 , hva slags fremskritt har skjedd siden det? Mennesker på mars blir det neste men hva er egentlig vitsen?

Tenk å bruke så ufattelig mye penger på noe som gir menneskene så lite av verdi !!! ""

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Æ klarer ikke tro hva jeg hører... Hadde ikke det vært for romfarten hadde ikke teknologien vært i nærheten av det den er idag... og vi hadde fremdeles trod at det bodde folk på Venus og Mars. Oppdagelse er viktig, og det vil det alltid være.

 

Det som er nevnt tidligere med frosk og slilkt. Det er ikke bare slikt man driver med. Man har tusenvis av prosjekter på gang, som f.eks å finne ut spredning av kreft i vektløshet og slike ting. Forskning som veldig mange i de vitenskaplige kretser synnes å mene er viktig. Skjønner ikke hvorfor dere klager over prisen. Det er da ikke dere som betaler...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja der er jeg helt enig med Rune. Det er fortsatt "live coverage" kontinuerlig på CNN's internasjonale sending, to døgn etter ulykken. Det får liksom være grenser...

 

Men det er disse modige astronauter, som setter livet på spill for å bringe verden et steg videre, når man så mister noen av dem i en ulykke så må hele verden sørge i dagevis...tror amerikanerne.

 

Du har et poeng. CNN's (amerikanske) dekning av denne ulykken minner nå mye om den etter 11. september, og det fremstilles som en nasjonal tragedie.

 

Det er trist når det skjer ulykker, men dette er snakk om 7 mennesker som helt frivillig og bevisst har tatt en viss risiko. Det står det naturligvis respekt av, men verden må gå videre.

 

Sorgen bør nå overlates til familiene og de nærmeste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprinnelig postet av Kenneth G. Sørensen:

USA kommer aldri til å gå med på å bruke russernes utstyr og dermed innrømme at det er bedre enn deres eget....

 

Hm, det var da svært så bombastisk, Kenneth "". Etter Berlinmurens fall har USA og Russland hatt flere og flere samarbeidsprosjekter som så avgjort er romfartsrelaterte og hvor amerikanerne faktisk bruker russisk hardware. Et eksempel her:

NASA TU144 Flying laboratory

 

Her litt om det formelle samarbeidet som etterhvert er etablert mellom amerikanske og russiske romfartsinstitusjoner "".

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprinnelig postet av Thomas Vatne:

 

Sitat:

--------------------------------------------------------------------------------

 

Det som helt klart har skjedd her er at NASA ville ha en ny romferge og trengte en god unnskyldning til mer funding.

 

markus

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Og du er hvor gammel???? Ikke skriv om ting du ikke forstår.

 

Trenger vel ikke tømme halve forumet for det? """"

 

Det kan vel bli litt kjedelig i lengden med bare proffe og seriøse Erik Tandberg typer her.

 

Gjør absolutt ikke noe om en haug med ivrige "Erik Tandberg wannabes" (i lavereflygende sammenhenger her på forumet også gjerne kalt "flyhavarikommisjonwannabes" "") lufter sine teorier, synes nå jeg "".

 

Lenge leve mangfoldet ""

 

Peace & Love!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...