Gå til innhold

Flare med 737-600


Birger Blomvik

Anbefalte innlegg

Denne er litt tricky; Jeg skjønner enda hvordan dette med gasspådrag og flare fungerer. Jeg er rimelig stabil ned til 100 - 50 fot. Da drar jeg til idle og skal flare ut. Dog kan jeg skli bortover rullebanen flere hundre meter før jeg setter ned. Det er faktisk så mye fart i maskinen at jeg kan foreta en stigning i stedet for flare. Selvsagt er FMC og vref korrekt, ligger på rundt 130 - 135 knop med 30 grader flap. Har sett litt på flyplasser og reist mye med fly og prøvd å fått med meg hvordan dette gjøres real life. Det ser ut for meg at da er det mer tyngde bak flaren. Flyet settes raskere ned på rullebanen og flaredistansen blir kort. Noen med gode råd eller tips her?

 

Jeg bruker PMDG sim NG 737- 600 og 700 modell

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vent meg til å ikke ta hastighetene fra FMC eller speedbook helt nøyaktig, tenker heller +/- 10kts, jobber hele tiden med throttle og trim, og følger hele tiden med på Vertical Speed, og hvordan flyet ligger i forhold til horisonten i ADI. Pleier å ta i idle på 50ft, men lager meg ingen regel på det, trenger man thrust så trenger man thrust, og omvent. Flyr man samme flyet mange mange mange ganger får man etterhvert utrolig god føling med hvordan det oppfører seg ved flare. Skulle man ende opp med for mye fart, (og da også løft) må man da velge mellom å bruke mye bane eller presse ned for en kansje litt hard landing, men ikke presse så mye ned at nesehjulet treffer først da. :D Nå vet jeg ikke hvor "riktig" dette er men hvertfall mine erfaringer. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du landa vel ikke med 700ft/min?

Hadde 125 knop med descend rate 700 ft/min før landing,flatet litt ut undet 100 fot og hastigheten sank ytterligere og var 119 knop ved landing denne gang.Har som sagt ikke studert landingene mine så nøye tidligere, noen ganger blir de bra,andre ganger veldig klønete.

Jeg skal se nærmere på dette etterhvert,dette var jo interressant.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor høyt over runway alt, en er før før flare avhenger vel litt av flytype også om jeg har skjønt det rett. En 747 for eksempel er vel 25 fot over mens den står med hjula på runway? 737 veit jeg ikke men 10 fot hører vel kansje ikke så feil ut i så måte?

Har slitt endel med å finne den gyldne flare selv men føler jeg har funnet sånn noenlunde ut av det med samme metode de andre her nevner. Se på repriser med PFD utheva og samenligne.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man holder normalt den kalkulerte hastigheten fra 1000ft og ned til "screenheight" som er normalt er ca 50ft. Vi trekker thrust idle i ca 20-30ft, og kan godt miste 10 knop mellom punktet vi trekker idle og touchdown dersom vi flarer ut noe flatt. Normalt mister vi ca 5 knop.

 

Man skal ikke stoppe gjennomsynket i flare, men bare redusere det... 2-300 ft/min (løfte nesen 2-3 grader i flare og hold) ved touchdown er fint (600ft/min er max på A320'en (og ganske så hardt) og 360ft/min dersom man skulle gjøre en overweight landing).

 

Man spiser rullebane med 60-70 meter per sekund, så det er bare å få hjulene nedpå så du kan begynne oppbremsingen. Man har ingen bruk for rullebanen bak seg, og det er ikke noe å hente på "aerodynamisk bremsing"... vi har relativt sett veldig lite drag.

 

 

Hilsen T

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Pull and squeeze" er en metode jeg har hørt om på videoer jeg har sett. Det går ut på at når man er like over banen (<10ft) så skal man dytte og dra i rattet raskt og kontinuerlig og på den måten "føle" seg frem til touchdown.

 

En ting å tenke på er at man til enhver tid skal prøve å overholde rutetiden. Dersom du feks skal lande på 09 på Værnes kan det være fornuftig å kjøre Flap 40 (B737) for så å komme deg av på TWY D, men da må du lande effektivt og få sette flyet så raskt som mulig, gjerne ignorere PAPI-lysene når du er i umiddelbar nærhet til rullebanen og sikte deg inn på threshold ("fotgjengerovergangen") slik at du kan lage en kurve/flare bort til touchdown-merkene. Må du kjøre hele runden rundt østre ende av banen og så tilbake til terminalen vil du bruke flere minutter ekstra. Men man skal jo også ta decelerasjons rate med i betraktning. Må man bremse veldig hardt for å rekke TWY D, kan det kanskje være mer fornuftig å la det bli en veldig behagelig nedbremsing og ta hele runden rundt. Passasjerene vil fortelle det videre dersom det var en veldig hard nedbremsing. Dette var mine tanker sett fra et uprofesjonellt ståsted.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er typisk å flare LANGT dersom man løfter nesa for tidlig. Ved 30 grader flap, og ellers normal innflyging så kan du begynne og redusere power / throttle i ca 30 fot (A/T vil begynne og retarde i 27 fot ved autoland). I ca 20 fot løfter du nesa 2-3 grader, og får en fin landing der du skal.

 

Speedbrakes er lov å bruke med flap extended på 737, og det hender man drar dem om man flarer 1-3 fot over bakken dersom man vil ha flyet ned. Men du får jo ikke ground spoilers før du er nede (kun flight spoilers).

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På Airbus'en er det heller ikke en restriksjon, man bør bare være litt rolig når man setter dem ut for å unngå store endringer i pitch som AP ikke takler så godt. Speedbrakes er dog inhibitet ved Flap Full.

 

Men selv ved Flap 3, dytter vi heller bare stikka fremover for å sette den...

 

 

Hilsen T

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...