Gå til innhold

Spitfire IXe ”RAB”


Anbefalte innlegg

 

Realair Spitfire IX/XIV pakka troner fortsatt på toppen av Spitfire fly til FSX etter min mening. A2A har en fin Mk1, men for meg er det MK IX som er selve ”Spitfiren” med perfekte dimensjoner takket være den litt lengre RR Merlin 60 motoren. Og selv om realair modellene nå er noen år gamle, klarer de seg fortsatt svært bra mot dagens nivå innen payware.

 

Jeg har tidligere laget en pakke med Norske etterkrigspainter for Spitfire fly fra både 331 og 332 skv, men det har ikke blitt noen skikkelig paint i fargene de fløy under krigen før nå. Jeg har lenge gjort research for Rolf Arne Berg sin svært kjente Spitfire LF MK. IXe PV181 med Norske flaggstriper.

 

Først litt om Rolf Arne Berg som var en av de ypperste og mest respekterte Norske jagerflypilotene under den annen verdenskrig. Han falt i kamp for Norge den 3. Februar 1945 og fikk aldri oppleve den freden han kjempet for. Berg hadde vært med siden oppstarten av 331 skvadronen i 1941 og var i 1944 blitt ”Wing Commander flying” for 132nd Wing i 2nd Tactical Air Force. 132nd wing var moderorganisasjonen for begge de Norske jagerflyskvadronene (en benevning som også har blitt gjeninnført i Luftforsvaret).

 

Berg og 132nd wing deltok fra invasjonen i Normandie og under det påfølgende felttoget på kontinentet. Foruten lederoppgaven sies det at Berg fløy flere tokt enn noen annen pilot i 2nd TAF. Han var en lidenskapelig jagerflyger som ikke lot noen sjanse til å fly gå ifra seg. Det ble også hans endelikt ettersom hans tur var offisielt ferdig i februar 1945, men han ønsket å gjøre et siste operativt tokt før han dro fra vingen. Under dette toktet mot den Tyske flyplassen i Eelde i Nederland ble han truffet av FLAK og flyet mistet den ene vingen og styrtet i en låve. Rolf Arne Berg døde momentant. Han er kreditert med mellom 6-7 nedskutte Tyske fly (jeg har sett varierende tall), noe som gir han ”ace” status.

 

Som Wing Commander hadde Berg muligheten til å male sine egne koder på flyet sitt og istedenfor FN eller AH var Spitfire IXe PV181 merket med RAB på siden. Han startet et initiativ med å få male de Norske flyene i flaggfargene og PV181 ble malt opp med flaggstripene på både haleror og over og under vingene, etter samme mønster som brukt før krigen. Bare på skroget beholdt han den Britiske roundellen. RAF var ikke like enig i Bergs initiativ, og hans søknad ble høflig avslått og de norske flaggstripene ble malt over på PV181 i januar 1945. Men for noen måneder fløy Berg med sin ”RAB” malt i godt synlige Norske merker.

 

Her kommer noen screenshots av min tolkning av Bergs Spitfire IXe PV181 slik den så ut i perioden den var malt i Norske farger.

 

 

Scrshot8692.jpg

 

Scrshot8742.jpg

 

Scrshot8752.jpg

 

Scrshot8812.jpg

 

Scrshot8842.jpg

 

Scrshot8912.jpg

 

Scrshot8932.jpg

 

Scrshot9002.jpg

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Premium Medlem

Aaaaah, dette ble veldig bra Jens-Ole ! Spitfire passer ikke til å lage for mye fantasimaling på, den er nesten hellig og MÅ være historisk riktig. Men her synes jeg du treffer innertier, og bringer videre en viktig del av norsk flyhistorie !!

 

RealAir sin modell begynner å dra noe på årene, men jeg synes fremdeles den er aller øverst når det gjelder troverdige flyegenskaper blant warbirds. A2A er ikke langt unna, tett fulgt av Warbirdsim, Classic Hangar,Vertigo og muligens noen flere. Uansett hva jeg kjøper av nye modeller, uansett hva jeg flyr, jeg kommer alltid tilbake til Spit`n.

 

Blir disse fargene tilgjengelig for flere ?? :) .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt konge paint på denne gitt.

Og jeg må melde meg på skjemaet som Ernst la ut.

 

Blir disse fargene tilgjengelig for flere ??

 

Skulle gjerne hatt denne i hangaren sammen med andre paints under utvikling.

Lettere å sammenligne og se på hva man har gjort feil selv da.

 

Glimrende jobb.

Kanskje vi skulle tatt oss ei patrulje over norsk luftrom med tidsriktig paint på disse Spittene en gang.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Norwegian Spitfire IX collection coming soon for the realair spitfire:

 

1. IXc, MA568, coded "FN-L", No 331 (Norwegian) Sqn. MA568 was the ‘personal’ aircraft of Capt Svein Heglund, the highest scoring Norwegian fighter ace of WW2, credited with 16 victories. This particular aircraft was used during seven of Heglunds victories when he was serving in No. 331 Sqn of the North Weald Wing in 1943. The aircraft was also used by Lt. Nils Kolbjørn Jørstad for one victory in June 1943. Svein Heglund later also served with great success as a night fighter pilot flying Mosquito's with No 85 Sqn RAF, getting three BF-110 victories during bomber escort mission over Germany. Heglund continued in the RNoAF after the war and retired as a General in 1982.

 

2. IXe, PV-181, personal aircraft of W/Cdr Rolf Arne Berg, No 132nd (Norwegian) Wing, late 1944.

 

3. IXe, MJ931 coded “FN-L”, No 331 (Norwegian) Sqn. in 1945. MJ931 followed No 331 Sqn to Norway after the war.

 

4. IXe, NH550 coded "AH-S", No 332 (Norwegian) Sqn.,1945. NH550 followed No 332 Sqn to Norway after the war and was used until struck of charge in 1952.

 

5. IXe, NH550 coded "AH-S", 332 Sqn. RNoAF,1945-46 (same as above with overpainted British roundels). NH550 followed No 332 Sqn to Norway after the war and was used until struck of charge in 1952.

 

 

 

norspit.jpg

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Premium Medlem

Himmel og hav, dette er suverent gode nyheter! Det har vært få repaints til denne Spit`n, og nå kommer du med halve Luftforsvaret :) . Æ bøyer meg langt ned i rullebanen for det arbeidet du utfører. Nå blir vi nødt til å mobilisere for å trene formasjonsflyvning i søndagsgjengen ;) :grin: .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for det!

 

Eller så er planen å gi ut en pakke til med 3x331 Sqn maskiner;

MJ931 slik den så ut under hjemturen til Norge med flaggstriper på haleror, samme fly noen uker senere med flaggstripper på overmalt "sky" bånd på halen og en "FN" maskin med RAF roundel overmalt med Norsk, ca 1946.

 

Av interesse kan også være min tidligere pakke med 4x Norske spiter malt slik de så ut mot slutten av tjenesten i Luftforsvaret (ca 1951-52). Da hadde flyene fått kamuflasjemaling med Norske fargenyanser, roundel med hvit kant og skv koder var gjenninført.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm det må vel være den siste pakka du viste til som jeg fant og lastet ned her.

Stemmer det at det er AHH AHZ FNC og FNL??

 

Edit:

Har nå funnet paintene og innstalert dem og dette er meget bra må jeg si..

Suverent utført jobb. Igjen..

 

Da er det bare å glede seg til neste utgivelse mens man flyr disse lekre maskinene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei alle sammen,

 

Bare for å få det på det rene; FN-C som har en speilvendt C er ikke del av de to nye pakken jeg har lastet opp nå og som det er bilder av i denne posten. De Spitfirene som er i de to nye pakkene er FN-L, RAB og AH-S (x2).

http://www.sim-outhouse.com/sohforums/local_links.php?s=&catid=3&keyid=&nameid=&page=1&pp=15&sort=d

 

Men mulig jeg laster opp den gamle pakken på nytt igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hyggelig å høre! Er en sabla fin modell realair har laget av Spiten, blir enda bedre nå med en god samling av "Norske" IX'er å fly :)

 

Mener å huske at jeg har lest et tall på over 400 Spitfire IXc/e som var innom de to Norske jagerflyskvadronene i perioden 1943 og til 1952... Det gjør typen til det mest brukte i antall fly i Luftforsvaret (dog var ikke alle i bruk samtidig).

 

Noen flere bilder av Svein Heglunds FN-L. For å gå med FN-L i 1943 tidsrommet, kommer også ML244 kodet AH-O fra 332.

 

Scrshot9442.jpg

 

Scrshot9392.jpg

 

Scrshot9422.jpg

 

AH-S slik den så ut under hjemturen til Norge den 22 mai 1945. Den får også snart følge av AH-F som hadde høy hale (dette var også en maskin som fløy til Norge den 22 mai). Begge disse flyene hadde fått påmalt flaggstriper på haleroret før turen til Norge.

 

 

scrshot9532.jpg

 

Scrshot9542.jpg

 

Scrshot9642.jpg

 

Scrshot9682.jpg

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...