Gå til innhold

Europas eget GPS-system på god vei


Frode Skibrek

Anbefalte innlegg

Beskrivelsen fra reporteren er jo feil, ihvertfall i følge hvordan det Amerikanske GNSS systemet NAVSTAR fungerer. Posisjonen blir jo ikke funnet vet at satellittene måler tiden det tar for signalene til å nå frem til mottaker på bakken, for så å komme tilbake igjen.

Mottakeren på bakken har også en innebygd klokke, hvor da mottakeren måler tidsdifferansen fra da signalet ble sendt fra satellitten til det ble mottatt. Når da posisjonen på satellittene er kjent, og ved mottatt signal fra et minimum antall satellitter er oppnådd, kan mottakeren regne ut en 3D posisjon.

 

Er det reporteren som har bommet, eller vil det Europeiske systemet variere ifra det Amerikanske i hvordan posisjonsbestemmelsen foregår? I så fall vil jo mest sannsynlig alle GNSS enheter vi har i dag være ubrukelige. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beskrivelsen fra reporteren er jo feil' date=' ihvertfall i følge hvordan det Amerikanske GNSS systemet NAVSTAR fungerer. Posisjonen blir jo ikke funnet vet at satellittene måler tiden det tar for signalene til å nå frem til mottaker på bakken, for så å komme tilbake igjen.

Mottakeren på bakken har også en innebygd klokke, hvor da mottakeren måler tidsdifferansen fra da signalet ble sendt fra satellitten til det ble mottatt. Når da posisjonen på satellittene er kjent, og ved mottatt signal fra et minimum antall satellitter er oppnådd, kan mottakeren regne ut en 3D posisjon.

 

Er det reporteren som har bommet, eller vil det Europeiske systemet variere ifra det Amerikanske i hvordan posisjonsbestemmelsen foregår? I så fall vil jo mest sannsynlig alle GNSS enheter vi har i dag være ubrukelige. :) [/quote']

 

Er rett som du sier. Signalet kommer ikke tilbake til satelitten. Er ganske enkelt 3 satelitter for å beregne en 3D posisjon, og så må man ha 1 til for å den 4. dimensjonen, som da er tid.

 

Jaja, er nå endå en stund til dette er oppe og går, men både gps og glonass (russerne) er jo oppe og går stort sett, så holder igrunn det :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja feilmarginene som finnes i GPS-systemet i dag (som

er 100% amerikansk og militært) er jo der med vilje, nettopp fordi

militæret i USA ikke vil at dette systemet skal være

mer presist enn det er allerede - og til vanlig bilkjøring

er jo dette mer en bra nok. Men som nevnt lenger opp, er

det jo tross alt militært system - og de kan jo når som

helst "shut down" hele systemet, og da kan vi dunke så

mye vi orker på enten det innebygde GPS-systemet

(eller ettermontert) - uten at det hjelper.

 

Så det er svært godt at vi endelig får et 100%

sivilt og europeisk system, dette skulle blitt gjort

for lenge siden spør du meg.

 

Ut fra det jeg tidligere har lest, må det noe modifisering

til - både på innebygd GPS-system/håndholdt GPS

(som f.eks. Garmin Nuvi/TomTom osv.) for at disse kan brukes

med det nye Galileo-systemet når den tid kommer - men

ikke altfor komplisert heldigvis!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen komplett avslåing av GPS nettverket, er heller usannsynlig. Men USA har jo muligheten til å blokkere områder hvis det skulle bli nødvendig, men det er heller tvilsomt at blir nødvendig i vårt nærområde.

 

Nøyaktighet er jo heller ikke noe kjempe problem, hvis man vil betale for det riktignok ;) Ca 10cm nøyaktighet er ikke umulig det, med rett utstyr.

 

Men for all del, er jo bra med flere "leverandører". Kineserene er jo på vei de også med sitt såkalte "Compass".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nøyaktighet er jo heller ikke noe kjempe problem' date=' hvis man vil betale for det riktignok ;) Ca 10cm nøyaktighet er ikke umulig det, med rett utstyr.

[/quote']Hei! Man trenger faktisk ikke betale for nøyaktigheten. Det går faktisk an å legge inn korreksjonsdata i ettertid og få en forholdsvis god nøyaktighet. Selv bruker jeg en GPS som mottar korreksjonsdata i sanntid, noe som resulterer i en nøyaktighet på 1-5 cm i X og Y, noe mer på høyden.

 

IMG_0424.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Man trenger faktisk ikke betale for nøyaktigheten. Det går faktisk an å legge inn korreksjonsdata i ettertid og få en forholdsvis god nøyaktighet. Selv bruker jeg en GPS som mottar korreksjonsdata i sanntid' date=' noe som resulterer i en nøyaktighet på 1-5 cm i X og Y, noe mer på høyden.

[/quote']

 

Joda, det finnes endel muligheter. RTK, som du bruker (går jeg utifra) er jo en, men den er jo nokså begrenset rekkevidde på. I tillegg krever man en referanse (Base) og da en mobil (Rover) som man vil ha posisjonen på.

 

I tillegg kan man jo hente RTCM (korreksjoner) fra internett gratis og mate inn i gps mottakeren.

 

De systemene som koster endel å benytte seg av som jeg snakket om, er jo stort sett for offshore bruk osv der man har en høy nøyaktighet uansett hvor man er i verden og man ikke kan ha en kjent referanse i nærheten.

 

btw, fin Leica gps. Du er landmåler kanskje? ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...