Gå til innhold

F-22A Raptor i operativ tjeneste


Sindre Grut Hilstad

Anbefalte innlegg

Kommer ikke den i to utgaver(eller fler?)? En som er konvensjonell og en som har muligheten til å ta av vertikalt?

 

Er vel Joint Strike Figther (JSF) du tenker på (F-35?), men det har enda litt igjen til det blir satt i operativ tjeneste.

 

F-22 er et flott fly, men dette betyr vel slutten for de gode gamle F-15'ene, hvilket er litt trist...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nydelig fly det der. Kommer ikke den i to utgaver(eller fler?)?

 

FB-22 Strike Raptor, en større versjon med deltaformede vinger, lengre rekkevidde og større våpenkapasitet enn F-22, eksisterer som et konsept. Det ligger foreløpig på hylla i påvente av fremtidige vurderinger. En mulig hensikt er at den skal avløse F-15E samt B-1B og B-2A i enkelte sammenhenger frem til en ny løsning kommer på plass rundt 2037 eller noe i den dur.

 

Spekulasjoner tyder på at konseptet er uten horisontale og vertikale stabilisatorer og at det kanskje skal bruke split flaps eller decelerons i stedet for konvensjonelle sideror samt bevegelige vingetipper i stedet for/tillegg til balanseror (?). Den vil kunne fly raskere enn B-1B og bære opptil 30 250-punds Small Diameter Bombs, 22 flere enn F-22A. MTOW vil kanskje bli over 42 tonn. En real stridskaillj med andre ord.

 

Siden den er basert på F-22 vil utviklingskostnadene bli noe lavere. Første flight blir kanskje om åtte år.

 

GlobalSecurity.org: FB-22 Fighter Bomber

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med tanke på prislappen på Raptor, så tviler jeg sterkt på at Eagle'n vil forsvinne med det første. Vil tippe at mange Eagles vil bli overført til ANG-skvadroner, samt at noen vil muligens bli solgt.

 

I utgangspunktet skulle Raptoren erstatte Eagle'n 1:1, men kongressen kuttet ned antallet til kun 200. Mao vil USAF være avhengig av F-15 en god stund til, med mindre de igjen åpner opp for innkjøp av flere F-22.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foresten hvor mange fly er blit produsert til nå? Og er det bare 30 stykker som er levert til en sqv.? eller er jeg ute å kjører? hehe ""

 

En skvadron har til nå blitt operativ med 15stk F-22A.

Det ser ut som om de kommer til å være i produksjon inntil 2010, til et antall av 183 stk, som er nok til å utruste 7 skvadroner. Men krefter i USAF prøver å få utvidet produksjonen til 2012-2013, hvor F-35 vil nå full produksjon.

 

Men dette kan da komme på bekostning av oppgraderinger planlagt til F-22A planlagt fram mot 2010, som er ment å gjøre Raptoren bedre egnet til angrep mot bakkemål og close combat support, noe den er heller dårlig egnet til i dag.

 

Egentlig var det ment å produsere nærmere 500stk. Med denne kutten i produksjonen øker stkprisen mot 150mill $. Menmen, dette er jo bare småpenger i forhold til 1mrd $ per B-2""

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...