Gå til innhold

Flyradio - nye regler


Ole-Jørgen Søberg

Anbefalte innlegg

Da har jeg kanskje en god helgenyhet. Fra i morgen (08.04) er R&TTE-direktivet gyldig (RTTE=radio- og teleterminal-utstyr). Dette betyr i praksis at det meste av radioutstyr blir lovlig å eie, også i Norge, forutsatt at det er CE-merket. Radioer for flyfrekvenser blir dermed diskvare og bl.a. NAK Shop vil ta inn slikt utstyr for salg. Merk at jeg skriver EIE og ikke BRUKE [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]. Ikke alt utstyr blir tillatt å bruke, spesielt gjelder dette utstyr med radiosendere.

Dermed blir det felles regler innen EU/EØS på dette området.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

SVARTE STEIKE, ENDELIG, dette har vi venta lenge på !

Endelig blir scanneren min lovlig (den er CE merket [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]) og jeg har ihvertfall lov til og ha den (men har selvfølgelig ikke tenkt og bruke den, har den bare til fyllmasse på skrivebordet og i bilen:-D)

Vennlig hilsen

Tarjei Lundarvollen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For alle oss som ikke eier slikt utstyr, og som nå ønsker å kjøpe det kunne det jo være en ide å gå sammen om et slikt kjøp gjennom http://www.coshopper.no/"'>http://www.coshopper.no/" TARGET=_blank>http://www.coshopper.no/ eller http://www.letsbuyit.com/"'>http://www.letsbuyit.com/" TARGET=_blank>http://www.letsbuyit.com/

------------------

Dag Johansen

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Originally posted by Ole-Jørgen Søberg:

:

Ikke alt utstyr blir tillatt å bruke, spesielt gjelder dette utstyr med radiosendere.

Kan Ole-Jørgen være litt mer spesifikk om hvilke kriterier som blir lagt til grunn når det gjelder retten til å bruke utstyret? Hva med en scanner for flybåndet (samt andre deler av frekvensspekteret) som er CE-merket, men ikke inneholder sender? Kan den brukes?

Vil det nå bli lettere for "sertifiserte" flygere å få kjøpte håndholdte sendere som en kan ta med i bagen som backup til radioen i flyet?

------------------

Harald Hagen

Harstad, Norway

harald.hagen@online.no

[Edited by Harald Hagen 07-04-2000.]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kenneth rolig nå [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Det er bare en ting jeg lurer på er hvem er det som har smiska med regjeringen eller personen som har gitt lov til dette [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/grin.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/grin.gif[/image]

Ja ja endelig kuuuuuuult [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/grin.gif[/image]

------------------

Masse Hilsen

Tor Harald Tessem

http://home.kvalito.no/~thtessem

Beklager evt. Skrive feil!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fillern, da må jeg slutte å BRUKE min, og bare ha den til pynt....

Ikke mere SkySpy, Airnav, Wxsat..etc...

Rive ut demodulatoren fra comporten, og henge den på veggen til pynt [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/grin.gif[/image]

Nei fra spøk til revolver, endelig et EU-direktiv med litt fornuft !! Har misunnet svenskene dette i lange tider ! Nå kan naboene slutte å lure på hva slags dingsebomser jeg har på taket, de er jo bare i EIE, ikke til å bruke.. [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/tongue.gif[/image] Særlig er den quadrifile helix antennen et mysterium for mange forbipasserende. Men den er kun til for å hente satelittbilder, og det er jeg ikke sikker på kommer inn under samme lovgivining, noen som vet noe mer om det ? For om noen dager så ankommer nytt satelittutstyr fra Timestep i England, mottager, interface og software [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Originally posted by Johnny Nyhammer:

Er det noen som vet hva slikt utstyr vil koste i innkjøp?

Mvh

Johnny

Hei, den jeg har (den er selvfølgelig svensk registrert, men omregistrer den til norge imorgen :-D) heter UBC3000XLT og pris og info finner du her:

http://home.swipnet.se/alfakom/scanner1.htm#UNIDEN"'>http://home.swipnet.se/alfakom/scanner1.htm#UNIDEN" TARGET=_blank>http://home.swipnet.se/alfakom/scanner1.htm#UNIDEN

legg merke til at det billigere scannerene ofte ikke har med flyfrekvensene (118-137MHz) men har et opphold i frekvensbåndet her.

Vennlig hilsen

Tarjei Lundarvollen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Originally posted by Tor Harald Tessem:

Det er bare en ting jeg lurer på er hvem er det som har smiska med regjeringen eller personen som har gitt lov til dette
:D

[/b]

Det er vel en tilpassing til resten av Europa (takket være EØS-avtalen) som er årsaken til dette.

Jeg synest Dag hadde et bra poeng med at vi burde gå sammen om å kjøpe en scanner. Både CoShopper og LetsBuyIt har muligheten til å foreslå produkter man kan kjøpe inn. Dersom vi har en diskusjon om hvilke scanner vi foreslår kunne vi lagt inn et forslag og dermed fått presset prisen på en radio.

------------------

Tore Sætre

Oslo, Norway

E-mail: tore.satre@iname.com

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Originally posted by svaune:

Hva er diskvare fornoe

Hilsen Sverre Aune


Hva med: en vare som selges over disk ?

Eller mere som: vare som en forhandler tar inn for vanlig salg..?

[image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Ellers så mener jeg å tro at slik som EU-direktivet fungerer i dag, så er også BRUK av mottagere som tar inn politi, brann, AMK m.m. tillatt, det er slik det fungerer i Sverige. Men om ikke så altfor lang tid vil disse etatene gå over til et annet, felles kommunikasjonssystem som ikke lar seg avlytte...tror de [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] Om det er et Truncking system de vil bruke, så vil det nok ikke være noe større problem for "vanlige" folk å avlytte det, det trengs bare rett hardware og software. Trunck Tracking er allerede utbredt i andre land. Er det snakk om et annet digitalt system vil det nok være mer problematisk...en stund. Så dem som vil gå til innkjøp av en " vanlig " scanner idag, for å lytte på polti' og andre, vil nok bli skuffet. Men da er det jo mange andre ting som farer gjennom eteren som er minst like interessant å ta inn...

Svein

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Originally posted by Ole-Jørgen Søberg:

Da har jeg kanskje en god helgenyhet. Fra i morgen (08.04) er R&TTE-direktivet gyldig (RTTE=radio- og teleterminal-utstyr)....

Hr. Søberg hvor har du det fra at dette direktivet er gyldig fra 8/4 ?

Og er ikke typegodkjenning da fortsatt nødvendig i Norge, selv om det er CE merket ?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok utdannelsen i USA i sin tid, og der var det fantastisk mye radioer og mottakere av alle slag. Alt var jo lovlig der borte.

Anbefaler at dere tar en titt på amerikanske web-shopper for slike radioer da de også sender internasjonalt for en billig penge. RadioShack har sikkert en side o.l

God helg!

Mvh.

Andreas Skotner

Virtual Luftforsvaret http://www.skotner.net/viper"'>http://www.skotner.net/viper" TARGET=_blank>http://www.skotner.net/viper

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Hr. Søberg hvor har du det fra at dette direktivet er gyldig fra 8/4 ?

Og er ikke typegodkjenning da fortsatt nødvendig i Norge, selv om det er CE merket ?"

Hr. Søberg [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/wink.gif[/image] jobber på teknisk avdeling i Post- og teletilsynet og kommer nettopp fra et møte der vi inngående gikk gjennom dette direktivet. Det har vært diskutert lenge i tilsynet og EU/EØS-landene har nå blitt enig om en tekst. Direktivet inneholder mye mer enn dette, men det er i alle fall "off topic".

Og så lenge utstyret er CE-merket, og ikke er merket med "Alert sign" (utropstegn i en sirkel), trengs ikke norsk typegodkjenning lengre. "Alert sign" betyr at det er visse restriksjoner i noen av landene for utstyret.

mvh Ole-Jørgen

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, det var jo en grei forklaring. Er du en av de gutta som triller rundt i en mørk van, med sota ruter, og en skog av antenner på taket? [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] Skremme vannet av folk med radioutstyr de ikke skal bruke o.s.v ??

Hva med å bruke en litt mer anonym metode.....

Lukter ETAT av det det kjøretøyet på lange veier !!

Men nå får vel P&T litt mindre å gjøre fremover... [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trodde ikke dere var så lettskremte... [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/wink.gif[/image]

PT er ikke politi og den biten jeg jobber med, er ren publikumsservice. Tror ikke det nye direktivet vil medføre mindre arbeidstilfang, heller det motsatte, selv om det nå er fritt fram for nesten alt og alle.

Kanskje tråden er ferdigdiskutert og vi kan begynne å fly igjen...? Innlegget var jo ment som ren info.

Ole-Jørgen

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var bra nyheter! Har lenge hatt lyst på en scanner som kan ta HELE båndet, fra topp til bunn. Om denne radioen også er i stand til å sende, så den kan brukes som walkie-talkie, er det også gøy (men ikke lov?)

Ønsker også at den skal kunne kobles til datamaskin, så den kan stå og scanne etter radiosendinger for meg, som f.eks. romfergene, satellitter, nødfrekvenser o.l. Det ble nevnt i diskusjonen at man kan plukke opp satellittbilder, DET hadde jo bare vært konge!

Jeg er med på et felles innkjøp, men da ikke av en radio som har begrensede frekvensområder. Noen som vet hva slags radioer som er å få, finnes min "drømmeradio"?!?!

[image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

(Lurer på om nabo'n har trådløs telefon??? [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/grin.gif[/image] )

------------------

Håvard Sande

havarsa@online.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

....

Ønsker også at den skal kunne kobles til datamaskin, så den kan stå og scanne etter radiosendinger for meg, som f.eks. romfergene, satellitter, nødfrekvenser o.l. Det ble nevnt i diskusjonen at man kan plukke opp satellittbilder, DET hadde jo bare vært konge!...


Å koble en scanner til en PC er helt vanlig å gjøre.

Noen kan styres med software, man kan ta opp sendinger automatisk, motta meldinger fra ACARS systemet i fly, og få plottet flyene på pc skjermen akkurat som en radar m.m...

Satelittbilder er det fullt mulig å ta ned, men en vanlig scanner er ikke så egnet til det, p.g.a. tekniske begrensninger, og at man trenger en antenne som er dedikert til dette.

En scanner som inneholder radiosender, vel da er det ikke en scanner lenger, men....en radiosender [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Det er mange firmaer i utlandet som selger scannere, søk litt på nettet og du vil finne dem fleste.

Et par linker:

http://home7.swipnet.se/~w-78537/index.htm" TARGET=_blank>Alfacom

http://www.bander.com" TARGET=_blank>Bandercom

Men det er mange flere !!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for tips!

Jeg trodde satellittbilder var kodet til det ugjennkjennelige, i og med at de er så dyre. En slik scanner åpner visst for store muligheter!

Klarer meg fint med at apparat uten sendemuligheter, men det kunne være greit å bruke den som walkie-talkie som sagt, men da selvfølgelig på dertil egnede frekvenser.

Jeg likte ideen med å prøve et felles innkjøp av dette, evt via coshopper.com. Hva om vi prøver å finne frem til en modell som flere er interessert i, og til en rimelig pris? Selv ønsker jeg som sagt en som tar alle frekvenser og som kan kobles til og styres av en PC. Den bør være håndholdt, og uten at jeg vet særlig mye om hva dette koster, vil jeg tippe mellom 2.500-3.000 kr?

------------------

Håvard Sande

havarsa@online.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå vet jeg ikke om alle her snakker om samme satelitt bilder, men jeg har selv hentet ned værbilder ifra NOAA satelittene og det går uten problemer (men scanner er ikke helt riktig utstyr derfor blir ikke bildene alldeles perfekte). Derimot spionbilder ifra militærsatelitter og sånt er nok noe værre med :-)

Håvard: ja var grei den radioen, vor og greier på den, aner du noen pris ?

Vennlig hilsen

Tarjei Lundarvollen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

srsab.se har den visst i sin produktrekke, men den er ikke å finne i prislista. Teit..

Ellers synes jeg IC-R10 virker spennende... http://www.srsab.se/mottagare/ic-r10.html"'>http://www.srsab.se/mottagare/ic-r10.html" TARGET=_blank>http://www.srsab.se/mottagare/ic-r10.html

På denne følger utstyr for kopling mot PC med.

------------------

Håvard Sande

havarsa@online.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Originally posted by Håvard Sande:

Takk for tips!

Jeg trodde satellittbilder var kodet til det ugjennkjennelige, i og med at de er så dyre. En slik scanner åpner visst for store muligheter!

Klarer meg fint med at apparat uten sendemuligheter, men det kunne være greit å bruke den som walkie-talkie som sagt, men da selvfølgelig på dertil egnede frekvenser.....


Hvor har du det fra at satelittbilder er dyre ?

De hentes hjem rett fra satelitten. Det er bare noen tikk-takklyder den sender ut, og som blir til bilder på pc skjermen din. Som sagt så er ikke en vanlig scanner særlig egnet til dette.

Du burde nok skille mellom en vanlig walkie-talkie, og en VHF-UHF radio. INGEN scannere kan sende på noen frekvenser, og hvem ialledager ville du snakke med da ?

Ellers, så burde kanskje noen begynne å legge inn annonse hos coshopper/yatack ??

Men tviler på at det vil bli noen stor suksess, da det ikke finnes noen "offisielle" norske forhandlere av sånt utstyr ennå. Men etter en tid vil det nok dukke opp noen. Jeg ville heller tatt Visa/Mastercarden med til en webshop i utlandet og handlet der, tror det er det billigste ennå. Men ville styre unna shopper i USA, som selger scannere for det amerikanske markedet. Da risikerer du å få en som er sperret rundt 800 - 900Mhz....har jeg lest....

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje det burde opprettes en egen diskusjons gruppe her, hvor man kan utveksle meninger om flyradioer, uvanlige meldinger man har hørt der, ACARS, m.m ??

Det vil jo være mange som kommer til å lytte på fly kommunikasjon etterhvert nå...

Og så kan man lære litt mer om ATC, og bruke de erfaringene man snapper opp i FS !!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...