Gå til innhold

Kontroll og Varsling


Mathias Ganss

Anbefalte innlegg

Heisann!

 

Idag var jeg på sesjon i Oslo for å finne ut om jeg var "fit" for militæret. Legen fant ingen feil, og jeg ble stemplet tjenestedyktig. Etter noen matte, ord og logikktester, fikk jeg lov til å sette opp to ønsker om hvordan jeg ville gjennomføre førstegangstjenesten. Jeg valgte Luftforsvaret og Kontroll og Varsling.

Og det er her spørsmålet mitt kommer; Er det noen her inne som har tjenestegjort i Kontroll og Varsling? Og om det er det, hvordan var det?

 

Mye skriving for et enkelt spørsmål, men allikevel. Takk på forhånd.

 

Med vennlig hilsen

Mathias

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristoffer, morsomt at du har oppdaget websidene mine ""

 

Men, for å ikke forvirre Mathias så må jeg få presisere at min førstegangstjeneste ikke var kontroll og varsling som det spørres om innledningsvis i denne tråden. Kontroll og varsling er de som sitter i fjellet eller på radarstasjoner på noen få steder i Norge og holder øye med det som skjer i luftrommet til en hver tid (veldig kort sagt). Mens jeg var i luftvernartilleriet i Hæren (større mobilitet ift. Luftforsvaret), som bare har et lite område å passe på (som regel i nærheten av en flyplass eller andre viktige objekter), med mobile radarer (BV206) og i tillegg til at vi vanligvis ikke kommuniserte med flyene. Men ellers er det jo en del likhetstrekk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mathias, jeg kan absolutt anbefale tjenestegjøring innen Kontroll- og Varsling.

 

Selv tjenestegjorde jeg ved CRC Sørreisa i 10 måneder som Kontroll- og Varslingsassistent og jeg kan knapt tenke meg en bedre førstegangstjeneste enn den jeg hadde.

"Jobben" innebar å sitte langt inne i fjellet i operasjonsrommet og se på radar. Det kunne selvsagt bli litt kjedelig i lengden og når det var lite å gjøre, men vi slapp i det minste å ligge å krype i gjørma ute "" Den eneste øvelsen vi hadde varte i knapt 3 dager. Vi gikk 3km fra stasjonen på natoplanker i strålende vær, lå 2 netter i telt (som var kjørt frem med skuter) og hadde masse god mat. AG`en, hjelm og annet "kamputstyr" lå igjen hjemme på stasjonen og det eneste vi gjorde ute var å lære om snøskred og søk i skredområde ""

 

Vi gikk turnus slik at det var både dag, kveld og nattevakter og hadde også friperioder på opp til 12 dager.

 

I dag er det vel kun 2 CRC-stasjoner igjen i Norge, Mågerøy og Sørreisa så du må i så fall søke deg til en av disse plassene.

Sørreisa er en veldig liten stasjon og på en relativt liten plass slik at det ikke er alt for mye å finne på i fritiden. Men miljøet blandt de få soldatene som var der var kjempebra. I tillegg må vel stasjonen ha Luftforsvarets beste kjøkken!

 

Det er riktignok 6 år siden jeg var inne til førstegangstjeneste så noen forandringer er sikkert skjedd, men jeg tror absolutt fortsatt at det er en fin tjeneste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer veldig ann på hvilken rekrutt skole du kommer til. Husker fra den listen med plasser jeg så på madla og det var svært få som skulle til K og V.

 

For de som vil ut i felt og få prøve seg litt som skikkelige soldater er Vakthold og sikring på Basesettene det riktige valg (bemerk V og S er ikke på noen måte det samme som det å være vakt soldatat og åpne porter) Er selv i Tropp 1 på Basesett 2 og har rundet 50 feltdøgn og har skutt mange tusen skudd med AG 3 og det meste av andre våpen forsvaret kan mønstre. Befalet kommer fra infanteriet og det preger tjenesten på godt og vondt. "Porno" vask og mange andre kjedelige ting, men i gjengjeld mange spennende opplevelser ute i felt. Tjenesten er ment som trening for de som velger å skrive kontrakt for å eventuell utenlands tjeneste. Med dette har Luftforsvaret for første gang fått en "spydspiss" også på bakken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristoffer, morsomt at du har oppdaget websidene mine ""

 

Flott side det derre, veldig interessant for oss som skal inn om en stund.

 

Men, for å ikke forvirre Mathias så må jeg få presisere at min førstegangstjeneste ikke var kontroll og varsling som det spørres om innledningsvis i denne tråden.

 

Ops, sorry da.. ""

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Følgende gjelder hvis du kommer inn i Luftforsvaret:

 

Jeg søkte kontroll og varslingskurs (OperasjonsAssistent) som er den vernepliktige stillingen i faget. De fleste andre stillinger som driver med kontroll og varsling må du søke via Befalsskole.

 

Jeg erfarte at jeg ble nedprioritert pga. mine "karakterer" på rekruttskolen. Dette er en skala fra 1 til 10, hvor "dugleik" og "oppførsel" blir vurdert. Min troppsjef var rimelig slapp og satte 5-5 på samtlige i troppen, mens andre troppsjefer fikk nyansert denne skalaen mye mer.

 

De jeg kjenner til som fikk ops.ass.-kurs hadde minst 6 eller 7 i karakterer.

 

Så altså: Vær skikkelig "på'n" på rekrutten, og ta på deg verv som troppsass., tillitsmann, postmann osv. På denne måten merker befalet ditt hvem du er - og god innsats blir lagt merke til og notert.

 

I slutten av rekruttskolen blir du også innkalt til en samtale hvor du blir intervjuet om hva du har lyst til vidre, og her er det ikke dumt å ta med noe dokumentasjon på f.eks god engelskkarakter fra VGS, ev. flyerfaring (tatt timer osv.?) og vise en generell interesse og kunnskaper om fly - og i tillegg nevne at du er gira på flygelederutdannelse (hvis du er det da "" )

 

Bare noen tips fra min side! Lykke til!

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...