Gå til innhold

Jeg vil bli ATC! Jeg vil bli ATC!


Daniel Gjerstad

Anbefalte innlegg

Ja du må gå allmenn og ha fullført 2MX og 2FY. I tillegg må du ha et snitt på 4.0 eller høyere. Skolen du må ta er i oslo, men etter en stund blir du flyttet til North Dakota og etter en stund der til bake til oslo. Tror hele utdannelsen tar 3 år. Du må også være minst 21 år hvis jeg husker rett å ha fullført militæret. Et pluss er å søke seg inn i luftforsvaret der du har sjansen til å ta en del en del ATC timer der. Håper dette hjelper deg og beklager hvis det er noe som ikke stemmer helt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hej ...

Jeg tænker også på at blive flyveleder.

Og i Danmark er det meget lettere at blive uddannet.

Man skal enten:

Have gennemført gymnasium (ligemeget hvilken linie!!!)

Eller have gennemført Handelsskolen (Et slags gymnasium)

Derefter kan man sende en ansøgning ind til SLV (statens luftfartsvæsen). Hvis man bliver kaldt derind skal man igennem nogle prøver, og når de er klaret, Ja, så er man klar til at blive uddannet.

3 år på SLV og så ud i arbejde! [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/grin.gif[/image]

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja vel, ja vel...

I Danmark virker det lett, men jeg kunne tenkt å bli ATC på f.eks. ENBR (siden jeg bor i Bergen [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] ). Lurer også på om hvilke av "facilityene" som krever mest/minst utdannelse...

og jeg har ikke så veldig lyst til å jobbe i forsvaret [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/wink.gif[/image]

Ellers takker jeg for hjelpen; jeg har jo fått et lite innblikk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hej Daniel

Ville bare fortælle hvordan det var i danmark, for sjov skyld

[image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenkte jeg skulle være så ekkel å rette litt på folk her jeg, for jeg satser på Flygeleder utdannelse, og har lagt opp videregående skole ut i fra det, for det om jeg skal gå en annen skole nå, til jeg fyllet 20år(som Erik skrev 21, er 20 år nå.. )

Men, det med fagene er jeg ikke enig i...

Du MÅ ikke 2FY, det krever dem ikke. Du må heller ikke ha 2MX eller 3MX, men du må derimot ha fordypning i minst en av fagene; 2MY, 2MX eller 3ENG5, eller tilsvarende kompetasne. I tilegg generell studiekompetanse som du får via Økonomisk, Admin og Almenne fag.

Og som Erik sa, ha 4 eller bedre i de almenne fagene, og 3 eller bedre i for dypningsfagene.

Andre krav, norsk statsborger og god vandel samt god helse. Bør også takle stress og arbeide sikkert og hurtig.

3 årig utdannelse. Begynner hos Luftfartsverket skole senter i Røyken. Deretter noen til sverige, andre til Dakota noen til England. Variere på kullet.

Og Daniel, ring eller kontakt nærmeste ATC sted. Et tårn på nærmeste flyplass eller nærmeste kontroll senter, så får du komme på besøk og se hvordan flygelederne virkelig arbeider.

Håper det hjalp noe...

Med vennlig hilsen

Rune

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heisann!

Har også tenkt å statse som Flyveleder!

Så kan jeg legge til litt!

Du skriver du helst vil på ENBR, vel, etter utdannelsen din kommer du ganske sikkert ikke dit! Du blir da stasjonert der hvor Luftfartsverket trenger deg, f.eks Mehamn eller Lista eller en annen flyplass!

Så, etter 5(?) år så kan du søke deg til den jobben du vil ha, f.eks da Bergen. Men det er slik at søkere til hver jobb kommer bak den som kom ut av skolen før deg.

Dvs, hvis du tok eksamen på ATC skolen etter en annen søker, går han først i køen! Så, hvis det er mange søkere kan det ta litt tid!

MVH

Mathias Tangvall

Event Coordinator Norway

ACCNOR6/VNoAF

Ganss@online.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Erik Olstad skrev:

Ja du må gå allmenn og ha fullført 2MX og 2FY. (...) Håper dette hjelper deg og beklager hvis det er noe som ikke stemmer helt!

Hei!

Det stemmer ikke heelt alt dette her da, men nesten [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Utdanning til å bli flygeleder i Norge skjer bare i regi av http://www.luftfartsverket.no/indexie.html" TARGET=_blank>Luftfartsverket og Luftfartsverkets Skolesenter. Ingen andre skoler utdanner flygeledere i Norge.

Det å ha hatt en tidligere karriere i http://www.mil.no/luftforsvaret/avdelinger.html" TARGET=_blank>Luftforsvaret er ikke et selvskrevet pluss, men det kan være til hjelp. Uansett kan man ikke ta "ATC-timer" der. I Norge finnes det ingen militære flygeledere, alle er sivile. Det er noe som heter Control and Reporting Center (CRC), eller Kontroll og Varsling (K&V) om du vil, men de driver ikke flygekontroll på samme måte som flygeledere.

quote:

Daniel Gjerstad skrev:

I Danmark virker det lett, men jeg kunne tenkt å bli ATC på f.eks. ENBR (siden jeg bor i Bergen ). Lurer også på om hvilke av "facilityene" som krever mest/minst utdannelse...


Det er sikkert ikke lett å blir flygeleder i Danmark heller! ...men det er en annen sak [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Man blir ikke utdannet flygeleder til å jobbe på bare én bestmt flyplass. Og om du til slutt skal jobbe på Gardermoen eller i Kirkenes så er det formelt sett samme utdanning du skal igjennom.

Fra og med nå og ca 3-5 år fram i tid skal all grunn-utdanning av flygeledere (dvs etter grunnkurs) skje i Nord Dakota.

"Flyglelederyrket har følgende opptakskrav:

· Generell studiekompetanse fra videregående skole med gjennomsnittkarakter 4 eller bedre.

· Fordypning i minst et av fagene 2MX, 2MY (matematikk), 3ENG (engelsk) med karakter 3 eller bedre, eller tilsvarende kompetanse.

· Alder mellom 20 og 26 pr. 1. januar i søkeråret.

· Norsk statsborger med tilfredsstillende vandel.

· God helse, godt syn og fargesyn, god hørsel og klar uttale."

Og selve utdanningen er ganske spesiell. Mesteparten av utdanningen foregår ikke bak skolebenken, men rett og slett på en av flygekontrollenhetene i Norge. Første delen er riktignok på en skole, Luftfartsverkets Skolesenter (LVSS) som ligger ved Oslo Kontrollsentral i Røyken (litt utenfor Oslo). Der får man en grunnleggende teoretisk utdannelse om lufttrafikktjeneste/luftfart (noe av pensumet er ganske likt PPL-teori). Kurset heter "Grunnkurs for Lufttrafikktjenesten" og varer ca 10 uker.

Les mer om dette på Luftfartsverkets sider om flygelederutdanning, dette er bra sider:

http://www.luftfartsverket.no/flygeleder/index.htm"'>http://www.luftfartsverket.no/flygeleder/index.htm" TARGET=_blank>http://www.luftfartsverket.no/flygeleder/index.htm

------------------

Med vennlig hilsen Anders Presterud, flygelederaspirant ved Sola tårn-/innflygingskontroll

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og hva er det nå som er så galt med å være stasjonert på Lista da ??? :-)

(mangelen på flyavganger, muligens... ;-)

Se forøvrig: http://www.farsunds-avis.no/nyhet.asp?id=4008"'>http://www.farsunds-avis.no/nyhet.asp?id=4008" TARGET=_blank>http://www.farsunds-avis.no/nyhet.asp?id=4008

(Sundt air blir benyttet for å opprette ruteflyging på ENLI igjen.. )

Mvh,

Skn - Utflytta Listalending

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Erik Olstad skrev:

Et pluss er å søke seg inn i luftforsvaret der du har sjansen til å ta en del en del ATC timer der.

Dette gjorde i alle fall jeg. Luftforsvaret tilbyr grunnleggende ATC opplæring på mange måter.

1. Ved hjelp av velferdskurs får man veldig grunnleggende informasjon (sivil luftfartskurs)

2. Som førstegangstjeneste kan du søke stilling i "ops-avdelingen" på en radarstasjon (Lstn Sørreisa anbefales).

3. Aller best: Teknisk befalskole på Kjevik, deretter søke deg til en radarstasjon for å sitte som militær ATC overvåker der.

... til slutt så anbefales det å "henge i ATC miljøet". Man plukker opp mange ting denne veien som forenkler utdannelse videre.

Andreas Skotner

Virtual Luftforsvaret

http://www.virtual-luftforsvaret.org"'>http://www.virtual-luftforsvaret.org" TARGET=_blank>http://www.virtual-luftforsvaret.org

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...