Gå til innhold

Norge kjøper 74 F-16 - - 8 av dem igjen?


Martin Kaareng

Anbefalte innlegg

Den konglige Norske Militære Flyklubb

Nato’s slakt av øvelsen ”Joint Winter” er et nytt bevis på at Luftforsvaret ikke greier å løse sine politisk pålagte oppgaver på grunn av mange års ressursmangel. For å produsere luftmakt er et luftforsvar avhengig av fire faktorer:

1. Motivert og godt utdannet mannskap

2. En god ledelse

3. Moderne utstyr

4. Økonomisk ryggrad

Knappe forsvarsbevilgninger over en lang periode har sørget for at luftforsvaret mangler moderne utstyr og økonomisk grunnlag for å kunne opprettholde det høye militærfaglige nivået som har preget luftforsvaret siden det ble dannet i 1944 og fram til i dag. Om noen år vil en mer passende betegnelse på vårt luftforsvar være ” Den konglige Norske Militære Flyklubb”. Det er på tide at våre politikere våkner opp og ser hva de er i ferd med å gjøre. Hvis ikke, setter vi vår nasjonale suverenitet på spill.

Det er nødvendig med omlegginger i forsvaret, men vi må ikke miste fokus. Målet kan da ikke være å få et elendig forsvar, men et forsvar som er tilpasset de utfordringer vi står foran i det nye århundret. Ansatte i forsvaret har fått ”munnkurv” av forsvarssjefen slik at forsvarsminister Bjørn Tore Godal har fritt spillerom til å gjennomføre sin ”slakt” av dagens forsvar. Konsekvensene av at fagmilitære uttrykker seg kritiske til Godals ”militærlek” er at de mister karrieremuligheter. Se bare på Generalinspektør Kjell - Birger Olsen i Sjøforsvaret som var tiltenkt en toppjobb i Nato, men der Godal plutselig trekker kandidaturet tilbake uten begrunnelse etter at generalinspektøren har vært så ”ufin” og uttrykt seg kritisk til Godals kutt. Fagpersonene i forsvaret burde tas mer med på råd når det gjelder omleggingen , men kanskje viktigst er at de må bli hørt. Godal og andre politikere bør legge stor vekt på Forsvarsstudien 2000 som er fagmiljøets råd, og ikke ”leke” krigsscenarier som ikke er reelle. Det er forsvaret selv som sitter på kunnskap på hvordan man skal drive et moderne forsvar.

 

For å kunne legge ned sentrale militære anlegg, slik som Rygge Hovedflystasjon, har Godal laget en økonomisk beregning som på mange viktige områder er det reneste oppspinn.

Godal holder tilbake grunnlaget for disse økonomiske beregninger fordi han vet at de ikke holder mål. Dette er ikke ”fair play”, men heldigvis begynner de virkelige fakta å komme på bordet takket være hardt arbeid fra for eksempel Arbeidsgruppen for Rygge Hovedflystasjons videre utvikling. La oss i det minste håpe at de riktige beregningene ligger til grunn når det skal fattes en politisk beslutning. Jeg håper vi fortsatt vil ha et forsvar i Sørøst Norge siden det er her de aller fleste (også undertegnede) fortsatt kommer til å bo.

Mvh,

Jens-Ole Kjølberg

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du snakker om knappe forsvarsbevilgninger, men i går fikk vi høre at Forsvaret hadde 1,1 mrd kroner som ikke var brukt da fjoråret var omme. Samtidig måtte jagerfly stå ubrukt fordi det ikke var penger til drivstoff.

Penger er en ting, men her ser vi jo at det også er altfor mye rot i Forsvaret, og Godal's effektivisering er helt nødvendig.

Det er forståelig at det må en radikal omlegging til, bl.a at en rekke ansatte som ikke vet hva de skal gjøre må fjernes, og en langt bedre budsjettstyring må til.

------------------

Mvh

Helge Bø

LN-HIB

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Får håpe at det ikke blir krig de neste årene, når Norge klarer og ødelegge 17 fly uten våpen, hvordan går det da når det blir krig

------------------

Rune Valestrand

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Rune Valestrand skrev:

Får håpe at det ikke blir krig de neste årene, når Norge klarer og ødelegge 17 fly uten våpen, hvordan går det da når det blir krig


Dersom du ikke er klar over det, er de 17 flyene og de menneskene som desverre har omkommet i noen av dem, prisen vi betaler for at Norge ikke skal ende opp i en krig. Militær flyging er og blir mer risikofyllt enn å drive rutetrafikk.Norge har forøvrig en meget god uhellsstatistikk ift andre nasjoner vi liker å sammenligne oss med.

Heldigvis ser jeg av denne tråden at det finnes en del gode stats- og forsvarsministeremner i flysim-miljøet. Jeg håper dere forsatt vil kjøpe inn et større antall av de hotteste flyene når dere med glede skal bruke skattebetalernes penger.

mvh

Geir Tore Gravdal

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rune Valestrand:

Jeg vet ikke hvilken bakgrunn du har i forhold til det du skriver om i inlegget ditt,så det vil jeg ikke kommentere nærmere.Du kan selvsagt få lov til å mene hva du vil om Luftforsvaret og de aktivitetene vi driver,men jeg synes at når du bruker uttrykket "klarer å ødelegge 17 fly uten våpen",skal du ha i bakhodet at her er det gått unge menneskeliv tapt under trening.Dette er som G.T.Gravdal sier en del av prisen man må betale for å ha en beredskap i Norge,og man skal ha respekt for dette faktumet.

Hans Petter Stue

------------------

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har fulgt med i diskusjonen en stund naa. Ole Martin!....du har etter min mening rett i mange ting som vedrörer supermakt politikken til USA. Men det er ogsaa en del ting som blir glemt bort, som jeg synes man bör nevne.

Et tysk ordtak " man ser ikke skogen pga de mange traerne." Det jeg vil si med dette er at dere i Norge ikke ser hvor godt der har det. Og en som ikke ser det kann heller ikke bedömme hvor jaevlig det er aa leve under et totalitärt styre. Jeg tror ikke noen av dere som har skrevet her vet noe om det.

Du har sikkert erfaring med forsvarssaker spessielt og det har ikke jeg. Saa jeg maa godta det som blir sagt av folk som har greie paa det (med hensyn til tilsanden til F-16) (den ble faktisk innfört naar jeg var i tjeneste)

Naa til de ting som blir glemt bort naar man dömmer/bedömmer f.eks USA. Fakta er at du kan takke USA at du lever i et demokrati i dag. Ikke glem hvor mange liv som gikk tapt for de som kjempet for demokratiet for aa slaa ned Hitler-Tyskland. Hadde Norge vaert litt bedre forberet og ikke blaaoeyd ville det kanskje falt ferre amerikanere (Tyske U-baat med baser i Norge som senket US-og Britiske forsyningsskip). Dengang var det en del stemmer i USA som saa "hvorfor bry seg om Europa" Var det riktig? Höres det ikke ut som hvorfor bry seg om Taiwan, bry seg om Palestina. Fra vaar side var det den gang sikkert riktig. Heldigvis. Ikke sant.

I dag sitter vi paa det törre. Men det kann du takke USA og NATO politikken. Det var til syvende og sist det som gaa utslag at Sovjet meldte Konkurs.

Aa la Taiwan (saa sant et demokrati idag)alene mot Kina (totalitaert) er vondt aa hoere.

Ungarn i 1956 ble offret av USA. Russerne marsjerte kunn in etter at USA ga beskjed at de ikke hadde interesser. Min foreldre levde under et totalitaert styre. Jeg vil ikke ta opp her hva de kanne fortelle hvordan man levde under slike omstendigheter. De flyktet fra Ungarn (Stalinistisk) i 1956. Det Norge har gitt min foreldre, et liv i velfaerd, i demokrati, i fred og det kommer ikke jeg til aa glemme.

Naa er det ikke et stykke land som det er vaert aa forsvare, men hva slags liv man kan före i et slikt land som er verdifullt. Jeg var stolt over aa ha avtjent militaertjenesten min i Norge. Og jeg er og var beredt til aa forsvare det livet vi förer og nyter i Norge.

Som et "lite" land bör vi ikke bry oss med supermaktpolitik. Det er mökkete og stinker til himmelen. Men ikke kun den i USA. Franske, Britiske, Sovjetiske og arvetagerne Russland og Kinesiske alle uten untak er raattene.

Defor bör vi ikke regne med dem, men ut i fra vaar egen styrke satse paa oss selv.

Fordi vi er et "lite" land med saa verdifulle goder (materiel og immatriel) bör vi da ikke spander litt bedre material for de som er beredt til aa forsvare det vi kan nyte?

Norge er et av de rikeste nasjoner i verden.

Krig? Nei takk.

Men friheten, uansett hvor i verden, den stötter jeg med hele hjerte.

Odd

 

quote:

Ole Martin Walberg skrev:

Du skrev:

Det her er jo bare et prakteksempel på USAs korttenkte utenrikspolitikk. Først støtter de en gjeng med opprørere, fordi de har felles fiende, men etterpå er UCK plutselig blitt fiender de også.

Dette viser jo helt klart at USA har gode grunner til å ikke like noen. At de misliker denne geriljaen på grunn av dens "stygge" oppførsel. Du kan jo ikke fortsette å være venn med noen hvis vennen vender seg imot deg... Dette viser at USA er et rettferdig land.

-Feil. Her må jeg nok skuffe deg og si at du glorifiserer amerikanerne litt for mye. USA støtter, som flere andre land, opprørere HVIS DET ER TIL FORDEL FOR SEG SELV. De hadde heller aldri støttet gærningen Bin Laden hadde det ikke vært for at han bekjempet russerne.

quote:
Det med Osama Bin Laden viser at USA likte Osama og hjalp ham med våpen p.g.a hans handlinger, og ikke som den personen han er.

Hadde alle hatt denne tankegangen, ville vi ikke hatt rasisme i verden...

Kan ikke tenke meg noe mer rasistisk tankegang enn den noen amerikanerene og andre vestlige har overfor arabere. Folk tenker: "gjør ikke noe om noen millioner uskyldige araberfolk dør. De bor jo bare nede i ørkenen osv".

quote:

Det siste du skrev med Korea: lar USA seg terge så lett???

Den her skjønte jeg ikke helt. Det jeg mente med Nord-Korea var bare at USA har klart å erte på seg noen "ustabile" ledere i landet slik at de truer med krig.

Denne diskusjonen kan vel egentlig pågå i det uendelige, og blir kanskje kjedelige for enkelte etterhvert.. [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/grin.gif[/image] Skal vi bare avslutte med å si at det er sunt og ok å være uenig? [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/wink.gif[/image]

mvh, Ole Martin

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Odd!

Takk for et flott innlegg! Jeg skjønner og er enig i det du skriver. Jeg må bare si et par ting:

quote:

Naa til de ting som blir glemt bort naar man dömmer/bedömmer f.eks USA. Fakta er at du kan takke USA at du lever i et demokrati i dag. Ikke glem hvor mange liv som gikk tapt for de som kjempet for demokratiet for aa slaa ned Hitler-Tyskland.

Jeg er selfølgelig enig i alt det du sier her, men et av mine poeng er at selv om USA har gjort og gjør masse flotte ting for mange i verden, så KAN DET IKKE FORSVARE DERES OVERLAGTE DRAP på f.eks. tusenvis av sivile irakere, og deres urettferdige behandling av palestinere. Men nå har jeg sagt min mening om dette nok ganger, så kanskje det holder [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/grin.gif[/image]

quote:

Hadde Norge vaert litt bedre forberet og ikke blaaoeyd ville det kanskje falt ferre amerikanere (Tyske U-baat med baser i Norge som senket US-og Britiske forsyningsskip).


Her må du passe på å ikke glemme alle de norske sjøfolkene som også gikk med da de skulle bringe forskyninger fra øst-kysten og over til Europa..

God helg! [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

mvh, Ole Martin

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Tore Rasch-Olsen skrev:

Til dere som mener at USA leker for mye verdenspoliti:

Hva hadde skjedd i Kuwait i 1991 hvis USA ikke hadde gått til angrep på Saddam??? Jo, da ville Irak ha fortsatt sin invasjon og til slutt knust hele Kuwait.


Det som ingen vet er at Saddam sa til USA, jeg har tenkt til å invandere Kuwait, for å få vite om USA hadde tenkt til å gjøre et motangrep eller ikke. USA svarte at de ikke brydde seg om det, og at Saddam kunne gjøre hva han ville. Kort tid etter at Saddam hadde gått til angrep, gikk USA offisielt ut og sa "Hei hele verden, se hva Saddam gjør! Vi må gripe inn", og USA fikk endelig en grunn til å gå til angrep på Saddam med verdens velsignelse!

Dette er helt seriøst. Vedkommende som kom med disse opplysningene jobbet tidligere ved Det hvite hus, men har selfølgelig blitt oppsagt på flekken. Opplysningene er blitt bekreftet fra flere hold.

Har 100 flere slike historier på lager, men det er vel ikke vert å nevne alle her på forumet...'

------------------

-Marius

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...