Gå til innhold

Airbus og joystik


Roy Halvorsen

Anbefalte innlegg

Av passasjerfly. ja. Grunnen til at de kan bruke en slik stikke er at flyets kontrollflater i siste instans styres av en computer som filtrerer pilotens stikke-input, omtrent som i de fleste moderne jagerfly. Det er altså ingen mekanisk forbindelse mellom stikken og kontrollflatene. Dette systemet er sjefsargumentet til alle Airbushatere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

B777 har et Fly-by-Wire system som bruker en Primary Flight Computer (PFC) til alle bevegelser. Den er kontrollert fra en "yoke" som ser ut som en klassisk yoke mellom beina. Den har også, noe som få er klar over, en kabel fra yoken til spoiler 4 og 11 for roll kontroll og den kan bruke ALT PITCH TRIM for å bevege høyderoret via kabler for å kontrollere pitch. Noen fundamentale forskjeller mellom Boeing og Airbus er at når Airbusen er i "Auto Pilot" mode så låser stikka seg i midten... Boeing har et "feedback" signal til yoken som beveger seg med autopiloten... Sikkert en vanesak men dette temaet er ofte brakt blant mange piloter... ""

 

Dag

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stikke eller yoke er nok mer et spørsmål om ergonomi enn estetikk. Snakket en gang med en B737 sjaffør som nylig også hadde blitt sertifisert på A320, og han foretrakk uten tvil både stikka og cockpit'en til Airbus. Mye nettopp på grunn av den fine ergonomien.

 

Så vidt jeg vet la Airbus ned mye arbeid i utformingen av A320 cockpit'en (som jo også satte standarden for cockpit'ene i de senere Airbus modellene), bl.a tror jeg denne cockpit'en helt eller delvis er designet av Porsche.

 

Sjekk forøvrig ut denne siden og ta en "virual tour on A320" !:

A320 - en dynamisk presentasjon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...