Gå til innhold

Beregne TAS


Vidar Solheim

Anbefalte innlegg

TAS - True Air speed er uten vindkorreksjoner. Det er vel kun trykk- og temperaturforandringer i hnehold til standaratomsfæren som beregnes ved utregning av TAS...

 

Dersom du i tilegg tar høyde for den aktuelle vinden sitter du igjen med GS - Ground speed/bakkefart. Jeg bruker regneskive/flight computer for å renge ut dette, så kan desverre ingen formler for det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo strengt tatt ikke noe særlig mer enn trigonometri. Dekomponer vinden og flyets bevegelse i en hastighet rett frem for flyet og en sidevindskomponent som er 90° vinkelrett på den rettningen.

 

Det er hundre prosent korrekt, men hundre prosent upraktisk til flygerbruk ;) ... men jeg synes det er litt "gøy" å regne ut og se at det fungerer med trigonometrien fra 3MX selv da, skal ikke påstå noe annet :)

 

Ellers så er det jo greit med huskeregler... og dersom vinden kommer 30 grader fra siden så har du halvparten av vindfarten som crosswind. DVS - flyr du rett nord og vinden kommer fra 030 og blåser i 40 knop, så har du 20 kts i crosswind...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...