Gå til innhold

Gode TV-tips om fly


Helge Bø

Anbefalte innlegg

To nye dokumentarer tirsdag og onsdag kveld:

11/12 kl.22 på Discovery, Concorde-flyets comeback etter ulykken i Paris.

12/12 kl.21 på svensk TV4, dokumentar som avslører at det er farlig å fly...ikke nødvendigvis pga det tekniske, men pga diverse sykdommer passasjerer og besetning risikerer å pådra seg.

Jeg lurer på hva som er hensikten med denne filmen i disse tider, kanskje media nå forsøker å sette inn nådestøtet mot luftfarten? Skal ihvertfall få den med meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja...i Sverige är det en rejäl hysteri kring det där med rädslan att flyga. Massmedia försöker hela tiden hitta fel hos SAS och skriver/sänder direkt om detta när något har hänt. Det är synd, verkligen....

Det här programmet handlar väl om att sjukdomar ombord på ett flygplan lätt sprids eftersom luften i kabinen återanvänds till större delen.

Vi får väl titta och undersöka vad de vill med dokumentären. Tack för tipset om Discovery!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig bra, satt igår kveld etter å fløyet en del timer og kikket etter flystoff på tven (dama hadde okupert pcen). Tenkte på om det kunne være en ide å legge inn et innlegg og høre om noen visste av noen programmer med flystoff på tv, så finner jeg dette inlegget idag. [image]images/icons/grin.gif" border="0[/image]

Hadde vært greit med en tvguide med flyrelatert stoff her på flightsim.no [image]images/icons/wink.gif" border="0[/image]

Hvis det er noen som kommer over mer flystoff på tven i desember kan dere ikke være så snill og poste det her?

[ 11-12-2001: Endret av: Ronny Olsen ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vad tyckte ni om dokumentären på TV4 och Discovery?

Måste säga att Concorde är ett flygplan man bara måste beundra. Fantastisk skapelse!

När det gäller TV4 (eller rättare sagt engelsmännens) dokumentär kan man diskutera...flygbolagen måste väl återanvända en del av luften i kabinen, så då är det väl lätt hänt att virus sprids bland passagerarna. Frågan är väl om det inte är varje enskild passagerares skyldighet att se till att man är frisk innan man flyger. Är man inte frisk ska man inte flyga, men det är ju inte alltid man VET att man är sjuk förstås...

Gällande blodproppar är det väl konstigt om inga piloter drabbas av sådant...eller? Det framkom väl aldrig i dokumentären att även piloter var drabbade?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Opprinnelig postet av Helge Bø:

Ja luften i passasjerfly er mye dårligere nå påstår filmen, fordi selskapene sparer penger på mindre rensing.

Spare penger på mindre rensing? Da har du nok misforstått, Helge. Idag så renses og resirkuleres faktisk luften, noe som ikke ble gjort før.

I eldre fly som B727, B737-200, DC-9, og DC-10 så ble ikke luften renset men byttet ut kontinuerlig. Luften gikk igjennom kabinen kun en gang før den ble byttet ut med frisk luft. Ulempen med dette var at man tar så mye luft (bleed air) fra kompressorene i motorene for å kunne "lufte" så ofte at det gikk utover motorytelsen.

Flyene idag har mindre jetmotorer som driver en vifte som står for mesteparten av skyvekraften. At selve jetmotoren er mindre betyr at den bruker mindre drivstoff, har mindre utslipp, gir flyet større rekkevidde, og sist men viktigst i denne sammenhengen: En mindre jetmotor har en mindre kompressor som igjen har mindre overskuddsluft, som kan brukes til air condition!

Som en følge av dette så renses og resirkuleres noe av luften som har passert igjennom kabinen, blandes med frisk luft fra motorene, og tar en ny runde.

Noen tall:

Disse tallene viser hvor mange ganger i timen luften i kabinen blir skiftet helt på noen sammenlignbare flytyper (To forskjellige generasjoner):

  • Boeing 737-200: 23,9 ganger i timen.
  • Boeing 737-300: 14,2 ganger i timen.
  • DC-9-30: 27,3 ganger i timen.
  • MD-80: 19,7 ganger i timen.
  • DC-10-10: 22,8 ganger i timen.
  • DC-10-40: 14,9 ganger i timen.

Som du ser så ble luften byttet oftere da flyene hadde større jetmotorer med mer overskuddsluft.

Den dårlige luften er på en måte en bi-virkning av strengere krav til drivstoff-forbruk, miljø, og støy.

Kanskje man skulle gått tilbake til å produsere fly med de eldste JT8D-motorene (jeg vet om noen som hadde likt det iallefall)... Da kunne man iallefall byttet luften i kabinen oftere, men miljøet hadde fått lide da... [image]images/icons/wink.gif" border="0[/image]

All informasjonen er hentet fra en hel samling steder på nettet...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spare penger ja...iflg dette programmet resirkuleres luften i gjennomsnitt hvert 12 minutt, tidligere hvert 3 minutt, og filtersystemet får lenger levetid...og blir mindre effektivt.

Besetningen inkl. pilotene beveger seg jo mye på lange turer, går frem og tilbake i kabinen. Dermed unngår de mye av disse helseproblemene.

Flyselskapene burde snart ta dette på alvor, og sørge for at passasjerene får ræven i marsj på lange turer, istedet for at de bare sitter passivt i setet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei der.

Har sett endel på Flightline, og det må vel være det flyprogrammet med den mest hysteriske programlederen.....Han, Brendan O`Brien tror jeg det var, er jo helt i hundre for hvert fly han flyr. Jeg så etpar programmer der han fikk prøve noen russiske fly. Trodde nesten at fyren skulle eksplodere eller få hjertefeil der oppe. Vel, det var nå min mening da.

julehilsen fra Runar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprinnelig postet av Runar Hvitsand:

[QB]Hei der.

Har sett endel på Flightline, og det må vel være det flyprogrammet med den mest hysteriske programlederen.....

____________________________________________________________

Er enig i deg der, han er litt ivrig. Men det er mye nyttig informasjon der, spesielt for nybegynnere (slik som meg).

I morgen begynner et flyprogram på Discovery kl 18.00, som handler om ett av de flyene som ble kapret den 11 september. Er kanskje en litt dum dag å se på tv på?

Hilsen

Roy Gjæringen

[ 30-12-2001: Endret av: Roy Gjæringen ]

[ 30-12-2001: Endret av: Roy Gjæringen ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Opprinnelig postet av Helge Bø:

Flyselskapene burde snart ta dette på alvor, og sørge for at passasjerene får ræven i marsj på lange turer, istedet for at de bare sitter passivt i setet.

Ja där är du inne på något. Att blodpropps risken ökar under flygning är ju pga inaktiviteten, och inte flygningen som sådan.

Har hört att en del charter bolag kör "workout" med paxen.

Jag får "makk i raeva" som ni norskar säger [image]images/icons/wink.gif" border="0[/image] av att sitta mer än 2 timmar. Lyckligtvis har vi inga flygningar som är längre än så!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...