Gå til innhold

Newbie -Guider


Amadir Njul

Anbefalte innlegg

Savner en newbie - guide på flightsim.no. Dette ville kunne gi nye brukere mere tid til fyging i stedet for fikling med filer osv. Selv om det også kan være kjekt å holde på med. Jeg er newbie og vet selvfølgelig ikke hva metar-filer, AI's osv er for noe. Da hadde en guide eller lignende kunne vært midt i blinken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AI trafikk er andre fly på flyplassen og i luften. Du kan legge inn ruter manuelt eller kjøpe UT (Ultimate Traffic) Da får du alt ferdig + timetabell osv. Hvis du installerer dette, og går f.eks. til Flesland, vil du se SAS, Braathens osv. men ikke nok med det, de følger også samme ruter som i virkeligheten. Hvis Braathens flyr BU341 fra Sola-Flesland med en 737-505 klokken 14:00 - 14:35, vil det samme skje på simmen. Er det mer du lurer på, er det bare å spørre. Det finnes mange eksperter her inne (jeg er ikke blant dem)

 

AI betyr : (hva var det nå igjen (?) )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel, tror ikke det finnes noen slik guide, men å lage en kunne jo sagtens latt seg gjøre, jeg får se hva jeg får tid til når jeg kommer hjem fra flyteori-kurset i dag.

 

AI står, som du kanskje vet, for Artificiall Intelligence (stavelsen er jeg noe usikker på), eller på norsk: Kunstig intelligens. I FS er det snakk om såkallte AI-fly, og disse har du nok vært borti allerede. Det er nemlig alle flyene som datamaskinen styrer. Ved å laste inn nye fly, nye ruter flyene skal fly osv. kan man få et rutenett likt det som opereres av rutetrafikken i virkeligheten. Det vil si man kan se SAS, Braathens, Norwegian, Widerøe, Brittish Airways, Air France og så videre og videre i simmen fly sine ruter tilsvarende rutene som flyges med samme operatør i RL, og ikke nok med det, men til og med tidene stemmer! Og ved å laste ned en lydpakke kan man også høre ATC og pilotene si det virkelige navnet på sitt flyselskap.

Nært knyttet til dette hører også med de såkalte AFCAD filene, som lages med programmet AFCAD. En AFCAD-fil er rett og slett en modifisering av de "programmerte" taxebanene, rullebanene og parkeringsplassene. Med programmerte mener jeg at det ikke er taxebaner, rullebaner osv. som DU kan se, men det er hvor AI'en ser at taxebaner, rullebaner osv er. Mao. har det lite med scenery som du installerer å gjøre.

 

METAR er noe helt annet. Det er rett og slett en værrapport for en flyplass ved et bestemt tidpunkt, altså hvordan været rapporteres at det er ved det tidspunktet, ikke hvordan man tror været vil være. METAR-filen blir vanligvis utgitt med 30 minutters mellomrom, noen steder med 60 minutter. METAR filene er bygd opp etter et bestemt format, la oss se på et eksempel:

 

ENBR 131450Z 22008KT 180V250 9999 -RA SCT025 BKN040 07/04 Q1019 BECMG BKN014

 

ENBR er en såkalt ICAO-kode, hver ICAO-registrert flyplass har sin unike ICAO-kode. ENBR betyr at det er Bergen Flesland denne værrapporten gjelder for.

 

131450Z er tidspunktet rapporten ble utgitt ved. 13 betyr at det er den 13. denne måneden, i dette eksempelet 13. Mai. 1450 er klokkeslett i UTC-time, altså ble den utgitt 1650 norsk tid.

 

22008KT 180V250 er vinden. Det blåser fra 220 grader i en styrke på 8KTS. Vinden er variabel fra 180 grader til 250 grader.

 

9999 betyr at den horisontale sikten er bedre enn 10km.

 

-RA SCT025 BKN040 Betyr at det er lett regn (RAin), Scattered skydeke (3/8-4/8) på 2500 fot og et Broken skydekke (5/8-7/8) på 4000 fot.

 

07/04 Q1019 Temperaturen er 07 grader Celsius, og duggpunktet er 4 grader. Duggpunkt vil si hva lufttemperaturen må være for at luften blir mettet med fuktighet og kondenserer. Med andre tåke. Når temperaturen og duggpunkt er så nært er det relativt stor fare for tåke.

 

BECMG BKN014 BECMG står for BECOMMING og betyr rett og slett at skyene vil endre seg til et Broken skydekke på 1400 fot.

 

EDIT: Jeg glemte å si at det jeg tok med her kun er et lite utdrag av alle forkortelser og tegn du kan finne i en METAR, og det blir alt for omfattende å ta med alle, men disse er de vanligste og vil hjelpe deg på vei. De fleste elementene i denne METARen er faste og er alltid med i METARen, men noen av de jeg viste her er der kun når det er nødvendig.

 

Spør gjerne om flere ting så jeg kan få de med i guiden ""

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, igjen...

Jeg skjønner at det er her jeg skal henvende meg når det er noe jeg lurer på. Tror nok det vil være en del faste spørsmål som kommer igjen. Mange av dere her er vel ganske software-teknisk oppegående, men det er ikke tilfelle med alle som heller vil bruke tid på å fly. Jeg for min del brukte ganske lang tid på å mod'e cfg - filer osv... Først må en lese seg frem - og siden det da en del av readme-filene ikke er i inn-med-teskje-format blir det gjerne litt prøving og feiling før ting blir som en vil. Forøvrig er dette helt greitt for min egen del, men jeg vet om mange venner osv som sliter med f.eks. å få inn de norske flyplassene. Det med AI og metar var ment som ett eksempel på ting jeg ikke ante hva det var, men som jeg etterhvert fannt ut ved å lete/lese. Hadde det f.eks. vært en guide så hadde jeg sluppet å bruke lang tid på å finne ut hvordan f.eks. slike ting fungerer.

Forøvrig er www.flightsim.no en kjempemessig plass

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forøvrig er www.flightsim.no en kjempemessig plass

Ja, ikke sant "" Velkommen til oss skal du være. Alltid hyggelig med nye "fjes".

Når det gjelder installering av de norske flyplassene står det en utførlig veiledning i "readme-filen" som ligger i pakken. Selv om noen legger ut en steg for steg veiledning vil den nok ikke være så forskjellig fra det som står der. Uansett hva som skal legges inn, finnes det som oftest en veiledningsfil som forklarer det meste.

Men for all del, spør om du lurer på noe, eller aller først; bruk søkefunksjonen på forumet, så får du nok svar på det meste. Utrolig mange kunnskapsrike ressurspersoner her inne (regner ikke meg selv til denne gruppen "")

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...