Gå til innhold

Reserve kriger


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Regner med at mange kjenner til store bror til ”trønderjeten” vi fløy med her i Norge, nemlig Republic F-105 Thunderchief. Et skikkelig beist av at strømlinjeformet fly med imponernenes dimensjoner. Et fly som fremfor alt har blitt synonymt med Vietnamkrigen selv om det opprinnelig var designet som en langrekkende taktisk jagerbomber med atomvåpen i et innvendig bomberom. Frem til 1968 var de F-105 Wingene som var stasjonert i Thailand som bar hovedtyngden av de taktiske USAF bombetoktene over Nord Vietnam og så godt som halvparten av alle flyene som ble produsert møtte sitt endelikt over dette landet.

 

Etter at store deler av F-105 flåten hadde blitt utarmet av Vietnamkrigen forsvant F-105 fort fra operativ USAF tjeneste på tidlig 1970-tall. Dog fikk toseter versjonen F-105F en ny vår som F-105G ”Wild Weasel” anti SAM og radar fly mot slutten av Vietnamkrigen. En role som var ytterst farlig og krevende. To F-105 piloter fikk den høyeste Amerikanske militære utmerkelsen, Medal of Honor, for WW tokter.

 

Det betyde ikke slutten for Thunderchiefen, flyene ble tatt i bruk av mange ”Nasional Guard” og ”Reserve” skvadroner som fløy dem helt ut på 1980-tallet. Og her kommer noen bilder jeg har tatt av en repaint laget til Alphasim sin F-105D for en god stund siden. Det er malt opp som en D modell fra USAF Reserves, 466th Tactical Fighter Squadron (419th TFW), som fløy ifra Hill AFB, tidlig 1980-tall. 61-115 var en av få fly fra skvadronen som ikke hadde fått heldekkende ”wraparound” kamuflasje. Foruten to drop tanker har flyet to ”inerte” blå AGM-45 anti radar missiler.

 

 

 

hi_thud-1.jpg

 

hi_thud-2.jpg

 

hi_thud-2b.jpg

 

hi_thud-3.jpg

 

hi_thud-4.jpg

 

hi_thud-5.jpg

 

hi_thud-6.jpg

 

 

hi_thud-7.jpg

 

 

hi_thud-8.jpg

 

hi_thud-9.jpg

 

hi_thud-10.jpg

 

hi_thud-12.jpg

 

hi_thud-13.jpg

 

hi_thud-14.jpg

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nja det er vel drop tanker som henger under vingene :) De fleste drop tankene på Hill ble malt helt grønne for å passe med de flyene som hadde fått heldekkende "wrap around" kamo, og disse ble også brukt til flyene som fortsatt hadde grå underside.

 

Når det gjelder missilet så er det en AGM-45 Shrike, men det er riktig at det minner om AIM-7. Shriken bruker nemlig missil skroget fra Sparrow'n.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jo AGM-88 er på mange måter arvtakeren til AGM-45. AGM-45 var en første generasjon anti radar missil utviklet av US Navy "China Lake" våpen test senteret i USA på 60-tallet hvis jeg ikke husker feil.

 

Det var i utgangspunktet et enkelt og billig test våpen utviklet med AIM-7 chassis som utgangspunkt med et nytt søkehode som går etter radarsignaler på en bestemt frekvens. Dette med tanke på å skappe et våpen som kunne slå ut SAM radarer som begynte å bli en stadig større trussel i Vietnam.

 

Shrike missilet var et revolusjonerende våpen, men det hadde helt klart sine begrensninger med et lite stridshode, rekkevidde og viktigst av alt, søkeren hadde en begrenset søkesektor og manglet minne funksjon så hvis radaroperatøren skrudde av radaren mistet Shriken målet og bommet. Men dette var tross alt en halv seier siden SAM systemet da ikke kunne skyte ut missilet og var dermed ingen trussel. AGM-78 Standard missilet som også kom i tjeneste under Vietnamkrigen var en stor forbedring men dette var et mye større missil og kostet svært mye. Den taktiske erstatteren for AGM-45 ble derfor AGM-88 HARM som du nevner, men dette missilet kom først på 80-tallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...