Gå til innhold

Sid og Star


Sindre Torp

Anbefalte innlegg

Hva er egentlig Sid og star (sidstars), vet jeg burde vite dette, men har ikke brydd meg så mye om det før nå? og hvordan brukes de i FMC-en i PMDG (der er jeg helt ny)??

 

Skal svare på det første (har ikke prøvd PMDG):

SID: Standard Instrument Departure

Det er prosedyrer og kart for videre flight etter takeoff, altså hvilke ruter en skal følge ut fra flyplassen inntil en begynner en route flight.

 

STAR:

Standard Terminal Arrival Route:

Prosedyrer og kart for perioden mellom en route flight og final approach

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når du har lagt inn en rute i FMC, må du velge en SID (departure) som går fra rullebanen du tar av fra (avhengig av vind, trafikk) og til første punktet i flightplanen. Samme blir det for STAR (arrival), du må velge en STAR som passer til hvor du kommer ifra og på hvilken rullebane du skal lande. For å vite dette, må du ha kart. Og som nevnt, hvilken SID eller STAR du skal velge, er avhengig i hovedsak av vindretning.

 

Når ruten er lagt inn i FMC, går du til DEP/ARR siden og velger SID itfra det som er nevnt. Du kan også legge inn STAR for arrival dersom du vet hvilken rullebane du skal lande på. Husk at du må fjerne evt. "ROUTE DISCONTINUITY" få å få en gyldig og brukbar rute, og for at FMC kan gjøre de beregninger som trengs f.eks ved bruk av VNAV. (NB: det er en litt annen rekkefølge på dette dersom du er on-line)

 

I Norge og også i Europa er SID og STAR "runway specific", mens f.eks i USA er det uavhengig av rullebane. Så her i landet vil det være avhengig av vindretning på rullebanene du tar av fra og lander på.

 

F.eks kommer du fra Bergen og skal lande på Gardermoen vil du, dersom du skal lande på 19R kanskje bli tildelt (eller du velger selv hvis du ikke er online) SIG 4F arrival. Er vind og trafikk slik at du må lande på 01R vil du få SIG 3E arrival. Herav også bokstavkombinasjonene, alle echo (E) arrivals er tilordnet 01, mens F arrivals hører til 19.

 

Kommer du fra Gøteborg må du kanskje velge SORP3F hvis skal til 19R, eller SORP3E hvis du skal på 01

 

Per Arild

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...