Gå til innhold

X-PLANE


Jan Terje Fossland

Anbefalte innlegg

IMHO, X-Plane er absolutt verdt aa kjoepe. Fikk min kopi for tre dager siden, og det har blitt mye flyging siden det. [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Driver for tiden med min IFR sertifisering, og foeler allerede at X-Plane blir et mye bedre treningshjelpemiddel en det FS2k er. X-Plane er faktisk godkjent som PCATD (PC Assisted Training Device) av FAA, dersom man har de rette hardware enhetene. (Yoke og pedaler osv.) Dvs at man da kan loggfoere instrument-trenings timer ved aa fly med denne simulatoren, dersom man har en intruktoer med seg.

X-Plane har 'dynamisk scenery', andre fly i luften rundt deg, kommunikasjon paa radioen, og det beste av alt, en ganske avansert og fullt brukbar ATC innebygd. Man kan laste ned et stemme-syntetiserings-sett fra Microsoft, som oversetter alt ATC sier til deg fra tekst til stemme. Og siden man kan skru av tekst-visingen av kommunikasjonen blir all kommunikasjon fra ATC til deg kun aa hoere. God trening til aa ta notater osv. [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Det eneste negative jeg har sett saa langt har ogsaa med scenery aa gjoere; Simmen er langt ifra saa 'pen' som FS2k er. Ingen gater og byer aa fly over, ikke noe annet en et (ganske pent) groent teppe under deg, med flyplasser, master og kraftledninger osv. Terenget i seg selv er bra, med omtrendt den samme kontur-opploesningen som FS2k har, men det er ikke saa stor variasjon i teksturer. Men dette har jo ogsaa sitt pluss: Meget god framrate, mye bedre en det jeg faar i FS.

Men paa den andre siden, man kan f.eks. lande paa en flyplass hvor det snoer eller regner, reversere motorene og se snoefoeyken/vannsproyten staa fremover.. Ganske kult. [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Den aerodynamiske modeleringen er ogsaa uovertruffen. FS2k behandler et fly som 1 aerodynamisk entitet, og bruker tilnaerminger over hele linja for aa simulere flygingen. X-Plane bruker noe de kaller "blade elemtent analysis", som vil si at alle elementene paa et fly (flaps, ror, propell, skrog osv.) blir brutt opp i flere smaa elementer, saa blir den aerodynamiske kraften paa hver eneste del beregnet, for saa aa bli summert til et hele. Dette gir en meget bra simulering av flygingen. (Programmet er egentlig ment aa brukes, og blir fremdeles brukt, av fly-designere i den foerste del av design fasen, naar man vil simulere forskjellige design-konsept.)

Denne noeyaktige simuleringen har to problemer: Man kan ikke fly i akselerert tid, husker ikke helt hvorfor, men det hadde noe med alle beregningene aa gjoere, og vertikal flyging (loops, spins) blir ikke like godt simulert som resten av 'the flight envelope'. Men holder man seg til 'normal' flyging er det heller sjelden at man kommer bort i det problemet.

Funksjoner som Real Weather er enkelt aa sette opp, aa fly sammen med andre paa nettet er innebygd, FMC, TCAS og andre vanlige komponenter i sivil luftfart er her, bremseskjermer for jagerfly, hjelpe-raketter for start av store fly er simulert, inkludert er hele fly-designer modulen og tereng-designer modulen, Mars(!) er inkludert, med noyaktig simulert atmosphere og tereng (inkludert er to fly spesialdesignet for flyging paa Mars.), man kan ogsaa proeve seg paa aa fly romferga fra orbit og helt inn til landing. Sier litt om modeleringen i bunn av denne simmen..

For aa proeve aa summere: Dersom man liker utseende bedre en innhold boer man holde seg til FS2k. Dersom man vil ha den beste simmen (vanlige) penger kan kjoepe, med mer dybde en det man er vant med fra en flysimm, boer man absolutt proeve X-Plane.

Men du trenger ikke bare ta mitt ord for det, man kan laste ned hele simmen fra http://www.x-plane.com"'>http://www.x-plane.com" TARGET=_blank>http://www.x-plane.com

Den eneste begrensingen er at joysticken vil slutte aa virke etter 5 minutter. Ikke nok tid til virkelig aa sette pris paa en sim slik som dette, men nok til aa faa en oerliten foeling.

Man kan jo ogssa sjekke ut screen-shots.

Jeg vil absolutt anbefale denne simmen til alle sanne simmere. Til de som vil se ut av vinduet stoerste delen av tiden, hold dere til FS, til de som virkelig vil 'fly'; Kjoep X-Plane!

Mvh,

Helge

Lenke til kommentar
Del på andre sider

quote:

Originally posted by Håvard Sande:

:

Jeg spurte X-Plane-folka om dette, men fikk aldri noe svar...


For ordens skyld; det finnes ikke noen "X-plane folk" ( i flertall). Det er en kar, Austin Meyer, som står for hele programmet. Har hørt ham beskrevet på flere måter og "mad genius" er kanskje den mest dekkende [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/wink.gif[/image]

------------------

Harald Hagen

Stavanger, Norway

harald.hagen@online.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heia,

X-plane e noe av det råeste som finnes ass [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Jeg har testa demoen og den var rååååååå. Ok flyplassene var som så men grafikken lyd og flyge egenskapene var kanon råe. Flyene er ganske realistiske (noen av de). Det var noen av flyene som ikke var fult så realistiske [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/grin.gif[/image]

Men grafikk messig og at det er hele tiden liv i radioen er rått [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/wink.gif[/image] Ja ja dette var min mening.

------------------

Masse Hilsen

Tor Harald Tessem

http://www.thtessem.com" TARGET=_blank>www.thtessem.com

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...