Gå til innhold

Mach 2 -fly kom til Bodø på et hangar skip


Espen Furfjord

Anbefalte innlegg

Med den supersoniske avskjæringsjageren F-104G Starfighter hoppet Flyvåpenet på 1960-tallet bokstavlig talt bukk over en hel generasjon jagerfly. 331 skvadron sine Mach 2 -fly kom til Bodø fra USA på et hangarskip i 1963. De ble heist i land og slept gjennom gatene og inn på flystasjonen.

 

Noen som vet om bilder fra denne hendelsen? Hadde vært utolig artig å sett.

 

"sitat fra www.starfighter.no "

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sto på kaia og så på at de losset flyene. De la til der hvor Hurtigruta lå før, nedenfor Løvold. De ble slept rett opp til Storgata (Ikke noe Glasshus i den tiden...), og oppover den til Snippen. Så via Gamle Riksvei til flystasjonen. Har ikke funnet andre bilder enn de som er på starfighter.no, tok ikke noen selv heller (hadde ikke fotoapparat, og var ikke gamle gutten heller).

 

På Trevarefabrikken (Eksisterer den ennå?) hang det før i tiden et fargebilde av en F104G som ble slept forbi butikken.

 

Mvh,

Kjell.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I boken om Bodø Hovedflystasjon 1945-1995 er det iallefall bilde av dette, men også i andre bøker utgitt om Luftforsvaret. Regner med avisen til Ernst har bilder fra dette i hvelvet sitt, samt at de nok også befinner seg i forsvarets arkiver. Sånn umiddelbart vet jeg ikke om noe som oligger "online", hvis det ikke ligger på starfighter.no.

 

EDIT:

 

Fra Starfighter.no:

http://www.starfighter.no/web/skjebne/632-liv.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Premium Medlem

Hei på dåkker. Kjell Arild antyder et håp om at Avisa Nordland sitter med arkivbilder fra mottakingen av F-104 i Bodø. Jeg har undersøkt dette, og det er dessverre ikke rare greiene. Det var Nordlandsposten som hadde de fleste bildene ( det var jo den STORE avisen i 1963), men mesteparten av arkivbildene fra før 70-tallet er blitt borte. I Nordlands Framtids arkiv er det noen kopier av F-104 i slep oppover Storgata, men disse bildene har jeg sett flere andre steder. Tror Flyhistorisk Forening i Bodø er det rette stedet å lete. Disse folkene har oversikt og bilder av det meste, og hvis man spør etter Oddmund Bjørnaali, så kommer man rett inn i hjertet av kunnskaper om Starfighteren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, ja her er det noe å snoke litt mere i.

 

Oddmund Bjørnaali vet jeg hvem er. Han sitter inne med utrolig mye info on Starfighteren. Spesiellt teknisk sett. Han er jo titt og ofte i USA å hjelper dem med problemer angående Starfighteren. Og det er jo slettes ikke værst å ha mere kunnskaper en de som laga den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...