Gå til innhold

Lavtrykk og skyer, sammenhengen?


Karl R Pettersen

Anbefalte innlegg

Hei

 

Satt plutselig å funderte litt på været, da noe slo meg. Hva er årsaken til at det lettere genereres skyer ved lavtrykk? Når det er høytrykk blir det ikke automatisk dannet skyer i de høydene som har lavere trykk av den grunn.

Noen som vet?

 

Eks. Lavtrykk gir skyer. Høytrykk men i større høyde (tilsvarende trykk der oppe som ved lavtrykk) gir ikke skyer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal vi se...

 

Været blir til som følge av soloppvarming. Når luft varmes opp, blir den lett og stiger til værs. Trykket den øver mot bakken, blir lettere. Et lavtrykk utvikler seg. Det motsatte skjer når luft avkjøles. Kald luft er tyngre enn varm luft. Den trekker seg sammen og synker mpt bakken. Luftrykket stiger, og et høytrykk bygges opp. På et værkart ser man hvordan lactrykk og høytrykk beveger seg. Som regel gir lavtrykk nedbør og vind, mens høytrykk gir pent og klart vær.På jorden ligger det faste soner med lavtrykk og høytrykk. Ved ekvator er det lavtrykk, ov ved polene er det høytrykk. Norge ligger i en sone med lavtrykk.

Noe sånt du var ute etter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel,det der er et nokså komplekst opplegg.vet ikke riktig hvordan man kan forklare det enkelt.

Hovedtrekk:Alt har med fordampning fra vann ,hav osv å gjøre.Hvor raskt dampen stiger vil ha utslag for HVOR det dannes skyer.Raskt oppadstigende luft danner som regel haugskyer(cumulus)sakte oppadstigende luft danner lagskyer(stratiformede)De fleste skyene dannes ved at fuktig luft stiger.Når denne når lavere trykk vil denne utvide seg og avkjøles,noe av denne vanndampen vil avkjøles og danne skyer.Oppvarmet luft kan også inneholde mere fuktighet jo varmere den blir.

Uansett,vanskelig for meg iallefall å forklare dette kort og enkelt.Kanskje du kan finne noe info på diverse linker.Prøvd på met.no?

Lavtrykksluft er også som regel mere ustabil.

 

bruker å si det veldig forenklet:holder du en fotball ned mot bakken med handflaten,kan ballen fort slåes/sparkes bort.Legger du PRESS med handa på ballen,så er den mere stabil(høyere trykk).

 

 

Sikkert dårlig forklart,men men..........

 

 

Asbjørn Furu

AFIS'n

(måtte jaggu ta frem MET permen her) ""

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å føye til på det som mangler over her. De lavtrykk og høytrykk som du ser på værkartet beskriver trykket ved bakkenivå. Når det er høytrykk nede så er det lavtrykk oppe i høyden og dette fordi lufta synker ned slik at det blir mindre luft der oppe. Lufta som synker blir oppvarmet og får bedre evne til å holde fuktighet, ergo ingen kondens.

Lavtrykk nede, stiger lufta opp og danner høytrykk der oppe. Stigende luft får lavere og lavere evne til å holde på fuktighet når den avkjøles og det slår ut i kondens/skyer som nevnt over her.

Det er ikke trykket som bestemmer om lufta skal stige eller synke, men trykket bestemmes av om lufta stiger eller synker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...