Jump to content

Kjell-Erik_Aarsheim

Members
 • Content Count

  203
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Kjell-Erik_Aarsheim

 • Birthday 10/04/1976
 1. En ting som slår meg etter å ha fulgt med i nyhetene de siste årene når det har skjedd tragiske flyulykker er hvorfor man i 2015 fremdeles er så utrolig avhengig av å finne disse "sorte" boksene. Med dagens teknologi og satelittdekning over hele kloden, WIFI på flyene etc, burde det jo vært teoretisk og teknologisk mulig å faktisk backe opp disse boksene eller iallefall de mest kritiske data fra CVR og ferdskriveren til "skyen" slik at når uhellet først er ute så har man data online umiddelbart selv uten å fysisk finne disse boksene. Ref dette flyet fra Malaysian som bare "forsvant" og som trolig aldri vil bli funnet. Disse online-data kunne vært laget slik at de automatisk ble slettet når flyet var bekreftet landet. I dag lagrer vel CVR kun voice, men hvorfor lagres ikke også visuelt bilde? Ville ikke det også gjort analyse enklere når man ikke bare skulle tolke lyder, men faktisk kan SE hva som har skjedd. Det virker så 1960 liksom å skulle være avhengig av å finne vrak og vrakdeler, helst intakt for å kunne gi svar.
 2. Foreligger det ikke allerede en slik regel i USA om at det alltid skal være to i cockpit, og dersom en av pilotene skal ut, må en av det øvrige crewet inn, slik at det aldri er kun EN i cockpit? Isåfall hvorfor er ikke dette et krav i Europa? Denne låsefunksjonen er jo litt urovekkende på den måten at dersom en av pilotene går ut på toalettet, og den andre f.eks får et illebefinnende, så kommer jo ingen inn og kan hjelpe vedkommende heller. Må være utrolig bittert som kaptein/styrman å stå utenfor cockpit og se maskinen styrte fordi man ikke kommer inn pga låst dør. Greit det finnes en kode som besetningen kan bruke, men når den igjen kan overstyres med en LOCK slik at den heller ikke virker, så kan slike tragiske ting skje. Hva om de laget en funksjon ala Pilot Response systemet slik at denne override-lock'en som kan settes på slik at selv ikke besetningen kan låse opp, må holdes aktiv ved at pilotene må reaktivere den hvert 15 min f.eks. Da kan døren holdes låst og besetningen bruke koden som vanlig. Dersom pilotene ser behov for å overstyre koden slik at INGEN kommer inn, så kan de det (og så lenge de vil), men da må de respondere på et varsel hvert 15 min for å opprettholde den. Hvis ikke slår systemet tilbake slik at koden igjen virker. Da vil iallefall cockpiten alltid kunne bli tilgjengelig innen 15min dersom piloten(e) skulle være bevistløse eller få illebefinnende, uansett. Det vil fremdeles ikke kunne hindre bevisste handlinger som det nå ser ut til at dette er, men kombinert med krav til antall i cockpit, så ville det gjort det betydelig tryggere.
 3. Er dette en voicepack som er kjøpt, eller fritt tilgjengelig noe sted? Om den er freeware, kunne du henvist meg til hvor denne kan lastes ned, evt. mailet meg en kopi? - Mye artigere når man får slikt på norsk når man flyr i Norge, og hever realismen en par hakk.
 4. Har ingen brukerveiledning, selv har jeg lært det meste jeg kan ved prøving, feiling og litt youtube/tutorials osv. FMC'en på de ulike flyene er også litt forskjellig, så det er ikke helt likt å programmere f.eks en FMC på PMDG sin MD-11 som PMDG sin NGX, eller wilco sin 737. Captain sim har sine små tilpasninger etc. Så det er kanskje lettere å hjelpe deg hvis du sier hvilket fly du sliter med og eksakt hva som er vanskelig - så er jeg sikker på at noen her besitter svar som kan få deg videre :-)
 5. Etter utelukkende å ha flydd NGX'en i det siste, hentet jeg nylig frem den gode gamle dronningen fra hangaren. 747X'en ble satt på en langtur fra Gardermoen til JFK på andre siden av dammen. Like før innflyvning til JFK smalt det brått til og det begynte å brenne i 2'ern - dermed ble det litt action også :-) Fortsatte imidlertid approach mens jeg pumpet brannslukker inn i motoren, og tok en fuel cutoff, og det skal jammen mere til enn litt brann i en motor for å stoppe Queen of the skies - Med tre motorer i aktiv drift ble det en litt vinglete landing, grunnet litt kraftige vindkast på 31L, og skremte passasjerer kunne omsider forlate kabinen, mens dronningen ble tauet inn for en liten visit hos mekanikerene - så får vi se om hun er klar for en retur senere i uka :-) Må si jeg liker 747'en selv om den er noe eldre og ikke fullt så lekkert simulert som NGX'en, for det er morro med litt langtur innimellom, og da kommer NGX'en til kort - men gleder meg villt til PMDG slipper re-releasen som holder NGX-standardm for ikke å snakke om 777 :-)
 6. Bare gøy med litt pirk - er jo slikt man lærer litt av og forbedrer til neste gang, men ser dessverre ikke ut til at alt kan løses. GSX håndterer ikke pushback 100% korrect ift til hvordan ting er på ENGM og kjører left/right på alle gates. AES derimot håndterer push her 100% correkt og pusher til helt korrekt posisisjon for enginestart. Dette skyldes nok at ENGM er et Aerosoft-addon (hos meg) og spesiellaget med support for AES, mens GSX er generisk og bruker AFCAD-filer og FSX sine configs. Nettopp dette gjør jo at man på engm må tilpasse hver gate med GSX og fortelle at det faktisk er JETWAY der osv, hvis ikke dukker GSX opp med airstairs siden ENGM sin adfcad spesifiserer at det IKKE er jetway der (fordi denne er en del av scenery og ikke FSX)... Med litt tilpassninger fungerer GSX og AES fint sammen, men man får ikke 100% reality med noen av dem.... Men heretter får jeg vel la AES håndtere push på ENGM for å slippe ukorrekt svingpush i neste Video :-)
 7. Ser at GSX i sin nyeste update har fått enda flere config-valg ift config av gate, og man kan her sette opp at man kun skal ha loader bak og ikke forran f.eks. Dessverre ser det noe bugget ut, for selv om man velger NONE på loader forran, så triller et tog med bagger opp forran luka hvor det ikke er noen loader, og forlanger at luka skal åpnes.... og det ser unektelig teit ut med bagger som bare står der og ikke lastes - da vil jeg heller ha to loadere - men skal melde denne bug'en til devs, så kanskje det rettes opp - er jo ingen vits å velge none på loader forran dersom baggene kommer likevel :-) Videre ser det ut til at man kan hindre to catering-trucks ved å endre airplane config og fjerne en dør, funker kanskje på cargo også - men dette blir jo permanent for selve flyet, og da vil jo dette gjelde på andre flyplasser også, og da er det plutselig ikke det som er realistisk der.... Ser ut som man må svelge noen kameler ift til 100% reality. Men synes uansett FSX blir mye mye morsommere med slikt enn kun cockpit-prep - setter liksom litt ramme på feeling på det hele :-)
 8. Hehe, blinkende beacon kan jeg nok fikse (my bad - den skal vel kun på når man skal begynne å pushe), men det er dessverre ikke noen options i GSX (iallefall ikke som jeg har funnet) til å konfigurere antall lastebånd man skal bruke - det dukker opp to så lenge flyet har to cargo-dører, og det samme for catering. I motsetning til ASE bruker GSX flyets config direkte, så her er det ikke like lett å si at den kun skal bruke fremre/bakre cargo-luke etc. På ASE kan man derimot si at kun bakre cargo-dør er i bruk på den flytypen osv (men ASE sine modeller er ikke like fine som GSX, og de har heller ikke eye-candy som faktiske kofferter på lastebåndet osv) Liveries på Catering osv er derimot noe man kan fikse og via konfig-filer styre, men usikker om man kan styre dette opp mot hvilken livery man har på flymodellen. Tror nok mere den baserer seg på icao-koden til flyplassen. GSX har imidlertid støtte for individuell konfig av parking-space, så man kan kanskje lure til noe her, og bruke en gitt parking på SAS og en annen på NAX...(eller kreativ bruk av låste configfiler som enkelt kan aktiveres før man starter en NAX-flight etc) Vedr svingpush så gir GSX kun valget LEFT/RIGHT og den følger således AFCAD-fila (Husker ikke hvordan ASE funker her - men kan jo enkelt teste dette).... har bare testet den på ENGM foreløpig, så hvorvidt GSX alltid bruker svingpush eller om man også får andre valg vet jeg ikke....Isåfall er det vel AFCAD'en som styrer hvordan push'en skal foregå for de ulike gates?? Du har nok rett i at dette ikke er 100% reallife, men p.t er det iallefall så virkerlighetsnært jeg har fått det. - Men synspunktene dine er interessante (vil jo ha det så reelt som mulig) og jeg skal se om det er mulig å individuelt styre antall beltebånd, livery på catering etc....og går det ikke idag, kan man jo alltids spille inn ønsker for kommende oppgraderinger til devs :-)
 9. Herlig - dette er noe jeg har ønsket lenge.... Dette er noe iallefall jeg kunne tenke meg å benytte meg av, med mindre det prises helt ut i det blå. Prisrange 500~1000 for en god økt, 2-4 timer er akseptabelt, og det er et sterkt ønske, dersom simmen baseres på FSX, at det blir mulig å koble til vatsim for full realisme :-) Spennende prosjekt! Lykke til!
 10. Må si jeg synes det begynner å bli mye eye-candy i FSX også nå, nå som man har fått flere addon-leverandører som satser på allround opplevelsen med ground-services etc. slik at vi som virkelig ønsker full realisme, og ikke bare hopp i cockpit og dra av, kan få "full pakke". Om man skulle fått komme men noen ønsker måtte det være at man faktisk kan se passasjerene tusle gjennom gate og inn på flyet, eller ut dørene og ned airstair til en ventende buss... Så bra GSX har blitt burde jo dette være en mulighet, men selvagt ikke på bekosting av fps eller viktigere ting.... Ellers hadde en forbedret passenger-addon også vært kjærkomment.... Her er en liten videosnutt jeg laget da jeg hadde fått konfigurert opp GSX og AES i perfect harmony på Gardermoen :-)
 11. Takk det samme. Alltid morro å fly når det er live coverage på vatsim, og særlig med de dyktige kontrollerne vi har i Norge - unicom er liksom ikke helt det samme. Jeg fløy forøvrig NAX533 og fikk et merkelig problem etter takeoff - nemlig veldig dårlig trust, og slow climb.... Fikk liksom ikke nesa opp uten at farten sank dramatisk. Viste seg at en av motorene enten hadde stoppet, eller gav mye dårligere trøkk enn den andre (men jeg fikk ingen varsel eller indikasjoner noe sted annet enn at AT slo seg av og nektet å gå på igjen), at noe var galt med motoren syntes etterhvert på fuel-forbruket - etterhvert var det markant mere fuel på høyre side og venstre tanen viste IMBAL.....Kjørte derfor en omstart den høyre motoren midair, og da ble det liv i den gitt. Etter dette funket AT også, og jeg fikk klatret som normalt oppover. Deretter måtte jeg selvsagt også stenge fuelpumpa på venstre side og crossfeede begge motorene fra høyre vinge for å gjenvinne balansen over litt tid..... Resten av turen gikk fint, og landing gikk greit... Artig når det skjer litt og alt ikke bare går helt A4 :-) Morro med Norsk online dag..... skal prøve å få vært med på disse fremover når tiden strekker til :-)
 12. Satser på å kose meg skikkelig forran SIMM'en denne dagen. Så tar likegodt 3 arrivals sånn passelig spredd. Flight: NAX749, From: Trondheim, Arrival time: 09:10z Flight: NAX533, From: Stavanger, Arrival time: 13:40z Flight: KLM1151,From: Amsterdam, Arrival time: 22:00z
 13. Så ut til å være en bra tutorial. Men dette ser ut til å være del 1 av en todelt tutorial... Har du link til resten også? Å bare endre til *vol2.pdf ser ikke ut til å fungere.... :-)
 14. Noen som vet om en live feed fra ENGM Tower? Eller ENZV Tower? Evt. Approach?
×
×
 • Create New...