Gå til innhold

Norges neste kampfly?


Bjørn R. Nyberg

Anbefalte innlegg

EF-2000 er bedre en F-16 på mange områder, men trenger virkelig Norge en så dyr og kostbar jager? Under briefen på Rygge sa de at prisen lå på 500/600 millioner, det er mer en dobbelt så mye som en moderne F-16!!

Da Luftorsvaret kjøpte jagerfly på 60-tallet kjøpte vi ikke det dyreste og beste (feks F-4 Phantom), men en billig og allsidig F-5. Det har vist seg at det var et meget godt valg, og vi fikk svært mye igjen for de pengene flyene kostet.

DA JSF kommer vil EF-2000 være gammeldags allerede, så ser ingen grunn til å kjøpe dyre Eurofighter jagerfly, når vi kan få bedre fly som antagelig koster mindre!!!

Poenget med å kjøpe inn noen modernen F-16 Block 60 er å få et fly som kan dekke de behovende som er de neste 10-20 årene til JSF komme.

Jens-Ole

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joint Strike Fighter var et fighterprogram i USA for å finne en oppfølger til F-16. Det var to selskaper som kjempet om kontrakten, Lockeed Martin og Boeing. For noen dager siden falt avgjørelsen: Lockeed Martin gikk av med seieren med sin X-35, som sikkert blir kjent som F-35 i fremtiden, da det ikke er noen eXperimantal lenger.

Sjekk http://www.lockheedmartin.com/ for bilder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe.. Bra forslag Carl, så kan vi lage masse feltflyplasser slik planen vår var i mellomkrigtiden. Og det gikk jo veldig bra... Jaaada...

Jens-Ole, la meg se om jeg har forstått deg rett: du vil altså kjøpe 15-20 F-16 block 60 nå, for deretter å kjøpe JSF i 2010-15? Life expectancy på en F-16 Block 60 er 25-30 år. Hva skal vi gjøre med dem i 2010 da? Mener du at vi skal ha et luftforsvar med 2 forskjellige jagere? I følge din skisse sitter vi da i 2010 med 15-20 gamle F-16 fly og 60-70 nye JSF. Og ha logistikk og infrastruktur til to fightere blir i hvertfall dyrt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Er dette nok utropstegn for deg Helge? [image]images/icons/smile.gif" border="0[/image] )

Dessuten har du jo selv sagt:

quote:

Det er svært på land som har et sterkere økonomisk grunnlag for å kjøpe moderne jagerfly.... Antagelig er det bare forente arabiske emirater som har mer penger en oss. Så det skulle ikke være noe økonomisk problem å kjøpe nye jagerfly. Det samme sier jo den nye forsvarsministeren!!!!!

Så jeg ser ikke helt argumentasjonen din lenger, Jens-Ole...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tom Erik, så det du vil er at det norske luftforsvaret ikke skal ha en jager som fungerer før i år 2010/2015??????

Et forsvar må være kontinuelig, det er ikke bare å håpe at ingenting skjer de neste 10/15- årene!!!!!!!!!!!!!!!!

NB 15 F-16 block 60 fly kan lett selges den dagen vi kjøper JSF...... eller brukes som treningfly slik som F-5 flyene.

Tom Erik, jeg ser ikke dette som noe stort problem!!!!!!!!

Hvis du leser alt jeg har skrevet så burde dy forstå min argumentasjon. Her er en kortversjon;

Norge har mer en nok penger til å kjøpe nye jagerfly. Men du behøver ikke kjøpe det dyreste i klassen, kanskje kan du få gjørt den samme jabben med en langt billigere jager. Det er på ingen måte snakk om kvantitet foran kvalitet, men at det ikke er noe poeng i å betale mer en nødvendig.

Jeg er heller ikke enig i din vurdering av at det er lett å modernisere EF-2000 i så høy grad som du sier. Ingen av kjøperlandene har den økonomiske grunnlaget med å begynne på omfattende oppgraderinger. (Tyskland trakk seg nesten fra prosjektet, Spania eller Italia har heller ikke mulighet til dette)

Jens-Ole

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...