Gå til innhold

Diverse


Jan-R. Storelvmo

Anbefalte innlegg

Hei!

Dewpoint (doggpunkt) angir metningstemperaturen til lufta, dvs den temperaturen som lufta må kjøles ned til (uforandret trykk og vanndampinnhold) for at vanndampen skal felles ut og bli synlig, som f.eks tåke. Varm luft har større evne til å holde på fuktighet enn kald luft. Fuktig luft har mindre tetthet enn tørr luft og bidrar dermed til dårligere løft for flyet.

Hvis du har sett på en METAR (eller hørt på en ATIS), vil du se at meteorologen angir både aktuell temperatur og doggpunktstemperatur. Da er det lett for flygeren å forutsi mulighetene for skydannelse, og for VFR-flyging er dette meget viktig. Jo større temperaturforskjellen er, jo mindre er sjansen for metning og medfølgende skyer og tåke, og ikke minst muligheten for ising i forgasseren, hvis flyet har en.

VFR on top betyr å fly VFR over skylaget. Det er ikke tillatt hvis skytettheten er mer enn halvskyet/scattered, da må du nok ha instrumentbevis........sukk.

Isobar er en tenkt linje som går gjennom punkter med samme lufttrykk.

Density altitude - tetthetshøyde, husker ikke helt i farta hvordan man fant den, men jeg tror at man korrigerer trykkhøyden for virkelig trykk-og temperaturavvik (flere å ta av - indikert høyde, kalibrert høyde, sann høyde, absolutt høyde, trykkhøyde).

Com1-og com2-velgeren kan du bruke til å bestemme hvilken radio som du skal sende på. Ganske praktisk når du bruker flere frekvenser (mht forhåndsinnstilling).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...