Gå til innhold

Programmere SID/STAR i FMS


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei

Vet ikke om dette er helt borti natta, men jeg har et spørsmål vedr. programmere SID/STAR i FMS.

f.eks.

ENGM SID TORGA ONE BRAVO.:

"Climb straight ahead to DME 2.5 ONE or MNM 1200 FT, whatever later, then turn right to intercept and proceed on R-070 GRM. Intercept and proceed on QDR 011 gr. OPA to TORGA."

Hvordan programmere FMS til å kjøre til DME2.5 ONE (GM382) ELLER 1200 FT.(Whatever later), før den svinger høyre mot OPA?

og så, hvordan programmere FMS til å vente med å svinge til venstre mot GM384 inntil headingen er 070 mot denne?

Prøvde å lage denne i FSNavigator, noe som går greit ved hjelp av "Fix". Men "fixer" blir ikke eksportert til SquawkBox, så da er de(fixene) borte når jeg henter denne inn i FMS, med det resultat at jeg flyr GM382-GM384-TORGA

Og hvordan gjør dere det;

Programmerer dere slike ruter i FMS der og da, eller har dere lagret disse i FMS?

Det samme med STAR, legges disse inn i FMS når dere får klarering for en bestemt, eller har dere et bibliotek på dette også?

 

mvh

Arnt Kalseth

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fant ikke helt den siden du nevnte, er mulig jeg har rota litt i karta mine, men følgende er for TORGA 2A (01L)

Den er på kartet mitt beskrevet som

climb rwy hdg track 017 to 1200 ft then intercept and follow R017 GRM to DME 4.5 then turn left and track 350 at dme 6 GRM turn irght and track 055 to intercept and proceed on QDR 005 BGU to tombo.

Jeg skal ikke forklare det som står der, bare konstaterer at det kan være ganske kompliserte greier og det å fly en SID korrekt uten å bruke noe form for FMS kan ta sin pilot [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Hvis du titter nærmere etter på SIDkartet (for Torga 2a) så vil du se at det er definert noen intersections langs den ruten, GM381 GM383 GM387 GM 389 TORGA.

Du kan da programmere din FMS (SB-FMS her) med de intersctionene, da vil du få et resultat som for den siden er veldig bra [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]- ta av og slå på AP like etter takeoff og fly med FMS - så er den i boks. Avhenging av hvor i landet du flyr og hvilke sids så kan du har variernede grad av lykke med å fullprogrammere SID/STARs for SB fms, anbefaler at du laster ned fixfiler til fsnavn, da endel fixnavn som er _en_del_ av sid stars (som feks turn points, desc points etc) er med i SB FMS sine fixfiler, men de har kryptiske navn som D234G og slikt, så du MÅ ha fixfiler for å spotte de rette. De kan lette arbeidet med å programmere sid/stars, men selv da kan det hende at du må fly de på gamlemåten med vor radialer og ndbs, men det avhenger helt og holdent av hvor du flyr [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Du må programmere SID/STARs med hver enkelt punkt, SB fms støtter enda ikke mulighet for å definere SID/STARs som as is, men bare programmere hvert enkelt punkt som definere SID/STAR så funker det aldeles utmerket, har knapt brukt annet jeg de siste 6 mnd [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/grin.gif[/image]

Du må og ha prabal gosh sine oppdaterete sb fms filer for sb fms, finnes her på FS.no, ellers så vil du finnet lite av norske intersections og navs etc er utgamle [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/frown.gif[/image]

------------------

Roar Sandøy

http://home.sol.no/~es/" TARGET=_blank>VACC Norway

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for hurtig svar roar.

men..

TORGA 1B er fra 01R.

Jeg valgte denne fordi er er litt værre enn den du nevner.

Den er på side 403 (kart) resp 404(beskrivelse)

Jeg lastet ned filen du nevnte fra biblioteket, men det virker som den mangler "GM384". Eller har den et annet navn i disse filene?

Jeg får ihvertfall ugyldig i SB-FMS. Prøvde for ordens skyld alle fire knappene, men det hjalp ikke!?

 

Ellers forklarer du jo veldig greit, takk for det.

Hadde jo vært gøy å fått de inn i SB-FMS disse her, men jeg kan jo bruke FSNavigator, og fly etter den, som en nødløsning.

Begynner å få så smått til litt med SB-FMS, og den ser jo veldig grei ut, bar man får øvd seg litt....

Veldig morro er det...

 

mvh.

Arnt Kalseth

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

GM384 finnes ikke i prabal gosh sine SB FMS filer. Tipper det skyldes i at den SIDen er utdatert.., og jeg bruker ikke de nedlasta karta fra fsno da jeg har abbonert på AIP, så det var derfor jeg ikke fant den SIDen for 01R, de er forandret nå, og heter noe helt annet. Nå skal rullebane 01L fortrinnsvis brukes for departures da, så problemet er ikke så stort, men valid SIDs for 01R er nå:

OPA 1B

som er GM382 - right turn dct OPA ndb (334). Inital climb to 4000 ft

Den har følgende transtions - (fly til etter OPA) - TOMBO,TOLGA,SUTOK,GOTUR

------------------

Roar Sandøy

http://home.sol.no/~es/" TARGET=_blank>VACC Norway

[Edited by roarsand 15-04-2000.]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...