Gå til innhold

GPS ?


Joakim Valkvæ Volle

Anbefalte innlegg

Flymaskiner med FMS - med eller uten GPS - har en kjekk egenskap; de har approachene lagret i en navdatabase som sikrer at flyet følger de publiserte rutene inn mot flyplassen. Pilotene følger med på ND (navdisplay) om de er der de skal være. Extended Centerline vises i MAP-mode, men en offset LLZ approach vil ikke vises; kun WPTs i EHSI/ND. I FS2002 er det "Mikke Mus" - ingen GPS har denne presentasjonen i virkeligheten.

 

Dere som flyr DF734 eller 767PIC vet hva jeg snakker om.

 

Hilsen Roald

 

EDIT: Joakim, du fikk ikke riktig svar på om 737 og andre har GPS.

 

Jo, det har de. GPS er en del av et totalt navigasjonssystem som 737 NG, og serien fra 747 oppover 777 har. Nav-systemet består av IRS (Inertial Reference System basert på lasergyroer), GPS og bakkebaserte NAV-aids, og en navigasjonsdatabase.

 

Presentasjonen - bildet som pilotene ser, vises i EHSI'en (på NG kalt ND - Navigation Display) som kan gi mange bilder. Den gir alt fra en MAP-presentasjon hvor ruten kan kontrolleres, til mer tradisjonelle bilder under f.eks en approach.

 

Hvis vi bruker approach som eksempel, kan vi velge ILS som en rose med glideslope og LLZ, eller WPTs og ikke ikke minst Dashed runway centerline som vises ut til 14,2 NM på ND hvis range er satt mellom 5 og 40 NM og displayet er satt til MAP/MAP Center. Real World velger venste- og høyrepilot ut fra om han er PF eller ikke.

 

På 737-400/-500; i MAP-mode vises extended C/L med samme lengde med samme range-setting i EHSI'en. Den har imidlertid ikke GPS.

 

Men - som tidligere sagt - de viser ikke offset LLZ. Her er det radar vektorering eller å fly etter RNAV som gjelder.

 

[ 09.11.2002, 23:57: Endret av: Roald Hansen ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...