Gå til innhold

Vindsymboler på WT-kart


Roald Hansen

Anbefalte innlegg

På temp-/vind-kartene som bl a blir utgitt av Luftfartsverket, er det symboler for vind som har forskjellig antall haker og "flagg" som sannsynligvis forteller noe om vindstyrke. Er det noen som kan forklare hva disse betyr (i kts), eller gi en henvisning til en side som gir forklaring?

Hilsen Roald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

Nå har ikke jeg sett de kartene luftfartsverket bruker, men regner med det er samme som meteorologiske institutt sender ut. Der er vindstyrken markert med piler med haker, og 1 hake er 10 m/sek. Jo flere piler jo sterkere vind er det. I noen tilfeller finner man piler med f.eks 2,5 haker på, dvs 25 m/sek. På et værkart kan man se isobarene, noe som ligner ett edderkoppnett, og jo tettere isobarene(sirklene) er, jo sterkere vind blir det. Man kan ved hjelp av isobarene, og dens former se hvilke vinder og retninger man kan forvente. Tror dette blir rett, men er litt usikker om det dekker spørsmålet ditt.

Mvh

Truls

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, Truls!

Her finner du et eksempel på det slikt kart. Det har ikke isobarer - som vel er linjer mellom punkter med likt trykk - på disse kartene. De inneholder vindsymboler og temperaturer. Temperaturene er negative hvis ikke PS er angitt foran. De ser noe uleselige ut på skjerm, selv med 21 toms, men skriver du det ut, blir de flotte å lese.

Er det sekundmeter som brukes for hver hake, og hva betyr et "flagg" + en eller to haker?

Hilsen Roald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...