Gå til innhold

Håndbagasjeregler


AMO

Anbefalte innlegg

Jeg mener å ha fått med meg at det er en viss regel som sier at man ikke har lov til å ha med mer enn ca to desiliter væske i en beholder, stemmer dette?

 

For jeg kom over et tilfelle på OSL sist fredag, hvor en dame fikk med seg en halv liter vann gjennom sikkerhetskontrollen, dette skal da ikke være lov?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bakgrunnen er at det i London denne høsten ble avslørt konkrete planer om bruk av flytende eksplosiver for å sprenge fly. Dette er en ny trussel for luftfarten. For å øke sikkerheten har EU derfor innført nye regler for hva du kan ta med deg gjennom sikkerhetskontrollen som håndbagasje.

 

De nye reglene kommer i tillegg til det som allerede er forbudt å ta med som håndbagasje. Liste over forbudte gjenstander om bord i fly finner du her. Det er ingen endringer i hva som er tillatt å ta med i innsjekket bagasje.

 

Hva innebærer de nye reglene?

Hovedregelen er at det ikke er tillat å ta med flytende væsker i håndbagasje som bringes gjennom sikkerhetskontrollen. Det er likevel åpnet for å ta med små mengder væske (toalettsaker o.l.). Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske som er i den. En nesten tom flaske vil derfor bli vurdert etter hva den kan inneholde, ikke hva den faktisk inneholder. Med beholder menes flaske, tube, flakong, beger, krukke o.l.

 

Videre må alle beholdere med væske få plass i en gjennomsiktig pose som kan åpnes og lukkes. Posen skal ikke romme mer enn én liter når den er lukket.

 

Beholdere over 100 ml og alt som ikke får plass i litersposen vil måtte avleveres i sikkerhetskontrollen eller sjekkes inn.

 

Hva regnes som væske?

Alt flytende som vann, brus, gele, krem, lotion, parfyme, lipgloss, barberskum, aerosoler og annet med lignende konsistens.

 

Hva kan jeg ta med gjennom sikkerhetskontrollen?

 

* Væske i beholdere på max 100 ml, lagt i gjennomsiktig pose på max én liter.

* Flytende medisin som er nødvendig for bruk på reisen. Medisin i fastform er fortsatt tillatt.

* Væske som av kostholdsmessige grunner er nødvendig på reisen.

* Barnemat som er nødvendig for bruk på reisen.

 

Du må være forberedt på å vise at innholdet i beholderne er innenfor reglene, f.eks. ved å smake på innholdet, ta litt på huden e.l.

 

Hva med det jeg handler etter sikkerhetskontrollen?

Alle varer som selges innenfor sikkerhetskontrollen er kontrollert. Du kan derfor ta med om bord i flyet det du evt. har handlet etter at du har passert sikkerhetskontrollen. Dette gjelder alt av mineralvann, matvarer, dutyfree-varer, kosmetikkprodukter osv.

 

Dersom du skal reise videre med fly fra lufthavnen du ankommer, må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. Da er det viktig at handleposen er forseglet. Den må også være utstyrt med kvittering på at varene er kjøpt samme dag. Dette gjelder innad i Norge / EU / EØS / Sveits.

 

Ankomst fra land utenfor EU / EØS / Sveits

Dersom du kommer med fly fra et land utenfor EU / EØS / Sveits, kan du ha med deg væskeholdige varer inn i EU / EØS / Sveits dersom du ikke skal reise videre fra den lufthavnen du kommer til.

 

Skal du reise videre, må du gjennom sikkerhetskontrollen og all væske i håndbagasjen - utover den lovlige plastposen - vil bli beslaglagt. Det hjelper ikke at du oppbevarer den i forseglet pose når den ikke er forseglet innenfor EU / EØS / Sveits.

 

Dersom du reiser med et flyselskap som hører hjemme i EU / EØS / Sveits, kan du handle og få varene forseglet om bord på flyet. Du vil da kunne ta med deg varene gjennom ny sikkerhetskontroll etter at du ankommer EU / EØS / Sveits.

 

Hva kan jeg gjøre for å bidra til lite kø i sikkerhetskontrollen?

 

* Pakk alt du kan i innsjekket bagasje.

* Legge alt av beholdere med væske i gjennomsiktig plastpose som kan åpnes og lukkes.

* Uoppfordret legge posen med beholdere inneholdende væske på båndet for røntgenkontroll.

* Ta større elektriske artikler (f.eks. PC, kamera, håndholdte spill etc) ut av håndbagasjen før sikkerhetskontrollen. De skal gjennomlyses separat.

* Legg alle metallgjenstander (nøkler, mynter, mobiltelefoner m.m.) i håndbagasje eller ytterklær før gjennomlysning.

* Ta av ytterjakker og jakker før sikkerhetskontrollen. Tøyet skal gjennomlyses separat.

 

Luftfartstilsynet og Samferdselsdepartementet er myndighetene som innfører disse reglene, mens det er lufthavnene og flyselskapene som står for den praktiske gjennomføringen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...