Gå til innhold

Dette med syn og sånt....


Olav M. Rønningen

Anbefalte innlegg

Sakset fra AVWeb :

 

Color blindness played a role in the crash of a FedEx Boeing 727 in July of 2002, according to the final report from the NTSB. The report says extensive analysis of the first officer's color-vision deficiency (for which he had a waiver) showed it would have interfered with his ability to distinguish between the red and white lights of the Precision Approach Path Indicator at Tallahassee Regional Airport. The plane hit trees and both pilots were seriously injured…

 

Det som er litt interessant her er hvordan man kan ha jobb som professjonell pilot med redusert fargesyn. For ordens skyld: Color blindness/fargeblindhet trenger nødvendigvis ikke bety at man ser alt i sort/hvitt, kan også bety at man sliter med å skille enkelte farger fra hverandre.

 

God helg ""

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Folk flest kaller det for fargeblindhet, men det heter egentlig fargesvak.

 

Dette er medfødt og arvelig. Dukker opp i hver 4. generasjon og det er kvinnen som fører det videre. Flesteparten som rammes er menn. Ca. 9% av alle menn er fargesvak. Finnes i en rekke grader og varianter. Noen er blå/rød fargesvak. Flesteparten er rød/grønn. D.v.s. at dem har problemer med å skille de nevnt farger. En som er fargesvak ser ikke bare sort/hvitt. Det er bare noe folk tror. Feilen ligger i øynene. Inne i øyet har vi fargestaver. Tar jeg ikke helt feil så er det 3 av dem der. Feilen ligger i de stavene som ikke klarer å sende riktig budskap til hjernen. Fargesvakhet er permanent og kan ikke opereres.

 

La meg forklare nærmere ang arv. Første generasjon er en

mann og han er fargesvak. Han får en datter, som igjen får en datter. Denne damen får så en sønn. Og da er det store muligheter for at denne sønnen er fargesvak. Men det er ikke sikkert han er fargesvak, han kan være det.

 

Dette er en helt enkel forklaring på fargesvakhet, og du finner sikkert mere om emnet hvis du søker på net.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å snakke om denne ulykken, så er det ganske alvorlig at First Officer er så fargesvak at han ikke ser forskjellen mellom hvit og rød. Det er veldig FÅ fargesvake personer som har problemer med denne kombinasjon (rød/hvit)(fargesvak er ikke farveblind) Spesielt når det gjelder lysende/neoniserende farger slik som i en cockpit. Denne personen (first officer) må jo nærmest være svaksynt. Hvis disse opplysninger stemmer med den faktiske hendelsen.

Det skal utrolig mye til for en fargesvak person å ta/se slik feil.

 

Fargesvake personer er foresten de beste soldater man kan få. De har en evne/syn til å skille konturer/kontraster mye bedre enn personer med normalt syn.

Dette fordi de er naturlig trent til å skille ut nyanser. Noe som vanlige/normalt-fargesynt personer anser som kamoflasje. (Ikke meningen å avsløre små forsvars-hemmeligheter, men greit at dere vet)

Dette er i mange/fleste tilfeller en fordel også i en cockpit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...