Gå til innhold

Norwegian med overskudd i 1. kvartal?


Aslak Iversen

Anbefalte innlegg

Det er vel ikke noe nytt at selskap manipulerer med regnskapet, men dette er ganske interessant lesning:

 

Flyselskapet Norwegian skryter av overskudd i første kvartal, mens hovedkonkurrenten SAS er i krise og gikk med milliardunderskudd. Det høres ut til å være for godt til å være sant. Og det er det.

 

Flyselskapet og SAS-konkurrenten Norwegian skriver i en pressemelding at de i første kvartal i år hadde et overskudd før skatt på 11,2 millioner kroner, noe som har gitt selskapet mye god PR i dag, to dager etter at hovedkonkurrenten SAS la frem sitt milliardunderskudd for første kvartal.

 

Bunnlinjetallet til Norwegian er nok riktig i første kvartal, men inntrykket pressemeldingen skaper, er ikke riktig.

 

Flyselskapet Norwegian fortsetter nemlig å slite i motvind i et knalltøft flymarked. Norwegian er altså ikke noe unntak fra resten av flyindustrien

 

Talltullet

 

Grunnen til at Norwegian kan presentere overskudd før skatt i første kvartal, er at selskapet fikk en kompensasjon fra SAS-eide Braathens. Norwegian Air Shuttle, som selskapet egentlig heter, har frem til 31. mars operert deler av rutenettet til Braathens på Vestlandet, med femti daglige avganger. Ved avslutningen av Braathens-avtalen er det blitt spekulert i at Norwegian fikk en kompensasjon på hele 65 millioner kroner. Dette tallet ønsker ikke Norwegian å kommentere.

 

Finansdirektør Frode Foss i Norewegian bekrefter imidlertid overfor iMarkedet at sluttkompensasjonen ligger inne i Norwegians resultat før skatt for første kvartal.

 

I utgangspunktet kan dermed Norwegians ordinære resultat i første kvartal ha vært minus 54 millioner kroner, i stedet for pluss 11 millioner.

 

- Uten at jeg vil kommentere tallene, så blir ikke dette regnestykket helt riktig, sier finansdirektør Frode Foss i Norwegian til iMarkedet. FOss mener at man må ta med også kostnader knyttet til nedleggelsen av virksomheten etter avtalebruddet, men han vil ikke si hvor store disse var.

 

Foss sier imidlertid dette:

 

- Dette (kompensasjonen) er et betydelig bidrag for oss.

 

Adm. direktør Bjørn Kjos i Norwegian "har ikke tallene foran seg" da iMarkedet spør ham om tallene for første kvartal.

 

Underskuddet baller på seg

 

I tillegg til kompensasjon fra Braathens, har også finansinntekter i første kvartal dratt opp bunnlinjen til flyselskapet. Norwegian hentet inn 115 millioner kroner i september i fjor. Finansinntektene øker inntrykket av at tapstiden i Norwegian på ingen måte er over.

 

- Dette er bare små inntekter i og med at det er kun første kvartalet, sier Kjos til iMarkedet når vi spør ham størrelsen på finansinntektene.

 

For hele 2002 var salgsinntektene til Norwegian på 387 millioner kroner. Selskapet ønsker ikke å kommentere hva omsetningen var i første kvartal.

 

Resultat etter skatt i hele 2002 ble et underskudd på 52 millioner kroner. Selskapet brukte 48 millioner kroner på oppstart av hovedområdet med flytypen Boing 737, hvorav elleve millioner kroner er aktivert i 2002.

 

Skrevet av: Inge Berge - iMarkedet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slik du fremstiller det her, så ser det ut svart maler Norwegian. Dette er et selskap som går så det suser. Ingenting å si på det. I tillegg så åpner de nye ruter som bare det. Så du gjør en vrang forestilling av selskapet. Så lenge et selskapet har overskudd, spiller det vel ingen rolle hvor pengene kommer fra, gjør det vel? ""

 

Ådne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan veit du at det suser?

 

Grunnen til at Norwegian har et overskudd i første kvartal er jo F50-operasjonene på Vestlandet som gir penger i kassa samt den summen dem fikk fra SAS-Gruppen for å slutte å fly på Vestlandet før tiden.. Kjos (sjefen i Norwegian) har jo uttalt at 737-operasjonene opplevde å gå i pluss i første uka i mai.. men er det dermed sagt at dem går så det suser? veeel.. I think not.. men vi før se etter neste kvartal hva tallene forteller oss da..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...