Gå til innhold

SV og EPAF


Sindre Grut Hilstad

Anbefalte innlegg

Kom over en litt "artig" uttalelse fra sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa i SV vedrørende regjeringens planer om å sende et nytt luftbidrag ifm. Operation Enduring Freedom i Afghanistan.

 

NRK.no: SV-uro om F-16- oppdrag

 

- Det er klart at hvis norske jagerfly som er i lufta blir bedt om å støtte amerikanske soldater i fjellene i Afghanistan, så tror jeg det blir vanskelig for pilotene å si nei, sier hun.

 

- Tiger 61, this is Mike 11, IP...Time on Target... (nine-line brief fra ildleder på bakken (FAC) til nærstøttefly)

 

- Mike 11, Tiger 61, negative, I just don't feel like it...

 

""

 

Det hadde kanskje vært noe om visse politikere hadde satt seg litt dypere inn i ting og tang før de kommer med uttalelser som ikke akkurat oser av innsikt. Nei, hvorfor skulle man nekte å utføre en viktig og legitim oppgave i ledd av et oppdrag man har blitt pålagt å utføre, altså en viktig del av hensikten med å i det hele tatt være der og bidra?

 

For øvrig er det ikke nødvendigvis snakk om å yte direct escort, CAS, BAI etc. utelukkende til amerikanske bakkestyrker. OEF omfatter jo en koalisjon av bidragsytende land, inkludert Norge (HJK/FSK, MJK).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Såvidt jeg vet, så har Belgierene som er i Kabul nå kun lov til å støtte ISAF, mens Nederland kan støtte både ISAF og OEF. (Så det ville ikke være første gang at det blir lagt restriksjoner)

 

Tror ikke dette blir noe problem jeg, for en jagerflyger som leverer våpen i stid med standing orders, kan vel regne med relativt kort karriere......

 

(Og så tror jeg de er litt for proffe til det)

 

Når det er sagt, så vil jo ISAF ekspandere mye neste 12 mnd, så det kan fort bli huskestue i SV pga det også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke dette blir noe problem jeg, for en jagerflyger som leverer våpen i stid med standing orders, kan vel regne med relativt kort karriere......

 

Grounding osv., iallefall. Det er menneskelig å feile, men avstanden til uaktsomt drap er ikke nødvendigvis så altfor stor, alt etter omstendighetene. Men i dette tilfellet er det vel snakk om det å avstå fra å levere våpen i en situasjon der man i utgangspunktet er pålagt å gjøre det.

 

[übersynsemodus]Det er vel til syvende og sist opp til flygeren, FAC'en/AFAC'en, J-STARS on station, en eller annen offiser ved gjeldende CAOC osv. ("") å fatte de kritiske beslutningene i løpet av engasjementet. Men det er nok FAC'en/AFAC'en som har best grunnlag for å identifisere målet, vite om det bør engasjeres eller ikke osv., siden det normalt er vedkommende som har ansvaret (og de beste mulighetene) for å skaffe VID, bestemme målets posisjon ift. friendlies osv.[/übersynsemodus]

 

Når det er sagt, så vil jo ISAF ekspandere mye neste 12 mnd, så det kan fort bli huskestue i SV pga det også.

 

Jepp, men det burde bli lettere for enkelte i SV å svelge det faktum at Ap og Sp ønsker å opprettholde de offensive bidragene når OEF blir underlagt ISAF og dermed NATO-ledelse (hvis jeg har forstått det riktig).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...