Gå til innhold

Generell innføring i rå fisk og sushi!


Gjest

Anbefalte innlegg

Jeg søkte litt på nettet etter noe som kunne forklare meg litt om begrepet "dutch roll", og kom over denne siden. (Se link nedenfor)

Jeg synes den forklarer en del prinsipper om aerodynamikk, flyvning og manuvrering på en god og lettfattlig måte.

Kanskje er den allerede kjent for en noen, og noe står det jo også i manualene til FLY! og Microsoft FlightSimulator xx, men dette er tenkt som et bidrag til de som vil lære litt mer om det de ikke kan [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Mange av oss liker gjerne å se på oss selv som halvproffe piloter. Vi liker ofte å fly de største og tyngste jettmaskinene som er konstruert av menneskeslekten.

Slik skal det jo også være, for det er jo nettopp det å prøve å lande en B747 i 30 knops sidevind på Kjeller som er morsomt. Eller hva med å suse inn sognefjorden med en MD80 i 500 fots høyde ?

Det er jo nettopp disse tingene som gjør det hele til en lek, og samtidig kan vi leke proffe piloter som gjør alt etter boken med tusen kart, SB/PC, voice, sids, stars, …listen er uendelig.

Mange av oss er sikkert blitt svært gode og dyktige etterhvert. Jeg overraskes stadig av hvor mye folk vet på disse sidene, om ulike GPS'er, og andre former for navigasjonmetoder, som betegnes med 3 bokstaver i alle tenkelige kombinasjoner.

Noen klager på støyen fra Gardemoen, mens vi etterstreber å få den i perfekte samples som vi kjører ut i stua på surround-anlegg når vi flyr.

Selv har jeg vært preget av denne lidelsen fra barnsbena av.

Under et traumatisk feriekoloni-opphold på Sessvoldmoen på 70-tallet, spilte de andre guttene fotball, mens undertegnede gikk ut i skogen, stakk alle de nye fargetusjene han hadde fått tilsendt hjemmefra inn i en veltet trerot, og lekte SAS pilot i dc-9.

Det høres nostalgisk ut, men jeg lover dere at hverken FLY! xx, eller FS-xxxx, kommer i nærheten av hvor realistisk den trerota svingte inn å landet på Fornebu [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

Nå som vi har fått to relativt gode flysimulatorer på markedet, åpner det seg større muligheter for også å kunne prøve ut noen grunnlegende flyøvelser.

Men kan vi virkelig all grunnlegende teori om aerodynamikk, flyvning, og manuvrering ?

Jeg tror det er mange der ute, som i likhet med meg, bare har hatt en tilnærmet ide om hva "dutch roll" egentlig er, eller hva "yaw damper" på autopiloten brukes til.

Det er ikke et must å måtte kunne alt til fingerspissene, som nevnt tidligere synes jeg leken og den innbildte følelsen av det å fly et virkelig fly, er det viktigste.

Men det er moro å forsøksvis prøve å komme så nær som mulig.

Det var mye bla bla fra meg, men jeg har lenge hatt lyst til å si noe om leken her.

http://www.monmouth.com/~jsd/how/htm/"'>http://www.monmouth.com/~jsd/how/htm/" TARGET=_blank>http://www.monmouth.com/~jsd/how/htm/

 

Steinar

(Vi sees på Lorrys!)

 

[Edited by Steinar 13-11-1999.]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

-----------------------------------------------------------------

Jeg tror det er mange der ute, som i likhet med meg, bare har hatt en tilnærmet ide om hva "dutch roll" egentlig er, eller hva "yaw damper" på autopiloten brukes til.

-----------------------------------------------------------------Heisann..

Her har du det i allefall på engelsk:

The yaw damper eliminates "Dutch roll," an unpleasant "fishtailing" or rolling and yawing movement that can occur at high altitude, particularly in swept-wing jets. The yaw damper should be off during takeoff and during final approach and landing.

"Dutch roll" ligner fælt på min egenkomponerte "døds-roll"...

Denne er ikke vanskelig å få til på eks. SB når du skal skrive meldinger, tenne røyken, skjenke kaffe, og helst fly litt samtidig... Skulle så telefonen ringe akkurat da, er "døds-roll`en" et faktum.... Bare prøv... [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

------------------

Åge Olsen, Molde

atcc@molde.online.no

http://home.sol.no/~ageolse" TARGET=_blank>Air Traffic Control Center

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...