Gå til innhold

Torstein Farsund

Members
  • Innholdsteller

    138
  • Ble med

  • Siste besøk

Innlegg skrevet av Torstein Farsund

  1. At mye av det du kommer med er usaklig er vi åpenbart flere som er enige i. Men nok om det. Du får skrive hva du vil, jeg har bare lurt på hvorfor. Svar får jeg visst ikke.

     

    Har aldri sett deg skrive mye om SAS, i alle tilfeller ikke i nærheten av det du kommet med på utallige NAS-tråder. Dette er jo heller ikke et LoCo-selskap, som du så fint kaller det. Så da må de vel ha en høy stjerne hos deg?

     

    NAS er like langt fra mitt selskap som SAS eller noe annet, la det være klart! Jeg flyr der det er billigst (bortsett fra med RYR), og derfor setter jeg stor pris på det NAS har tilført norsk luftfart :)

  2. Håper virkelig du ser poenget mitt. Hvis ikke, la meg utdype:

     

    Du må da forstå at Norwegian ikke lager TV-reklame av at de legger ned alle ruter fra Rygge? De fokuserer selvfølgelig på åpningen av basen på Torp. Alle bedrifter i verden velger å kommunisere positivt fremfor negativt. Veldig mange suksessfulle bedrifter har tatt minst èn dårlig beslutningen gjennom sin levetid. Det betyr ikke at det går an å videreutvikle seg, legge nye strategier, eller kanskje gå videre med en allerede konstruert plan B.

     

    Hadde du bare fortalt oss hva Norwegian, Kjos personlig eller andre i NAS har gjort deg galt så hadde det kanskje blitt lettere å forstå den konstante kritikken din mot selskapet. Og forklar gjerne også hvordan jeg skal tolke utsagnet om at lavkostselskaper ikke dekker, men skaper et behov. Annet enn at du ønsker deg tilbake til tiden før denne typen selskaper da billettprisene var skyhøye. Er det at pilotlønningene var høyere på den tiden? Vet ikke hvor lenge du har vært yrkespilot, men betingelsene var gjerne bedre den gang? I så tilfelle skjønner jeg frustrasjonen din, uten at jeg har noen medfølelse.

     

    God helg til deg og!

  3. Jeg tipper alle i området rundt Torp gleder seg i hvert fall. Mener du at selskapet bare skulle slått seg konkurs da etter at satsningen på Rygge ikke gikk som planlagt? Det er jo virkelig for dumt å legge om strategien... Eller er du redd for at NAS skaper et enda større behov, som du så fint kalte det i en annen tråd her? Tenk, nå kan til og med mannen i gata ha råd til å fly Oslo-Bergen! Var vel bedre da kun dem som kunne betale over 2000,- for en flybillett hadde den muligheten...

     

    Kjos er åpenbart en mester i å drive business ja, og det er vi mange som gleder oss over. Må være vondt for deg å lese denne: Tror Norwegian er større enn SAS i 2015

  4. Du skriver Aslak:

     

    La oss se for oss et stresset crew som skal nå et on time mål, og det blir bestemt å lukke døra når de siste passasjerene kommer om bord.

     

    Poenget mitt er at alle som jobber i eller rundt et fly vet at dette aldri skjer. Det blir ikke bestemt at døren skal lukkes i det sistemann går inn i flyet. Det er mye som gjenstår før døren skal igjen. Derfor finner jeg det litt snodig at du disker opp med en sånn søkt historie. Sett i lys av en del andre NAX-tråder du har deltatt i er jeg likevel ikke overrasket og derav min referanse til din holdning til Norwegian. Tror ikke du hadde kommet med samme historie dersom det var snakk om et annet selskap. Men nok om det, og jeg hater ingen :)

     

    Morten: Jeg prater ikke bare om rutine, men om hvordan døren praktisk lar seg lukke pga. tyngden og konstruksjonen. Det er gjerne ikke så enkelt å sette seg inn i det om en ikke har prøvd å lukke en slik dør og derav vanskelig å forklare hvorfor det er så usannsynlig. Før det dukker opp nye opplysninger tror jeg fremdeles like lite på at denne jenten har fått hånden i klem i flydøren.

     

    Jenta står ved fremre dør' date=' og står i kø for å sette seg. Samtidig kommer det noen fra boarding med papirer til kapteinenen. De går ut døren samtidig som flyvertinnene gjør seg klare til å lukke døren, med hjelp fra utsiden. Idet personen på utsiden hjelper til med å dytte igjen, skjer det noe inne i flyet som gjør at flyvertinnen mister oppmerksomheten, og kanskje må gjøre noe annet slik at jenta blir flyttet bak mot døren igjen.[/quote']

     

    Tvilsomt. Den som står utenfor vil ikke fullføre lukkingen av døren dersom flyvert(innen) snur seg bort. Personen på utsiden drar bare døren ut kanskje 10 cm før personen på innsiden ordner biffen selv. Dessuten, i den situasjonen du beskriver vil ikke personalet ha rukket å telle enda, all den tid det fremdeles er passasjerer i midtgangen. Og da lukkes heller ikke døren enda.

  5. Dette kan væll like fullt ha skjedd ved den bakre inngangen. Står ingenting spesifikt i artikkelen om hvor i flyet dette har skjedd' date=' men jeg mener at den bakre inngangen ofte stenges før boarding complete [/quote']

     

    Døren bak stenges gjerne før boarding er ferdig, men ikke mens noen har hånden sin i døråpningen. Det er to måter å lukke døren på:

     

    1. Døren lukkes av en i besetningen fra innsiden alene. Da står denne slik at hun/han opptar hele inngangspartiet og hindrer noen å komme til her, se video tidligere i tråden.

    2. Crew får hjelp utenifra. Vanligvis opptar personen på innsiden også her hele inngangspartiet (dørkarmen). Dersom hun/han ikke gjør det står uansett personen på utsiden med fritt innsyn og må strengt tatt gjøre jobben med øynene igjen for ikke å se en arm som stikker ut.

     

    Så at hun har blitt klemt i en av de to flydørene er tull. Men at hun kan ha blitt klemt i en av dørene i broen er det mye større sannsynlighet for.

  6. Det er helt normalt at hoveddøra blir "lukket" fra utsiden siden den er rimelig tung å lukke innenfra. Når døra først kommer i fart' date=' så kommer den fort og tungt. Det er slett ikke nødvendig å låse den for å få ei hånd i klem, den kan bli skadet akkurat når døra svinger inn i ramma.[/quote']

     

    Det som kan hende er at en fra bakkemannskapet hjelper til for å dra ut døren det første stykket på grunn av dørens tyngde. Men da står det jo ett stykk crew i døråpningen som står for selve lukkingen. Og den blir i alle tilfeller ikke prøvd lukket mens det står en person mellom ground crew og cabin crew. Du som er pilot burde jo vite at døren ikke lukkes før lenge etter at sistemann har kommet inn og som regel har denne satt seg. Passasjerene skal telles og papirer fylles ut, de gjør vel det i selskapet ditt og?

     

    Tror du må legge vekk Norwegianhatet ditt for et øyeblikk, Aslak, for denne damens sak er BS fra ende til annen, gitt de opplysningene som er kommet frem til nå. Noe som er veldig åpenlyst for en hver som har håndtert et fly på bakken.

     

    La oss se for oss et stresset crew som skal nå et on time mål' date=' og det blir bestemt å lukke døra når de siste passasjerene kommer om bord. La oss si at hun står og lener seg med hånda på dørkarmen akkurat når crew/bakkepersjonalet lukker døra. Inngangsdøra foran på en 737 svinger veldig raskt rundt (pga vekt/inertia) når den blir satt i bevegelse.

    Smakk! Der går hånda!

     

    Det er ikke umulig.[/quote']

     

    Jo, det er helt umulig.

  7. Jeg er veldig enig med deg i at det smaker ganske så beiskt av hele saken. Og med tanke på den goodwill Norwegian har bygget blant både ansatte og kunder helt siden oppstarten forundrer hele denne situasjonen meg ganske mye. Jeg hadde kanskje ikke trodd at de skulle synke så dypt. Det er definitivt punkter i kontrakten, utenom lønn som du sier, som ikke er Norwegian verdig. Skal bli spennende å se hvordan Norwegian håndterer dette videre.

  8. Ja, det er en interessant sak dette. Norske piloter har foreløpig vært skjermet fra konkurranse med importert arbeidskraft, sett bort i fra svensk og dansk crew (og noe polsk), men disse har vel hatt samme lønnsbetingelser som de norske. Nå sier jo Norwegian at de innleide pilotene ikke skal fly i Norge, men det er jo ikke gitt at det ikke er noe som vil skje på sikt. Det vil jo da selvfølgelig ha stor betydning for norske piloter, på samme måte som det har vært for andre konkurranseutsatte yrkesgrupper i Norge etter at de europeiske arbeidsmarkedsgrensene ble åpnet på vidt gap. Blir spennende å følge utviklingen her.

     

    Det er også morsomt å lese kommentarer på nett. Kjos & Co har garantert folk som sitter og kommenterer kontinuerlig på nettet.

     

    De "pilotkritiske" kommentarene tror jeg nok er veldig autentiske og kommer fra folk som har opplevd akkurat det samme som pilotene. Det er ikke en liten andel norske arbeidstakere som har mistet jobben til billigere utenlandsk arbeidskraft, og de har vel vanskelig for å forstå hvorfor piloter skal skjermes mer enn elektrikere, snekkere, sjømenn, malere, programmerere, kundebehandlere osv., listen er lang. Først og fremst bunner nok kritikken i det at selv om lønnen konkurreres ned vil den, basert på denne kontrakten, være betydelig høyerere enn en norsk gjennomsnittslønn. Og det i en yrkesgruppe som i lang tid har hatt svært gode lønns- og arbeidsbetingelser. Jeg forsvarer ikke denne kritikken, bare forklarer.

     

  9. Lønn og betingelser har jeg ikke bakgrunn for å uttale meg om, der vet du mye mer enn meg. Det jeg vil frem til er at et selskap som opererer i en stat ikke kan overstyre for eksempel den gjeldende stats lov om arbeid. Da tenker jeg på blant annet ferie og oppsigelse. Jeg har ikke sjekket hva estiske lover sier om oppsigelse, så om den tre-dagers regelen ved sykdom som er oppgitt i kontrakten er gyldig eller ikke vet jeg ikke. Men jeg er veldig enig med deg i at den ikke er heldig for arbeidstaker.

     

    Når det gjelder skatt må hver enkelt arbeidstaker (her:pilot) følge sitt lands lover for skattebetaling, enten det er Norge, Finland, Estland eller hvilket som helst land i verden. Disse kan selvfølgelig variere fra land til land, men er uavhengig av hvor arbeidsgiver er registrert. Spesielle skatteregler kan gjelde når arbeidstakers skattermyndighet har avtale med arbeidsgivers opphavsland. Poenget mitt er at det i utgangspunktet ikke spiller noen rolle hvor lønnsutbetalingen kommer fra. Estland har meget fordelaktige skatteregler, men å begynne å snakke om skatteparadis i dette tilfellet er meget søkt. Men ja, du har rett i at den finske stat ikke får noe som helst glede av skatter og arbeidsgiveravgift i dette tilfellet. Du skriver at det er opp til den enkelte hvordan han ordner seg med skatt, det er ikke riktig. Han må følge lovene i det landet han er statsborger i.

     

    Kontrakten er gjerne lousy, kanskje er det moralske hensyn som ikke er ivaretatt og det er fullstendig legimit å kritisere, men utgangspunktet for diskusjonen må være korrekt. Det er hva jeg vil frem til.

     

    Skal sjekke ut PPrune. Ha en fortsatt fin helg!

  10. Takk

     

    9. Law 9.1 This Contract shall be governed by Estonian law.

     

    Fra den estiske loven og Holiday Act §9-1 finner vi følgende: The duration of an annual holiday is twenty-eight calendar days, except in the cases prescribed in subsections (2) and (3) of this section

    (http://www.legaltext.ee/et/andmebaas/tekst.asp?loc=text&dok=X50054K2&keel=en&pg=1&ptyyp=I&tyyp=SITE_X&query=Holidays+Act)

     

    Så ferie får de nok. Ellers står det jo i loven at den ansatte er ansvarlig for å betale skatt til Estland eller hjemlandet. Dette avhenger av antall dager pilotene jobber i utlandet (Her: Estland). Her finnes svarene på når det skal betales skatt hvor: http://www.skatt.no/skatt/tema/utland/. Lønnen betales slik jeg kan forstå fra Estland. Etter det jeg kan finne etter et raskt googlesøk så er Arpi Aviation AS et norskregistrert selskap med kontor i Estland. Fra dette kontoret skal de leie ut piloter til Norwegian. Finner ikke mye spor til noen skatteparadiser, fortell gjerne mer hvis du vet noe mer om eierskapsstrukturen som jeg ikke klarer å finne.

  11. Marius: Før du kommer med en så bastant konklusjon bør du merke deg at de superrike i dette landet som truer med utflagging har ordnet seg slik at de ikke har skattbar inntekt, og ikke vil ha det de neste 20-30 årene og vel så det. Det betyr at dersom vi ikke hadde hatt formuesskatt så ville disse ikke betalt en krone i skatt. Eksempel: Stein Erik Hagen hadde i 2008 en skattbar inntekt på 0 kroner, men en (skattbar) formue på 1 015 859 833 kr. Han skattet 8 289 839 kr. Altså en skattesats på 0,816%. Hvor mange av dine venner og bekjente kan skryte av en slik latterlig lav skattesats? Ikke så mange vil jeg tippe :) Man kan si hva man vil om formuesskatt, men å avvikle den innebærer i praksis at landets rikeste slipper å betale skatt. Anbefaler deg å lese hva min utmerkede foreleser og en av Norges fremste eksperter på skatt sier om dette: http://paraplyen.nhh.no/paraplyen/arkiv/2009/august1/blank1/

     

    Skatt er absolutt vanskelig og det preger som regel diskusjonen om formuesskatt. Det handler lite om at "mye vil ha mer", mer om at alle i hvert fall skal bidra litt (svært lite i Hagen sitt tilfelle). Det er en farlig diskusjon å begi seg ut på om en ikke vet hva en snakker om.

  12. Ja, blir en fryd med nytt ICAO-kart :) Har ikke vært helt komfortabel med å navigerere etter det gamle, så jeg er glad for at et nytt er på vei i posten. Får vel fortsette med tegnesakene på M517-kartene og samtidig håpe på snarlig oppdatering her og.

  13. Aske? Det kan da ikke stemme' date=' jeg husker tydelig at Kjos sa de kunne stå på bakken i minst 6 måneder, og at asken bare kostet NAS 10-15 millioner. Hvordan dette plutselig har blitt til et par hundre mill skjønner jeg ikke.[/quote']

     

    Da har jeg gleden av å friske opp hukommelsen din som tydeligvis har spilt deg et puss:

     

    http://www.grunder.no/naringsliv/20100506/norwegian-tapte-100-mill-pa-asken/

     

    Ja båda askan och dollarkursen kan inte vara hela sanningen

     

    Hvorfor det?

  14. Nå har vel de siste 10 årene vist at dette ikke er tilfelle. Folk reiser stort sett på den billigste billetten uavhengig av klagingen vår her inne. Da jeg jobbet på Flesland kom de samme passasjerene tilbake uken etter at de hadde gitt meg huden full fordi de måtte betale for et ekstra kolli, eller hva enn de var misfornøyd med, og satt seg på samme Norwegian-fly...

  15. NAS var tidlig ute med å si at de ikke aktet å betale noe som helst før EU hadde avgjort (på nytt) hva selskapenes forpliktelser var. De overså altså det gjeldende regelverket. Hvilken bakkeorganisasjon de har (eller ikke har) spiller altså ingen rolle.

     

    Jepp, de ville ikke betale ut mer enn høyst nødvendig. Økonomistyring kalles det, et begrep SAS burde sett nøyere på. Ved å se på kravene i ettertid er det lettere luke ut de som er på grensen men som ikke har krav på erstatning, ergo penger spart :)

  16. Jeg la frem et svar om hvorfor det tok lengre tid hos den ene enn hos den andre. Nettopp med bakgrunn i at jeg leste hele artikkelen konkluderte jeg med at forutsetningen for tilbakebetaling av krav er forskjellig for de to selskapene, og dermed er denne tråden meningsløs ;)

     

    En mer reell diskusjon kunne for eksempel være om det at du ofte er sikret raskere responstid hos dem som tar vare på deg på bakken med SAS, kontra NAS, gjør det verdt å putte mer penger i en billett hos SAS. Meningene er nok delte om dette også, antar jeg :)

  17. Hallo i luken, Morten og Sindre! Det er jo ikke den diskusjonen Aslak eller artikkelen legger opp til. Overskriften på artikkelen er jo så vridd som en får det til.

     

    Ja, det går treigt å få pengene fra NAS pga 4,5 ganger flere krav. At dette ikke ble løst direkte da situasjonen oppstod er en annen sak, og henger i bunn og grunn sammen med med ulik selskapsstruktur. Tjenesteveien (kommunikasjonsveien) er langt kortere mellom SAS og SGS kontra NAS og alle deres ulike underleverandører. Det innebærer, uheldigvis for NAS-passasjerene, at deres krav må behandles i ettertid.

     

    Så denne artikkelene har jo ingenting med "askeservice" å gjøre, slik som overskriften spiller på. Alle som har krav på det får jo pengene sine refundert, enten de har flydd med NAS eller SAS.

×
×
  • Opprett ny...