Gå til innhold

Featured Replies

Skrevet

Hej,

Hvordan er det nu man omregner tiden i UTC og Zulu tid ?

Det er vist noget med at man skal lægge til / trække fra tid fra sin egen lokal tid for at få tiden i UTC/Zulu ?

------------------

Mvh. Michael Olesen

michael@olesen.as

SAS253

Skrevet

Trur for å få zulu/utc-tid, alt ettersom hvilken tidssone man er i, trekker man fra en time (iallfall hvis du er i Norge) og trur når vi her i norge har sommertid må man trekke fra to timer

Mvh

Lars Chr

Skrevet

UTC/zulu tid er begreper som benyttes med tidssoner. For å ta et eksempel, når man sender ut et værkart er tidspunktet for utsendelsen et klokkeslett som er oppgitt i UTC eller GMT. Mest benyttet er GMT(Greenwich Middle Time). Jorden er delt opp i tidssoner, og er man på en reise vestover må stille tiden tilbake i forhold GMT.Reiser man Østover må man legge til en time for hver tidssone. Det og legge til eller trekke fra timer for tidssoner kalles for pinsing av klokken. Sommer eller vintertid spiller liten rolle da verden i dag kun har det vi kaller for normaltider. Reiser man på en flyreise kan man oppleve å få store tidsforskjeller pga det med pinsing av klokken.

Skrevet

Betegnelsen GMT (Greenwich Mean Time) ble for en del år siden erstattet med UTC (Universal Time Coordinated), og er det samme som Z-tid. Z-tid refererer til 0-meridianen, som altså går gjennom Greenwich.

Jorden snurrer rundt med en fart tilsvarende 15 grader i timen i forhold til solen - og for enkelhets skyld sier vi at solen beveger seg 15 grader/time over jorden.

Så er det slik at jorden er delt inn i soner som tilsvarer 1 times bevegelse av solen, dvs 15 grader brede soner. Meridianene er skillelinjer mellom sonene, som er nummerert fra 0 til +/- 12. Sone 0 ligger med sentrum i 0-meridianen og strekker seg 7,5 gr. på hver side av denne. Sonene øst for Greenwich har fortegn - (minus) og sonene vest for Greenwich har fortegn + (pluss). Sone 12 ligger mellom 172,5W og 172,5E, og har +/- som fortegn (pga mulig datoskifte).

I hver sone er sonetid lik UTC korrigert med sonetiden og dens fortegn. Sonetid er samtidig lik Local Mean Time - LMT - for sonens midtmeridian. (UTC=LMT-long E, og UTC=LMT+long W)

Hensikten med sonetid er at dersom en bruker sonetid vil en ha klokkeslett med samme minutter som UTC, og aldri være forskjøvet lenger enn 30 minutter fra å ha de lyseste forhold kl. 1200.

For å få samme tid i samme land eller deler av samme land med stor østlig/vestlig utstrekning, er det innført standardtider.

Norge strekker seg fra ca. 4 grader øst til ca. 30 grader øst, og strekker seg såledse over 3 tidssoner. For å få samme tidsangivelse over hele landet, er det bestemt at norsk standardtid (normaltid) skal være i samsvar med A-sonen (UTC=LMT-1 time, siden vi ligger øst for Greenwich). Det er kanskje lettere å snu det på hodet å si at LMT=UTC+long E, altså at norsk normaltid er lik UTC pluss 1 time.

Magne

Skrevet

Hei Magne og Truls,

Tusen takk for utfyllende svar. Det er av og til forvirrende, dette med tiden og tidszoner, greit med en oppklaring ;-))

Mvh

Fred Vonstett

Skrevet

Hei

Når man skal regne ut tidsforskjellen mellom to steder, kan det ofte lønne seg å regne om UTC.

Det er riktig som Magne sier, at alle vest-soner er pluss-soner, og alle øst-soner er minus-soner. Man kan da bruke følgende regle for å huske om det skal trekkes fra eller legges til: "Fra dårlig til god, fortegn bestod".

UTC, eller Z, regnes som såkallt "god" klokke, mens lokaltid er "dårlig" klokke. Dette betyr at er man i en østlig sone, feks Norge i sone -1, og skal finne ut UTC må man bruke fortegnet på lokatiden for å få UTC. Det blir altså norsk tid-1time=UTC. og selvfølgelig omvendt når man regner fra UTC til lokaltid.

Hvor lett det er å gjøre feil kan man få illustrert ved å bevege seg fram og tilbake over datolinjen, dvs mellom sone -12 og sone +12.

Reglen ovenfor kan brukes på alle omregninger/korreksjoner innen navigasjon. Særlig nyttig er den ved kurs/kompass-rettelser(Dev, var osv). Man må da huske på at TRUE(rettvisende)-kurs er "god".

 

Mvh

Mikkel Myhre

ENGM

 

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …