Gå til innhold

Fresnel-linse : et spørsmål!


Stein-Erik Carlsen

Anbefalte innlegg

 

Hei du, dette var interessante greier.

Jeg bruker en del lamper med fresnel-linser, til foto/video. Disse kan justeres alt etter som man vil sette en spot - eller fylle ut med lys. Disse lampene har et frontglass, hvor den berømmelige linsa sitter. Den er rundt, med masse innovervendte riller i glasset (hjelper vel med å sentrere lys) Så justerer man avstanden mellom pæra og linsa og får enten en spot eller en fill.

Er det lignende prinsipper med den greia du har kjøpt?

Og evt. hvor dyr investering snakker vi om?

mvh

-Bernt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Linsa koster kr. 399,- hos Frithjof Arngren i Oslo. Den passer på skjermer med størrelse fra ca. 14-17". Plassert ca. 10 cm. fra skjermen (17") gir den et bilde som minner om en 20" skjerm. I tillegg gir den en imponerende 3D effekt, som øker dybdefølelsen ved f.eks. FS98 (sier de som har prøvd det - jeg er fremdeles på jobb!)

mvh

Stein-Erik Carlsen

(se forresten den hjemmelagde cocpit'en til Anders Bergane på

http://go.to/cs2000"'>http://go.to/cs2000" TARGET=_blank>http://go.to/cs2000

Den benytter samme linsa som jeg har kjøpt!)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heisan!

Fresnellinse (oppkalt etter sin franske oppfinner, så egentlig er s-en stum [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif'>http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] ) er rett og slett en plass - og vektsparende måte å lage en stor konveks linse (samlelinse, forstørrelsesglass) Det er ikke helt lett å få til supergrafikk i forumet her, men jeg prøver med noen enkle tegn.

Her har vi snitt av en konveks linse:

 

|\\

| |

|/

Så tar vi bort det unyttige glasset inni, men beholder den rette bakveggen, dvs. vi huler den ut i "trappetrinn":

|\\

>|

|/

Og så "skjærer vi ringene løs fra hverandre" og "dytter dem sammen bakover" [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image] :

|\\

|

|/

Nå har vi fått en linse som er plan bak og trappeformet foran, og har "spart" alt det materialet vi tok ut fra midten. Altså et flatt forstørrelsesglass.....

Fresnelprinsippet brukes ganske riktig mye i lyskastere - og alle har vel sett kjempestore fyrlinser som uten Monsieur Fresnel ville blitt altfor tunge og dyre.

Du kan jo lage en biodynamisk modell ved å skjære en løk i to, hule ut den enne halvparten og presse den ned på bordet med snittflaten ned [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/wink.gif[/image]

I guarantee: Tears will come to your eyes! :0

Optisk hilsen

------------------

John Andreassen

LN-NRK

[Edited by John A 03-11-1999.]

[Edited by John A 03-11-1999.]

[Edited by John A 03-11-1999.]

[Edited by John A 03-11-1999.]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I microwings står det at Fresnel koster 100 - 200$.

Her er det en interessant måte å dele skjermen med 3 speil og Fresnel. Funker sikkert bare med MS flysim med fast deling av panel/utsikt.

Har lest at dette gir en utrolig bra dybdevirkning.

Er det flere steder hvor Fresnel fås kjøpt?

http://www.microwings.com/mwbyoc1.html"'>http://www.microwings.com/mwbyoc1.html" TARGET=_blank>http://www.microwings.com/mwbyoc1.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Etter å ha lest en del positive innlegg til bruk av en såkalt fresnel-linse til å forstørre skjermbildet,tok jeg i dag turen bort til Arngren og kjøpte en slik.

Da jeg pakket den opp, la jeg merke til at den var buet. Andre linser jeg har sett har ikke vært slik. Siden det var rammen rundt som sørget for fasongen, er det lett å bøye den til den fasongen en ønsker. Spørsmålet er bare: hvordan skal den egentlig være?

Ellers må jeg medgi at resultatet er imponerende. Sitter nå på jobb med linsen montert framfor skjermen, og ting blir absolutt større! Gleder meg til å komme hjem til FS98 og Fly!!

mvh

Stein-Erik Carlsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ihvertfall at hjemmebruker-3D-kort som Geoforce, som kommer strax, har støtte for dual head-teknologien som hittil stort sett har vært forbeholdt profesjonell bruk, d.v.s. du kan i tillegg til den vanlige skjermen foran deg - koble til en ekstra skjerm som du setter f.eks. bak deg eller ved siden av den andre. Setter du den bak deg (kjøp en brukt stortv!) har du med ett bakspeil (enkelt å konfigurere i programvaren som medfølger), setter du den ved siden av hovedmonitoren kan du ha instrumentene i flyet på den ene monitoren og utsikten på den andre! Jeg ser at prisen på dette kortet (Nvidia Geoforce chipset) med 32mb allerede er nede i 2.600,- før det engang er sluppet på det Norske marked, det lover godt for 64mb versjonen! Ha dog i bakhodet at to skjermer krever desto mer maskinkraft, men jeg ser stort sett bare fordeler. [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

------------------

LN-HLL

Håvard Leonardo Lund

cub4bear@c2i.net

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...