Gå til innhold

Norsk regjeringsfly


Erik Sørngård

Anbefalte innlegg

Dermed var Bills store Norgesreise over, og byingeniøren i Oslo kan slå opp kumlokkene igjen. Nå har det gått flere tråder her i forumet hvor man har diskutert presidentens flyflåte, mens jeg nå funderer hva slags fly den norske stat disponerer for eksklusive flighter med HMK og andre prominenser. Den lille hvite hekkmotor-jeten med rød og blå stripe. Hva slags fly er det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det norske VIP-flyet er Falcon 20, produsert av Dassault-Breuget i Frankrike. Opprinnelig ble det levert med GE CF700-motorer, men ble - så vidt jeg husker - oppgradert på motorsiden for noen år siden, p g a bl.a at det ikke holdt seg innenfor støybegrensiningsreglene (!)

Disse flyene brukes også til kalibrering av forsvarets navigasjonhjelpemidler (TACAN), og er av og til på besøk i Bodø for slike tester, med callsign Raven (Ravn).

Hilsen Roald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det stemmer, dette flyet ble også brukt flittig under Oslo forhandlingen i sin tid, til å fly forhandligs delegasjoner. Flyet ble også pusset opp for ca 6 mill kroner i ny innredning i kabinen med skinnstoler og mahoney bor, sjeik stil. Farger og innredning var det Sonja som hadde tatt ut. Dette ble utført på Helikopter Service på Sola, ved Fixed Wing hangaren der. Flyet har også fått nye motorer som det tidligere innlegget her sier. Cockpiten er er forøvrig lik en av de kjente whisky kongenes cockpit, foruten det militære utstyret. Det var han som visstnok sponset sertifiseringen av denne cockpiten ettersom den ble for dyr for Norge alene. Norge har tre stykke Falcon. 1 som blir brukt til VIP flyging og Kalibrering og 2 som blir brukt til Elektronisk krigføring samt kalibreringsflyging ++++ på oppdrag for FFI og andre etater i den gruppen :-). Vanlig crew er 3 stk på VIP flyet og 5-6 personer på EK versjonen.

Jeg har selv jobbet på dette flyet noen år og det må trolig være en av de flytypene det virkelig er gøy å jobbe med pga alt utstyret.

MVH

Kjetil O

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...