Gå til innhold

Hvilke flytype(r) bruker AirUK fra Sola til Aberdeen


Baard Salvesen

Anbefalte innlegg

F-27 er meget sjelden du ser i Norge.Disse kan bruke water/met på T/O og for 2 år siden var det ikke water/met å oppdrive i Norge (Shell)- det var ikke noe forbruk av det lenger.

Men det har dukket opp et selskap som har kjøpt de gamle F-27 som har vært i Braathens - Busy Bee - Air Nordic. Et av dem skal visstnok lande Haugesund idag. Søsterflyet har stått på flymuseum på Sola i noen år. At disse flyene har fler cycles igjen å leve på begriper ikke jeg..

Det er greit å se forskjell på F-27 og F-50. Så lenge motoren står stille og du kan telle. 27 har 4 bladerpropell og 50 har 6. Når propen snurrer er det verre. Alt skrog og vinger er identisk. Fokker hang på nye motorer- fikk presset inn en haug med ny avionikk i en gammel konstruksjon.

Du kan se forskjell på motoren - 27 har rund motor og luftinntak rundt spinneren. 50 har mer firkantet motor og luftinntaket under. Dessuten har 50 en slags vinglets. Når Fokker hadde hengt på kraftigere motorer, så ble ikke flyegenskapene det samme. Yaw og sideslip i sving måtte rettes på. De lagde da en vinglet på balanseroret for å rette på dette. Den synes godt når du er oppmerksom på den.

Ellers så er typebetegnelsen egentlig F-27-50. Da sparte Fokker noen millioner på typesertifikatet. F-50 flyr under typesert på F27 og 50 ble regnet som en mod.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du kommer nær nok, er passasjervinduene på F27 ovale (flott utsikt nedover!) mens F50 har firkantete vinduer.

Når det gjelder livslengde på de gamle "Friendship"'ene skulle det ikke forbause meg om det er mye krutt igjen i dem enda. I alle fall var de strukturellt solide - jeg husker en demo på et flystevne på Gardermoen der en F27 ble fløyet aerobatic - tildels på en motor!!

M.v.h

------------------

John Andreassen

LN-NRK

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...