Gå til innhold

små, runde parkeringsplasser for fly, hva er det?


Tore Stabell Kuloe

Anbefalte innlegg

Med tanke på det å bevæpne flyene, ville i alle fall ikke jeg hatt alle samlet på ett sted. Går en bombe i lufta, forsvinner da ei hel bøtte med fly samtidig.

 

Ovalen du ser til høyre på bildet, er forøvrig en nedlagt fuelstasjon. Shelterne på Lista er fra andre verdenskrig, ikke fra NATO tiden. Såkalte "splintbokser" uten tak, som vernet FW190, BF109, ME110, etc.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Disse plassene kalles populært "druer". Det er lett å se hvorfor på bildet du postet ;)

Det er flyoppstillingsplasser som ble opprettet da man bestemte seg for at spredningsprinsippet var den beste måten å hindre at hele skvadroner skulle bli groundet av én bombe. I tillegg til druene har man ofte shelters for å beskytte flyene mot skader fra bomber, splinter, vrakgods osv. Men som Fredrik sier gir ikke shelterne mye beskyttelse mot en direkte treff, noe som var skjelden vare i shelternes barndom, men som med dagens våpen nesten kan garanteres.

 

Alternativet til å spre flyene over et stort område og gi de et relativt svakt skjold, er å samle alle flyene i et stort fjellanlegg. Hvis man sprenger seg inn og ned i fjell har man lett 20m med stein over hodet, noe som gir en god beskyttelse mot angrep. Ulempen er at man her samlet mange fly i samme anlegg, og om utgangene blokkeres, er alle flyene sperret inne.

 

Begge løsningene har sine fordeler og ulemper, og det er grunnen til at Norge har vært innom begge (Anlegg96 i Bodø ble brukt frem til 90-tallet).

 

Slenger med litt lesestoff ;)

Luftfartswiki- Anlegg 96

WIKI- Hardened Aircraft Shelter

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...