Gå til innhold

JSF/F-35 flyene: nye forsinkelser, økt pris igjen:


Lars B. Frostad

Anbefalte innlegg

Som jeg allerede har antydet - jeg påberoper meg ikke noe som helst kunnskap eller sterke meninger hverken for eller i mot kampflyprosjektet. Jeg diskuterer her kun takt og tone i forumdiskusjoner som denne.

 

Da jeg ble 'medlem' her på forumet i 1999 var det faktisk mulig å delta i lange, gode, kunnskapsrike og ikke minst vennlige diskusjoner relatert til aviation. Savner det.

 

Ha det! :)

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir-Finstad

Så det er takt og tone og utrope månedens utsagn på den måten du gjorde over her?

 

Vet ikke helt hva jeg skal tro om deg gitt, enten er du en utrolig lite inteligent kar som først er breial for så og påberope deg besserwizzer rolle i forhold til diskusjonsform, eller om du rett og slett bare er et godt gammeldags asle.

 

Uansett får du ha en fin dag, kansje dette innlegget kan kåres til månedens rett fra levra innlegg? Om ikke man blir sensurert da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tjaaa.... ni vet väl inte om det är det bästa flyget innan ni ens fått det?

De som har tatt avgjørelsen vet det godt hvilke egenskaper de forskjellige maskinene har' date=' basert på data fra produsentene. Teknisk ligger F-35 svært langt foran JAS Gripen, til og med et godt stykke foran F-22.

Andre land som har vurdert F-35 har kommet til samme konklusjon som Norge, også når det kommer til kostnad på sikt.

 

Har dom ens byggd klart det än?

Per midten av september var det 21 maskiner ute på Lockheed Martin sin flight line (for ground testing mm.) eller i lufta (ni maskiner flyr), og enda 14 var under mate/final assembly. På det tidspunktet var hovedkomponenter til og med maskin 56 i produksjon.

I november fløy BF-4 for med Block 1 av softwaren, releasen som skal benyttes på de første maskinene USAF skal trene med på Eglin AFB. Den er så absolutt produsert og under testing :)

 

 

Slik jeg leser Aftonbladet sin artikkel, og slik jeg har oppfattet øvrige medier, var det ikke inngått noen form for avtale før resultatet ble offentliggjort, men signalene de fikk ble tolket slik. Og historien sier jo heller ingenting om hvilke signaler svenske myndigheter mottok under prosessen. Støre sa selv i går at han ordla seg på samme måte ovenfor svenskene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tør jeg minne samtlige i denne tråden om at også F-16 var uprøvd og ikke ferdig når vi (EPAF) kjøpte dem i 1975? F-16 ble bestilt av USAF i januar 1975, og da var ennå ikke evalueringen av YF-16 ferdig. Juni samme år ble det også bestilt av EPAF-nasjonene. Den eneste store forskjellen jeg kan se, er at F-16 hadde kommet lenger i utviklingsfasen og var klar til å starte serieproduksjon når EPAF bestilte sine fly.

 

Jeg mener derfor at argumenter mot F-35 som går på at det ikke er ferdig og at det er uprøvd, er irrelevant. Vi har faktisk norske offiserer som jobber på prosjektet for å sikre at norske interesser blir ivaretatt der det er mulig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

 

Du er ikke alene i og ikke ville ha på trykk, det som mange tenker om den regjeringen vi har nå, som har kjøpt F35 på forhånd, uten at vi vet hverken pris, eller hva vi får.. Skammelig er det, rett og slett. Personlig ville jeg gått for JAS, vi trenger samarbeide med Sverige, og utvikling av ny nordisk teknologi og samarbeide. Og enda vi har våre "issues" med svenskene.. Er vi fremdeles NABOER og for det meste gode venner.. Får vi bare tilbake Herjedalen og Båhus Len, så hadde vi vel vært kjempevenner:P

 

Oddvar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I forbindelse med analysen av kandidatene ble det etablert fire-fem ulike scenarier. Disse scenariene er hva man antar at kampfly kan måtte brukes til i fremtiden. Ut fra dette ble objektive krav til kandidatene etablert.

 

- Gripen falt igjennom (mulig med unntak av ett scenario).

- JSF bestod alle

 

Det kan ingen benekte. Man kunne selvfølgelig diskutert scenariene, men disse er naturligvis ikke åpent for offentligheten. Det ville være idioti å flagge Norges militære ambisjoner for fremtiden ute i det offentlige. Du annonserer f.eks. ikke i landets aviser hvor du har sensorene dine for innbruddsalarmen og at du stikker på ferie? Metoden for utregning av pris kan man imidlertid diskutere så mye man vil. Det som er sikkert, er at hver krone for Gripen ville være bortkastet, siden det er et fly som ikke kan brukes til det vi antar et kampfly må brukes til i fremtiden. Man skulle vel tro at Forsvaret hadde peiling på kampfly.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

God kveld.

 

Jeg tror også at JSF er det beste kamplyet i denne sammenhengen, men også kanskje det dyreste?

Jeg mener at jeg har hørt at Obama administrasjonen har satt ned noen statlige utvalg, hvorav ett av dem har foreslått å kutte kraftig/legge ned JSF programmet. Dette som et ledd i et større militært budsjettkutt.

Hvis dette stemmer, og hvis det skulle skje at JSF programmet blir lagt ned, hva da med alle de millionene som prosjektets kunder allerede har lagt ned i JSF programmet?

 

Det er vel kanskje ikke sikkert at dette blir et reelt scenario, men det er uansett litt interessant.

 

Noen som vet?

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, Geir.

 

Det var ikke på noen måte meningen å fornærme deg. Dette med utnevnelsen av 'månedens utsagn' var fra min side generelt og litt humoristisk ment sett i relasjon til den pågående JSF tråden her, men jeg ser at det kanskje kunne misforstås.

 

Jeg ber om unnskyldning hvis du oppfattet meg som utilbørlig overfor deg.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror også at JSF er det beste kamplyet i denne sammenhengen' date=' men også kanskje det dyreste?[/quote']

Hvordan de endelige tallene ender opp med å bli gjenstår å se, men det er en del som taler i fordel for F-35, for eksempel antallet som produseres.

 

Jeg mener at jeg har hørt at Obama administrasjonen har satt ned noen statlige utvalg' date=' hvorav ett av dem har foreslått å kutte kraftig/legge ned JSF programmet. Dette som et ledd i et større militært budsjettkutt.[/quote']

Stemmer det, forslaget denne gruppen (tilhørende det hvite hus) hadde var å skrinlegge F-35B, STOVL-versjonen, samt å kutte halvparten av ordrene for F-35A og C fram til 2015 (og erstatte halvparten av ordrene fram mot 2015 med F-16 og F-18).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje det er noen i Aftonbladet som skal ta seg et lite kurs i engelsk?

 

Det står ingen steder at det var skrevet kontrakt med USA mens det foregikk forhandlinger med Sverige.

 

Les selv http://213.251.145.96/origin/29_0.html

 

Snakk om å syte å klage for at Norge valgte det beste flyet.

Det er vel ikke vår feil at JAS ikke er bra nok.

 

Norge kjøper ikke fly fra Sverige med begrunnelsen at vi er naboer når vi er ute etter det beste til vårt bruk. Der var JSF best, så enkelt er det egentlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...