Gå til innhold

Snodig Helikopter


Krister Bye

Anbefalte innlegg

quote:

Opprinnelig postet av Vidar Martinsen:

quote:

Opprinnelig postet av Arild Oldervoll:

Kan det være en liten radar i den kuppelen på toppen der også? (Bak rotoren)

Ja det stemmer. Var vel en artikkel i Flynytt, siste tror jeg, der det var omtalt i en reportasje.

Huff, da har jeg ikke fått med meg det nummeret. Vet du hvilket nummer det var, og om det fortsatt er i salg i butikkene?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den oppblåsbare radaren er for en Thorn EMI Searchwater radar. Royal Navy tok en del merkelige avgjørelser på 1970-tallet, og som en konsekvens har de uten Airborne Early Warning-flyet Gannett og uten det siste "flat-top"-hangarskipet HMS Ark Royal som kunne tatt det, da Falklandsøyene/Malvinas ble invadert for 20 år siden.

HMS Invincible og HMS Hermes (som egentlig skulle vært solgt til India) var de eneste igjen, og de hadde skihopp i stedet for katapult siden de eneste fixedwing-flyene i bruk var RN sine Sea Harrier og vanlige Harrier som ble tatt ombord fra RAF-skvadroner.

Resultatet var "disastrous". Flere krigsskip, sivile skip og militære støttefartøy ble senket av dyktige argentinske jagerflygere. Etendard, Mirage (III?) og A-4 ble brukt, på max range fra fastlandet. Denne Sea King-varianten kom såvidt jeg vet rett etter krigen, siden man endelig innså at det var behov for å heise en radar opp i en fornuftig høyde for se trusler på lengre avstand enn den som var begrenset . Med på pakken skal det ha fulgt en jammer i frekvensområdet brukt av Exocet-missilet, og ESM (Electronic Surveillance Measures), som lytter inn på radio og radarsignaler. Mottiltak mot ESM er selvfølgelig bare å ha radio og radar i standby til man absolutt trenger dem. Argentinerne hadde ikke maritime overvåkningsfly, men skal ha brukt C-130, fiskebåter og andre ting de måtte ha tilgang til for å sende jagerflyene til riktig målområde. Med lite fuel og for en del av flyenes del mangel på egen radar var det ikke tid til å lete etter de britiske båtene. Som et resultat av at britiske Nimrod overvåkningsfly tidvis kom over argentinske ubevæpnede fly, ble de utstyrt med AIM-9 Sidewinder så de ihvertfall hadde mulighet til å slenge av noen skudd i stedet for bare å trakassere hverandre der ute langt til havs.

Mvh Rolf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var interessant info. Posen på Sea Kingen så unektelig litt snodig ut.

 

Her er et annet helikopter med radar. Det brukes av franskmennene og kalles 'Horizon' (finn frem fransk-akksenten). Radaren trekkes opp bak på helikoteret... Kan kanskje ligne på et jordbruksredskap "[smil]"

 

Dette opererte ut fra Værnes under NATO-øvelsen i vinter, her er et par bilder:

http://trd.airpics.com/galleri.php?id=E044

http://trd.airpics.com/galleri.php?id=E023

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...