Gå til innhold

En dåre kan spørre...


Gjest

Anbefalte innlegg

Hei Bjørn, og lage en partisjon er ganske enkelt, bruker du WinNT så bruker du Disc manager (eller noe sånt), bruker du win98 så bruker du et dos program som heter "fdisk.exe", det kjøres ifra en diskett (bare kopier over fila ifra windows til en disk som du på forhånd har gjort systemstartende ved og formatere den).

Selve programmet er ganske enkelt og bruke og du finner forhåpentlig ut av det.

Akuratt om det har så mye for seg og partisjonere den tror jeg ikke med mindre du vil skille endel informasjon (f.eks. ha fs på en partisjon og resten av bråten på en annen).

Vennlig hilsen

Tarjei Lundarvollen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder bruk av Fdisk er det nødvendig å holde tunga rett i munnen,vil ikke anbefale bruk av Fdisk uten at man har god kjennskap til Dos.For at man skal kunne lage en ny partisjon,så må harddisken formatteres (format/u c:\\ ),så må man lage en ny Dos partisjon,restarte,formattere igjen,så opprette en partisjon til på resten av disken.(Størrelsen på partisjonene må også bestemmes).restarte igjen,og formattere den nye partisjonen.Da skulle man forhåpentlig ha to partisjoner på disken sin.....Så begynner moroa med å legge alt inn igjen.

Når det gjelder Partition Magic så kan man opprette flere partisjoner uten formattering og uten tap av data.Det eneste man må passe på er at det man har på c:\\disken får plass på den "nye" c:\\disken(har bare erfaring med Pm 3.0) [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

 

------------------

http://home.telia.no/josve"'>http://home.telia.no/josve" TARGET=_blank>http://home.telia.no/josve

[Edited by josve 03-01-2000.]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å bruke Fdisk er faktisk ikke så vanskelig som det kan høres ut! For ca et halvt år siden partisjonerte jeg en pc for aller aller første gang *stolt smil*, og det helt uten dokumentasjon av noe slag. Klart jeg kunne litt om DOS, men bare marginalt. Jeg trøblet kanskje et kvarters tid, men du gjør ingen skade om du oppretter en for liten eller for stor partisjon. Bare slett den og prøv på nytt. Sett deg først ned med penn og papir og finn ut hvor mye plass du vil trenge på de forskjellige partisjonene. Jeg feilberegnet på win98 partisjonen (ble for liten), så det medførte en del ekstra-arbeid. Når du har funnet ut hvordan du vil ha det, er det en smal sak å partisjonere harddisken. Jeg formatterte først, opprettet noen partisjoner og innstalerte win98 på den første (C:\\). Så startet jeg maskinen og hadde fått egne stasjoner til spill, musikk og felles filer :-) Så å kjøpe program for å gjøre den jobben er egentlig unødvendig med mindre du er veldig usikker på hvordan du gjør det. Sjekk f.eks. http://www.hardware.no"'>http://www.hardware.no" TARGET=_blank>http://www.hardware.no , der tror jeg du kan finne svaret på hvordan du gjør det.

------------------

LN-HLL

Håvard Leonardo Lund

cub4bear@c2i.net

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke alle som er "vokst opp"med dos,og derfor føler at de er på meget gyngende grunn når de får en svart skjerm med hvit liten skrift på.......

Det som selvfølgelig er veldig viktig når en disk skal formatteres er å ta backup av ting og tang som er greie å ha.

Det er jo som vi som har drevet en del med dos vet,ganske fort gjort å slette noe som en ikke skulle.. [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/frown.gif[/image]

Så det du sier Haavard er viktig,finn ut hvordan du vil ha det på forhånd. [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

LN-JOS

------------------

http://home.telia.no/josve"'>http://home.telia.no/josve" TARGET=_blank>http://home.telia.no/josve

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil bare minne om at partisjonering med fdisk sletter all informasjon på harddisken. Man bør ikke gå i gang med dette uten god kjennskap til DOS.

Bruker man Partition Magic blir innholdet tatt vare på, og det hele er menystyrt.

Vennlig hilsen, og godt nytt år fra

Terje

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe av det Bjørn spør om som bare Tarjei har svart på er om det har noe for seg?

Kanskje dersom HD er stor, jeg har en på bare 4,3 GB og denne maskinen var levert med 2 partisjoner. Etter mye plaging og bannskap i 2 måneder krasjer maskinen og da har jeg UTEN å ha rørt DOS eller Fdisk plutslig 4 partisjoner hvorav 2 på 0%.

Fikk kyndig hjelp som mente jeg var mer tjent med å IKKE ha HD partisjonert og det er over 1 år siden og jeg har ikke hatt problemer med maskinen siden.

Har det noe for seg?

mvh

Ivar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Klart det har noe for seg! Nå slipper jeg å ta evinnelige back-ups hver gang jeg eventuelt må formattere harddisken pga for mange systemfeil som ikke kan bli rettet opp uten videre (som regel blir det slik p.g.a. for mange inn og av-innstalleringer som legger igjen unødvendige filer). Ved formattering p.g.a. re-innstallering av operativsystemet, blir det kun gjort på partisjonen Windows98 ligger på. Enkelte programmer på re-innstalleres, men alt jeg har downloadet av tilbehør til flightsims, spilldemoer, musikk, program m.m., blir liggende urørt på de andre partisjonene. Jeg har til dags dato aldri hatt problemer med denne måten å gjøre det på, og windows er raskere nå enn før. Forresten: Jeg bruker Quarterdeck Cleansweep 2000 og vil anbefale det til generelt vedlikehold av Windows95/98.

------------------

LN-HLL

Håvard Leonardo Lund

cub4bear@c2i.net

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er enig med Oddvar om Partition Magic. Dette er et meget bra program som absolutt kan anbefales. Det har spart meg for dagevis med arbeid (kan endre partisjoner uten at jeg trenger å slette data).

Det er to grunner til å partisjonere disken:

Fragmentering og struktur.

Fragmentering får man når det hele tiden skrives & slettes til harddisken. Hvis harddisken er oppdelt i partisjoner slik at enkelte partisjoner er statiske (dvs. man endrer ikke så ofte på den) og andre dynamiske (der man hele tiden sletter filer) så slipper man å defragmentere hele disken så ofte. Swapfilen og tempkatalogen bør derfor ligge på en egen partisjon. Det mest ideelle er å ha swapfilen på en egen fysisk disk (uten å ha noe annet på samme partisjon som swapfilen). Dette er for de som ønsker optimal ytelse. Tempkatalogen bør ligge på en egen "temp"-partisjon.

Selv har jeg en partisjon for Windows, en for programmer som Office etc, en for FS, en for temp filer og data og en for swap.

Med struktur mener jeg at det er lettere å holde oversikt over filene hvis de er oppdelt i forskjellige partisjoner. Jeg slipper en for dyp katalogstruktur eller å ha for mange kataloger på ett nivå. Backup er også lettere.

Jeg bruker også et program som heter Diskimage. Dette programmet speiler en partisjon til en fil. Ordinær backup av en windows-partisjon er ikke en ideell løsning, så derfor er den beste backup av systemet (dvs. bootpartisjon med Windows) rett å slett å lage et image av denne partisjonen.

Med Windows95 OSR2 og Windows 98 som benytter FAT32, så er ikke clusterstørrelsen noen grunn til å ha for mange partisjoner (med DOS og første utgave av Windows 95 som benytter FAT16, så burde ikke partisjonene være større enn 500 MByte).

En ulempe med partisjoner er at man ikke får utnyttet disken 100%. Hvis man har tre partisjoner med 25 MByte ledig på hver partisjon, så blir man noe forbannet hvis man skal installere et program som trenger 30 MByte. Det er her Partition Magic er et must.

Så mitt råd er å partisjonere opp disken, men skaff deg Partition Magic først.

Hilsen

Egil Johnsen

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nesten lei for at jeg spurte. Sorry folks, jeg er dummere her nede i bunnen enn jeg var på toppen av denne tråden. For å lage en partisjon trenger jeg tydeligvis et verktøy. Kanskje kan dette lastes ned fra et-eller-annet-sted. Allerede her er interessen borte. Og når de lærde strides så er det like greit å styre unna hele greia. HD'en min er på 8 GB, så plass er det igrunn nok av. Skal den pajes opp bør det være med god grunn. Jeg har ikke funnet den grunnen enda. Takker for responsen og hjelpen. [image]http://www.flightsim.no/ubb/images/icons/smile.gif[/image]

bjørn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i diskusjonen!

Du kan poste innlegg nå og registrere deg senere. Hvis du har en brukerkonto kan du logge inn nå for å poste med din egen konto.

Gjest
Skriv svar til emnet …

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere innhold har blitt gjenopprettet.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Opprett ny...