Gå til innhold

Kåre M

Members
 • Innholdsteller

  29
 • Ble med

 • Siste besøk

Alt skrevet av Kåre M

 1. Takk, kjempefint å få sånne tilbakemeldinger og tips! Da jeg tittet inn på Finn første gang, syntes jeg det var mange fine tilbud. Nå har jeg lært masse (se tilbakemeldingene om prosessorer og kort over), så nå har jeg et mye bedre grunnlag for å vurdere hvor gode tilbudene egentlig er for FS2020. Og da var ikke tilbudene så mange likevel. Jeg har vel også oppfattet, etter hvert, at Power-tilbudet kanskje ikke er så godt likevel (lagring), men jeg hadde selvsagt ingen forutsetninger for å gjennomskue dette med prosessoren. Igjen: Fenomenalt fint å få kompetente tilbakemeldinger fra et velvillig Forum. Suverent!!
 2. Et ekstra spørsmål til deg: I forrige runde, for >20 år siden foregikk mye av navigeringen vhj av VORer. Jeg kjørte FS 98 der jeg hadde lastet et norsk-produsert landskap over. (Det er slik jeg husker det) Jeg har en forståelse av at VOR-frekvensene og ILS ( sanne)var lagt inn i dette norsk-utviklede tillegget på en eller annen måte. Jeg husker også at jeg satt med et digert kart på fanget med luftleder og frekvenser. Husker ikke hvorfor egentlig, men jeg måtte vel vite hvor disse signalene ble sendt fra. Men så kommer 100O kr spørsmålet.: Jeg går ut fra basisutgaven av FS 2020 ikke er så detaljert at disse frekvensene er lagt inn i programmet fra produsentens side. ( Men hva vet jeg?) Finnes det noen norsk addon med frekvenser allerede som gjør at man kan finne fram på IFR/natta. Jeg har allerede begynt å tenke på hvordan jeg skal unngå å fly meg bort, selv om jeg verken har skaffet hard eller soft vare enda.😬😄
 3. Takk for svar! Helt utrolig at dere bruker så mye tid på en gammel kaill! Og helt utrolig opplysende!! Rene krasj-kurset i gaming-pc-enes forunderlige verden! Nå vet jeg mye mer hva jeg skal se etter... Tusen takk til dere! Jeg er så gammel at det for meg like mye er et spørsmål om anstendighet og fornuft som det å kunne hoste opp penger. Jeg vet jo ikke hvor mye tid jeg kommer til å bruke på dette, selv om jeg vet at det er lett å bli hekta. Jeg behøver slett ikke «siste skrik», og jeg kan godt kjøpe brukt dersom maskinvaren sånn noenlunde yter den nye programvaren rettferdighet. Ut fra en sånn fornuftsvurdering tror jeg at jeg har en øvre smertegrense på ca 10 000. Power kjører denne uka en annonse som følger: HPTOGO11417NO med følgende spec: NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB, AMD Ryzen 5 4600G, 16 GB RAM, 256GB NV Me SSD. Ut fra det dere har sagt over, burde vel dette være en rimelig oppegående maskin?? Til 8990 NOK Og så har jeg sett på div Finn-annonser Finn-kode 207843190 208698495 195348914 198586249 osv, osv Det ligger et ganske godt utvalg innenfor en «fornuftig pris» mellom 5 og 10 000NOK Jeg skal studere tilbudene med større «kjenner-mine» nå etter de fantastisk fine tilbakemeldingene jeg fikk vh kåre
 4. Hei igjen. Jeg har vel etter hvert skjønt at min inntreden i fly-simmer-verdenen igjen, blir mer et spørsmål om valg av type PC enn om type simulator. Og jeg har skjønt at min "gamle" (2 år) hjemme-PC er håpløst akterutseilt for denne aktiviteten. Synes jo dette gjør det hele ekstra vanskelig, for simulatorens egenskaper/sterke og svake sider går det an å ha et slags forhold til for en amatør, men plutselig å skulle kastes inn i all verdens tekniske detaljer omkring prosessorer, skjermkort og lagring er ganske så krevende, må jeg si. Prøver å grave meg litt ned i materien ved å se på annonser og diverse annet, men det dukker opp en rekke spørsmål det ikke er så enkelt å få svar på. Tar sjansen på å prøve meg litt igjen her for jeg synes Forumet her har vært fantastisk flott å forholde seg til. Altså: Jeg ser at det rundt omkring opereres med ulike typer prosessorer, men Intels er vel kanskje mest utbredt (best?). Og jeg ser at det opereres med ulike betegnelser, som i5, i7, i9 og flere. Finnes det noen ideell- eller minimums versjon av Intels prosessor man må ha for å kunne kjøre FS2020 på en problemfri måte. Og så ser jeg at noen GeForce skjermkort ha betegnelse RTX og andre GTX. Er det noen forskjell her, og er det en forskjell som betyr noe for en uerfaren simmer? Nå er det vel slik at intet kjede er sterkere enn det svakeste ledd. Og med tanke på et framtidig liv med FS2020, er det mulig å si hva som vil være det svakeste leddet, prosessoren eller skjermkortet? Hva må man legge mest vekt på? Det viktigste er vel kanskje at de spiller sammen på en optimal måte, men jeg titter litt på bruktmarkedet og er interessert i å få tips om det i hvert fall er noen kombinasjoner jeg absolutt bør holde meg unna.
 5. Har hatt litt andre ting bale med i det siste. Men takk for at du gjør så mye ut av et svar til meg. Som jeg har sagt før, så synes jeg dette er et veldig flott forum å forholde seg til, og jeg har lært veldig mye. Men jeg har fortsatt ikke kommet i mål på noen måte. Kunne vært veldig moro å bygge sin egen PC!! Da blir jo dette et mål i seg selv. Men jeg synes fortsatt dette er alt for mye penger. Så det går nok i retning av å prøve å finne noe på bruktmarkedet. Og så etter hvert FS2020. Men til det over, her er det noe jeg ikke skjønner, og det gjelder generelt for bygging av PC: Oppstillingen over dreier seg bare om hardware. I tillegg kommer vel også programvare/operativsystem? Jeg kjører jo Windows 10 på PCen, men dette må vel kjøpes på nytt? Evt. hvordan kan man legge inn dette på en PC som verken har nettverkskoblinger eller noe operativsystem på forhånd. Finnes det noe basis programvare som følger prosessor eller annet sted som får det hele til å spinne for å laste ned Windows?? Eller er det noe fundamentalt jeg ikke har skjønt om PC-enes forunderlige verden?? Til dette med simulator: Et av de første rådene jeg fikk, var å prøve X-plane. Tror nok det går i den retning nå. Kjørt på min gamle PC for å se hvordan det fungerer. Så får vi se om jeg finner PC å Finn som kan takle FS2020. A propos: Kunne også av nysgjerrighet tenke meg å teste FS2020 på gamle-PC'en. Kan jeg evt laste ned på nytt til en ny PC hvis dette er en total fiasko. Oppretter man en slags konto som gjør at spillet kan lastes ned flere ganger?? Mange dumme spørsmål her, men jeg har ingen "ære" å skulle forsvare på denne fronten
 6. Skrekk og gru!! Der er nok ikke jeg, nei, gamle gubben....
 7. Nå har jeg obdusert min gamle PC og også sett på en Youtube video om hvordan bygge sin egen gaming PC. Ser jo besnærende enkelt ut, rett og slett spennende, men vet foreløpig ikke om jeg har motet som skal til for å løpe lina helt ut. Men hva er Steam? Det har jeg ikke fått med meg. Et annet faguttrykk jeg lurer på, er «mesh» ifbm oppdatering.?
 8. Takk for moralsk og faglig støtte MagTvei. Jeg har knapt nok sett inne i en datamaskin, og hvordan "doble minne, bytte skjermkort" osv, osv virker ikke umiddelbart kurant for meg. Men man kan vel alltids lære dette også?? Og det opereres med en fagsjargong og stammespråk som jeg fortsatt har litt problemer med å henge med på. Du sier at det "ble en SSD nummer to". Dette er altså noe du kan kjøpe et eller annet sted? Og så skal den plasseres et eller annet sted i kabinettet (hvis dere bruker noe sånt). Og dette vet altså en pensjonist "som var i en lignende situasjon som meg for et par år siden." Ikke dårlig, jeg tror nok du har tyvstartet litt?? SSD er, så vidt jeg forstår, en "mekanisk" harddisk. Husker jeg feil når jeg mener å ha sett i et av innspillene over at en sånn disk går for treigt for simming?? Har jeg misforstått dette? Jeg har lest alle innspillene nøye, og pt tror jeg det går i retning av en Aerofly2 som jeg fikk tips om over, i første omgang. Kanskje kan min gamle (2,5år) PC svelge unna denne, så får vi se... Jeg har en gammel PC i et stort kabinett som jeg er i ferd med å kaste. Kanskje burde jeg ta vare på dette for å ha det tilgjengelig når jeg om ikke lenge begynner å bygge meg egne PC, jeg også...Haha!
 9. Når dere proffer kjøper PC, lager dere da en egen krav-spec som dere leverer til selger, som så setter opp det hele? Eller kjøper dere ferdig hyllevare? Og: Hvor da? Type Elkjøp, Power el.l, eller hos spesialister på Gaming-PC. Hvis slike finnes..
 10. Ja, nå er forvirringen bortimot total! Lurer på om jeg skal prøve meg på denne Aerofly-en, jeg. På min gamle (2,5 år) PC. Slett ikke noen kraftpakke det, en helt standard hjemme-PC, men kanskje jeg kan få et inntrykk (før den krasjer). Kanskje lurt å ta litt backup av div. historiske familiebilder og sånt først.
 11. Hei. Jeg synes jeg har hatt en veldig bratt læringskurve over de siste dagene. Må vel i første omgang gjøre et valg på maskin-fronten og så får vel dette bestemme hvilken simulator jeg skal gå for. Jeg har jo sett flere ganger på promo-videoen for FS2020, og den ser jo utrolig flott ut! Lett å bli hekta her, ja! Samtidig åpnet jeg linken jeg fikk over til en brukt gaming-maskin på Finn. "Vart skræmt, ja." Hvis en standard spill-PC er i nærheten så stor som bildene ser ut, får jeg bare legge av først som sist! Vannkjøling og greier! Hvis jeg (gamle gubben) anskaffet noe sånt, ville jeg vel få problemer med å argumentere overfor mine nærmeste mot umiddelbar tvangsinnleggelse, tror jeg... Som sagt, bratt læringskurve, men har fortsatt en masse spørsmål, også av mer generell karakter. (Får bare avsløre min uvitenhet). Jeg husker at jeg la inn FS98, som selvsagt var veldig primitiv sette med nåtidens øyne. Tror det lå inne bare to-tre norske flyplasser fra MS' side. Men så satt det noen norske ildsjeler og laget et veldig forbedret norsk landskap, og norske flyplasser ble lagt inn på Flightsim.no i tur og orden. Bare å laste ned. Værsågod! Skjer det på samme måten i dag? Jeg fikk jo her på Forumet link til en masse addons, som vel er tilpasset FSX?? Også laget av norske ildsjeler. Er det bare å laste ned? Værsågod. Under mine nattflyginger på norske flyplasser rundt årtusenskiftet og før, navigerte jeg etter VORer, noe annet som jeg ikke husker navnet på og ILS ved flyplassene. Mener å huske at jeg satt med et svært kart fra Luftfartsverket med VORer og frekvenser tegnet inn. Nå foregår vel det meste pr GPS (som knapt var oppfunnet den gangen). Lager man nå en flight-plan med innlagte koordinater, som man finner et eller annet sted (hvor/hvordan), eller hvordan foregår instrumentflyging nå for tiden. Begynner å forberede meg på nattflyging, som dere ser...
 12. Og da hadde du selvsagt en rimelig oppegående PC? Tror du problemene med FSX skyldtes selve grunnpakken eller evt. tillegg du selv hadde lagt på? Har jo lite lyst på alt for mye crash. Jeg vet ikke hvordan dere legger opp dette, men jeg hadde jo tenkt å holde meg til én felles PC for alt, både for simming og daglige gjøremål, som e-post, nettbank osv. Men det er kanskje lurt å isolere simminga til én dedikert PC??
 13. Akkurat ja. Tror absolutt jeg kan se poenget....👏👏
 14. Flott opplevelse, dette, å få så mange og kompetente innspill. Igjen takk! Når Geir (håper det er greit med fornavn?) sier at FSX og FS2020 er to forskjellige verdener, hva går dette primært på? Går ut fra at det ikke dreier seg så mye om det som er inne i cockpit, men det som er utenfor, altså landskapet/omgivelsene, detaljrikdommen i omgivelsene.? Eller hur? .
 15. Ser slett ikke bort fra at dette er det beste og mest fornuftige forslaget jeg har fått så langt. Og her finnes det vel «addons» i bøtter og spann, gjennomprøvd og lett tilgjengelig? Takk, jeg tror dette var et veldig godt forslag, jeg. Kunne jo ha vært spennende å få andres mening om dette.
 16. Pr dato er jeg vel ikke på noe nivå i det hele tatt. Det er nok 20 år siden jeg satt ved Fsim spakene. Jeg er ikke så veldig opptatt av å se hva de spiser til middag i husene jeg flyr over, eller om det er røsslyng eller rypekjerr i heiene. Flott å se på, selvsagt, men det som trigger meg, er instrumentflyging primært. Husker at jeg hadde stor glede av å prøve å ta av fra Røros for å prøve komme meg helskinnet ned på 27? på Værnes. På mørke natta fortrinnsvis. Opp fra Røros, på med autopilot til VOR? Meråker, så procedure turn og decende for å treffe diverse Nav hjelpemidler nedover dalen til jeg fant ILSen på Værnes. Jeg har også brukt mange nattetimer for å treffe (by-) plassen i Narvik på anstendig vis pr instrumenter. For ikke å snakke om Sandane. Fortrinnsvis med div Widerøe-maskiner (med deres farger, selvsagt.) "Fløy" jo div natteturer med 737 Oslo-Bergen og retur. Kanskje er jeg helt på jordet, men det synes ikke så viktig for meg om flyplassen heter Kvernberget eller O'Hare. Utfordringen blir noenlunde den samme, vil jeg tro?? Er ikke sikker på om flotte sceneries fra all verdens flyplasser vil bli mye brukt, skjønt jeg har jo sett div reelle Youtube-landinger på Madeira med 737, og det kunne selvsagt vært artig forsøke. Har ikke rukket å se så mye på Fsim-videoer enda, og det kan jo tenkes at appetitten øker med endrer seg etter hvert som jeg blir mer oppdatert, tror dette dekker situasjonen noenlunde pt.
 17. Feeemenalt!! at dere gidder å bruke så mye tid på en gammel, akterutseilt gubbe! Veldig hyggelig, faktisk. Jeg skal sjekke litt rundt omkring. Fordelen er jo at jeg allerede nå etter noen ganske få dager/innspill synes jeg har et mye «bedre grunnlag for egne meninger» (som det het i Aftenposten-reklamen for «100 år» siden.) Og takk for det!
 18. Går ut fra at det må ligge en eller annen Windows-versjon i bånn når spill og addons skal installeres. Er det av stor betydning HVILKEN versjon. Lurer på om det er mulig å bygge på en litt til-årskommen PC ved å pøse inn RAM i løs vekt, kjøpe nytt grafikkort osv, eller er dette helt dødfødt? Er såpass gammeldags at det skurrer litt å kjøpe nytt og kaste gammelt etter hvert som nye formål oppstår.
 19. Akkurat, ja. Nå har jeg nettopp fått et råd om å anskaffe FS 2020. Ikke så helt kurant, dette, for en sann amatør både på myk og har vare. Men jeg er i hvert fall svært glad for at jeg gikk inn i dette Forumet før jeg kjøpte noe som helst. Jeg har blitt mye klokere, selv om det gjenstår mye....Veeldig mye😂
 20. Imponerende, veldig imponerende! Og dette vil fungere, uansett hvilken FS-versjon man prøver å legge det inn på??
 21. Hei igjen Jeg er veldig takknemlig for at du/dere tar dere tid til å hjelpe en "gammel kaill" inn i flightsim-verdenen av 2021. Skjønner jo nå at jeg beveger meg inn i en gaming- og dataverden jeg ikke har vært i nærheten av, og som jeg trenger litt tid på å trenge ned i. På meg virker det jo som du har mer enn "super peil " både på hard og myk vare!! Jeg er ikke særlig bevandret uti dette med RAM og prosessorer og ulike grafikkorts egenskaper, har knapt nok sett inne i en datamaskin på 25 år! Trodde i min enfoldighet at jeg skulle kunne bruke min fhv nye hjemme-PC til litt flightsimming også, men det skjønner jeg nå er temmelig urealistisk. Det er kanskje ikke så smart heller, om maskina kneler og krasjer under byrden av tung flightsim programvare. Jeg vet ikke nå hvor mye tid jeg vil komme til å bruke på dette, men som far og bestefar synes jeg det er vel mye å bruke +/- 20k på en PC for å fly simulator. Lurer på hva barn og barnebarn vil si om jeg plutselig investerer stort i utstyr, trekker for gardinene, tar på headset og blir borte for denne verdenen i lang tid om gangen!! Og jeg vet at jeg fort blir hekta om jeg først begynner... Har tittet på innholdet i linkene du ga meg. Det er jo helt fantastisk og gir meg ikke mindre lyst til å ta opp dette. Ser veldig gøy ut! Jeg har fortsatt en masse spørsmål: -Vet du om det finnes noe bruktmarked som gir mulighet for å komme ut av dette på et fornuftig vis prismessig, eller er dette like godt å glemme først som sist?? - Jeg husker fra 90-tallet at det var noen ildsjeler som la ut oppdateringer til MSFS 98 av norsk landskap (og flyplasser og flytyper) som jeg lastet ned. Vet du om slike addons finnes (i filbiblioteket i Flightsim.no) for senere versjoner av FS, f.eks 2002-versjonen som jeg sitter med her. Har lurt på om jeg kunne renske en tilårskommen PC jeg har stående, for alt øvrig innhold og "simme" med denne. Gjør vel ikke så mye om det hakker litt for meg. PCen kjører på Windows Vista. Er det slik at all programvare bygger på en eller annen Windows-versjon, eller kan man kanskje slette denne også?
 22. Har du kjøpt en veldig avansert PC??
×
×
 • Opprett ny...