Gå til innhold

northernpilot

Members
  • Innholdsteller

    53
  • Ble med

  • Siste besøk

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av northernpilot

  1. Hei, Ser at noen har fått et nokså fotorealistisk Lillestrøm og Oslo. Hvordan har dere fått dette til?
  2. Ikke helt sikker på hva du mener med å få den til høydenivå? Man fanger som regel en ILS fra undersiden, med mindre man bruker VNAV som henter data fra FMC. Om du kun bruker VS, eller forøvrig LVL CHG (som gjør at du descender med en bestemt hastighet i stedet), så blir det fort mer workload. Disse "platform" altitudes er godt demonstrert på de fleste plates, og indikert med en rett strek frem til et maltese-kryss symbol ✠ (FAF) med en påfølgende glidebane. Et tips på 737en er å lage en "extended centerline", så får du dette visualisert hvordan du bør intercepte LOC, hvis man ikke har ATC til dette. Det er bare å gå på legs, velg FAF-waypointet, trykk på left key ved denne en gang til, også vil du få mulighet til å sette en radial (som bør samsvare med inbound course til ILS), f.eks 012 til ENGM. Husk å armer approachen ved å trykke APP, også vil det lyse hvitt når den er armert LOC og GS i FMA på PFD. Grønt når den er aktivert/captured. Sørg også for at riktig frekvens er stilt inn på begge COM/NAV paneler, og at identifikasjonen vises nederst på PFD. Ville nok studert noen videoer på YouTube, da det ofte hjelper å få det vist på en skjerm - kontra å lese en oppskrift.
  3. Det er vel nettopp derfor man har taxi centerlights og edgelights, og MÅ være klar over sitt vingespenn, før man taxer - nettopp fordi det ikke er lett å alltid skille på bane og området utenfor. Min erfaring tilsier at det er ofte rester av snø på de fleste baner her i landet når det er winter-ops, og det er selvsagt nærmere clean enn kontaminert, men dette er jo i overkant clean. Det visuelle skillet mellom bart og tørt blir alt for skarpt/markant, og sjeldent har jeg sett brøytebilene brøyte så godt at gresset på siden kommer til syne. De har tross alt edgelights som helst ikke skal pløyes ned. Håper de studerer Norden litt, og klarer å få til noe som blir realistisk. Når de først er i gang kan de fint begynne å legge til flere typer kontaminering, og muligheten til å sette braking action. Kanskje en vakker dag i FS-verdenen kan man kanskje se snø legge seg på overflater også.
  4. Husk at en VOR approach ikke kan bli flydd med APP, men kun VOR/LOC. Jeg tror løsningen er ved å skru på nålene på du trenger på EFIS Control Panel. VOR1/OFF/NDB1 til VOR1. Dette kan du se ved at både en bearing needle vises i MAP display, samt DME distanse, så lenge du er innenfor line of sight.
  5. Har noen med ferdighetene vurdert Rakkestad? Savner forsåvidt også en god modell av Haukåsen, og oppdadert scenery som strekker seg fra Oslo til ENGM inkl. Lørenskog, Strømmen og Lillestrøm. (Vil nok ta seg godt ut på både inn og utflyging nå som ENGM melder sin ankomst.)
  6. Vil GA området også bli inkludert, og er det feks inkl. detaljer som åsene hvor disse flyspotterene står? Hadde vært noe også om disse store veggene i Trandumskogen ble inkludert. Fint blir det i hvert fall med en mer realistisk ENGM.
  7. Nei, dette er helt feil. Om du først skal påstå noe, så er det greit å informere riktig. Svaret er FCTM, noe et selskaps OM-B er tuftet på. Ikke motsatt. En OM-B er i hovedsak hva et selskap ønsker at du gjør, men FCTM er stort sett alltid ledende og vil være det mest korrekte kilden - i tilfeller hvor det finnes motsigelser mellom OM-B/SOP for flytypen og FCTM. FCOM er vel forsåvidt det viktigste å kunne under typerating, og gir systemforståelsen.
  8. Apropo LOW PRESSURE og ELEC, så er dette i B737 sammenheng to separate ting. LOW PRESSURE kan jo være forårsaket av hydraulic systems, eller fuel blant annet. Dette kan f.eks være forårsaket av at du har glemt å skru på de elektriske hydraulikkpumpene ELEC 2 og ELEC 1 på, men kun lar engine stå på. ELEC-lyset i seg selv forårsakes av at standby power eller DC system feil forekommer. LOW PRESSURE kunne vært fuel også, f.eks ha senterpumpene på, når tanken egentlig er tom.
  9. Dette høres ut som at flyet kun går på batteri, og du antaglivis har satt begge IRS til NAV - uten å få AC fra groundpower eller APU? Om du har fått på groundpower (blått lys slukker) - så burde lyden forsvinne, om IRS står på. Om ikke, så er det muligens take-off config - i så fall sjekk at throttle står i idle. Skulle ground power ikke være mulig å få på plass, kan du sette på left fwd fuel pump og APU on, vent 1 minutt og sett begge APU generatorene på. Hvis dette ikke løser noe, så ville jeg tatt reset på alt av maintenance i FMS.
  10. Det kan være mange årsaker til det. Regner med at du har flydd med autopilot? Og med hvilket fly? På de fleste flytyper som kan fly hele ILS med autopilot, er jo det oftest APP som må være aktivert. Da bør man i prinsippet alltid være på glidepath, eller intercepte fra en lavere høyde - slik at GS kan gå fra armert til aktivert. Sørg for at LOC og GS er aktiv. Det kreves også stort sett på forhånd at FD (Flight Directors) er på, og man har aktivert begge autopilot.
  11. Som yrkesflyger og med 800t bak meg som instruktør på småfly, vil jeg påstå at Cessna 172 er det flyet som har best handling og føles mest realistisk å håndtere. Default flyene har generelt sett har vært svake og skuffende, da dynamikken føles "off" ut, i tillegg til at funksjonene på autopilot enten er feil eller begrenset, og de generelle "nødvendige" funksjonene (etter min mening) på MFD ikke er tilgjengelig. Det er mange skjønnhetsfeil i simulatoren, men det er fortsatt bedre enn hva som har vært. Hadde jeg kunne brukt MSFS under min barndom, i stedet for FS2004 og FSX, så hadde jeg vært overlykkelig. For la oss være ærlig, verken FS2004 eller FSX hadde imponert særlig i default-versjon hvis man hadde startet det opp i dag. Eneste jeg har savnet fra start er en replay-funksjon, hvor jeg kan sette meg tilbake og nyte landingene fra ulike vinkler på repeat. I tillegg savnes også mulighetene til å sette sikt til RVR, og ceiling på MDA/DA eller CAT II/III minima, men det er for å møte mine egne behov og kunne dra litt nytte ut av simulatoren, samtidig som jeg har det gøy. Det er mye potensiale i simulatoren, som kanskje Microsoft skulle ha fullført før de valgte å utgi denne simulatoren, men når man ser hva utviklere får til - så er jeg optimistisk for de neste årene. Flybywire beviser dette er mulig med sin A320, som har har blitt meget bra. Det er selvsagt irriterende bugs knyttet til MFD, samt begrenset med simulering av failures og andre små detaljer, men så er dette laget på dugnad og de fortsetter vel på lik linje som Zibo har gjort med B737 på X-plane. Jeg gleder meg stort til PMDG 737, og at det med tiden kommer mer scenery i Norge. Islagte vann er en ting, men jeg håper de fikser opp i hvordan fargene på himmelen ser ut når det er tåke, og at ising kun forekommer på de rette stedene. I tillegg hadde nordlys også vært naturlig å ha, da MSFS er så opptatt av det visuelle. Forøvrig er jeg imponert av Threshold sin nye oppdatering av Zibo B737 på Xplane. Zibo sin 737 var generelt gull verdt under typeratingen jeg tok på B737, men har blitt enda flere hakk bedre nå både visuelt og mtp. lyd. Den er et fantastisk hjelpemiddel, og bra for forberedelse før man skal i den ekte simulatoren og håndtere div. situasjoner. Jeg håper MSFS lærer av dette, og legger til rette kontinuerlig oppdatering, som Threshold nå har vist gjør stor forskjell. MSFS burde i bunn og grunn ha mål om å kan lage produkter som faktisk er like nyttig for treningen man trenger på flytypene, som den er fantastisk og realistisk i den visuelle verden. For meg blir det til at MSFS kun er "koseflyging" og en simulator man bruker for å nyte det visuelle fra cruise, uten særlig annen utbytte. Jeg håper det snur med tiden, slik at det blir mer enn bare det - både for GA og for airline-virksomhet.
  12. Min erfaring er at man tar de første tre stegene litt på feeling. Mye avhenger av selvsagt av glidebanen, vekt, vind og bane-forhold og type flyplass mtp. lengde. Faktor på flaps avhenger også litt av restriksjonene på speed, for det er ikke noe poeng å sitte med mye flaps - hvis flyet ikke er fullt, og det i tillegg stilles krav til MNM 160kts til 4NM finale f.eks. Normalt kjøres en lav-drag approach inn til ENGM, og da kommer gear og flaps 15 ca 6-7NM før rullebanen, samt resterende flaps på løpende bånd "flaps 30, set speed" også når flaps er satt, fullføres checklisten som helst bør være ferdig før 1000 AGL. Ellers har det generelt vært vanlig å få ned hjul, etterfulgt av flaps 15, på callout til 2500 (RA). Da settes gjerne også speed brake armed.
  13. Opplever det også i Alta, som har et payware scenery på MSFS.
  14. Turbulens Turbulens er forøvrig sterkt overdrevet, og flyet kastes rundt så fort man legger til litt gust. Jeg lurer på hvor mye hensyn de har tatt til mekanisk turbulens, eller om modellen er lik uansett om det er termikk, mekanisk, vindskjær eller CAT. Ising Det er utrolig at de ikke har gjort noe mer med ising, enn hva som først ble publisert. Jeg kan ikke tenke meg at selv i de verste isingsforholdene, at hele flykroppen blir lagt i den type rimis. Burde definitivt vært mer variasjon på clear ice, mixed og rim. I tillegg blir aerodynamikken noe helt annet enn hva man opplever i virkeligheten. Lys Savner forsåvidt at man kan justere lysettings på runway lights, og det som tilhører flyplassen. I tillegg er det flere flyplasser som er vanskelig å legge merke til, før man faktisk er rett på runway heading. Normalen er jo at edge-lights f.eks kun lyser i retning med rullebane. Tåke Tåken ser forøvrig bra ut, men problemet er fargene som skinner igjennom. Det er sjeldent at det er så rødt som det ser ut, når man har VV001 og lignende. Flare Det virker svært vanskelig å kunne bruke throttle til å styre descent-rate i flare med enkelte fly, spesielt på landing-challenges. Eneste som virker realistisk på flare per i dag er Cessna. Ellers begynner rudder inputs å bli mindre sensitivt enn det har vært tidligere, spesielt ved take-off roll og etter landing.
  15. Sist men ikke minst, så hadde A-hus og Strømmen Storsenter vært prikken over I'en for Lillestrøm og omegn for denne omgang. Mine bilder er nok ikke noe bra utgangspunkt, men lagt ved for å lufte ideen om hva som er veldig merkbart selv fra høyde. De generiske byggene som MSFS har i dag er noe dekkende, men det føles noe "off" ut.
  16. Innflyging R12/uflyging R30 Det ligger blant annet et større Maxbo-bygg og Plantasjen ved Hellerudsletta, rett over E6 og Olavsgård. I tillegg store høyspentledninger. På andre siden, mot vest ligger derimot Skedsmokorset og alpinbakken deres Nylendlia skisenter.
  17. Innflyging til R30 Her er det mye, blant annet Åråsen stadion, LSK-hallen og de små åpne arenaene rundt. I tillegg på et jorde ser det også ut til at det er satt opp noe som ligner et Jagerfly.
  18. Fetsund - Bru(ene) Muligens det rapporteringspunktet alle bruker, men som ikke eksisterer som et offentlig punkt - også kjent for å feilaktig siteres som long-final selv om det ikke er lengre enn 4NM fra rullebanen. Uansett alltid trivelig, og ikke minst enkelt, å se begge broene, enten man ligger lavt eller høyt.
  19. Right downwind runway 12 Når man ankommer Kjeller via Svelle, eller Haukåsen, er det naturlig å legge seg midt over Nitelva. Det første man legger merke til er de nye byggene som har dukket opp i stor hastighet, men også litt eldre bygg som Varemessa er et sikkert kjennemerke. I tillegg har vi Thon Hotel Arena, DNB Lillestrøm (stort hvitt bygg) og Scandic Lillestrøm, omfavnet av noen boligblokker like ved. Like til venstre igjen har vi Lillestrøm Togstasjon, Helsebygget og bussterminalen - som alle setter et lite preg. De tre broene som knytter sammen Strømmen, Rælingen og Lillestrøm er også noe ikke helt tilsvarer MSFS sin versjon.
  20. To store piper med røyk, sørøst av Kjeller. På right downwind runway 30 er det et par ting man kan bruke som visuelle referanser, dette er to større piper som er plassert hos Akershus Energipark (like ved IFE Hynor Hydrogren Technology Center). Reaktoren hos IFE Nesten midt-downwind, ligger reaktoren hos IFE. Et hvit silo-lignende objekt, som nå forøvrig dekommisjoneres og alltid har hatt et overfly-forbud. Den er en del av en større forskningspark til blant annet IFE, FFI og NiLu. Den er greit å se, for å kunne legge seg korrekt til høyre på downwind, enten man flyr ut eller inn til ENKJ. Hvitt bygg ved Jølsen Miljøpark Når man ligger på right downwind 30 er dette hvite bygget kanskje det som gjør det enklest å vurdere om man holder track iht. rullebanen. Jeg tror forsåvidt den allerede er nokså korrekt modulert inn av MSFS sitt Bing Scenery.
  21. Hei, beklager, ble nokså opptatt like etter jeg postet denne tråden - men fikk dog tatt noen bilder av det jeg synes mangler etter å ha flydd utallige innflyginger og utflyginger i dette området. Legger ved bilder post for post, for ryddighetens skyld. Bildene tatt i fart med en iPhone XR er dessverre ikke mye å skryte av.
  22. Intensjonen med denne tråden er at utviklere kan bidra til å virkelighetsgjøre Lillestrøm, og øke realismen rundt Kjeller flyplass, en flyplass som "Kjellergutta" har klart å gjøre til noe som ligner virkeligheten - både fra nærheten og en god del steinkast unna. Det er en god del visuelle referanser jeg som instruktør personlig savner i området, og i tillegg noen mer kjente merker, som fort vil være med og gjøre hele opplevelsen syd for Gardermoen mot Oslo til en veldig virkelighetsnær opplevelse. Jeg legger i første omgang ut bilder av det som jeg synes er essensielt og merkbart at savnes i området, også ønsker jeg at flere som er kjent med området enten som besøkende, eller flygende, fremmer forslag. Om det er enkelte ting dere utviklere vet det ikke er mulig å få til, så hadde det vært veldig kjekt å vite - så slipper vi som ikke kan mye om selve prosessen bak, slutte å mase om ting som ikke er gjennomførbart. På forhånd takk for engasjement og at dere gjør den jobben dere gjør!
  23. Det ble en merkbar forskjell nå mtp. performance, så godt jobbet! Det at man har fått Circle K og McDonalds er virkelig små detaljer som gjør store forskjeller. Jeg tror vi alle setter stor pris på arbeidet som blir lagt ned, og det er spennende hva dere som kan dette, faktisk får til. Det som skiller Kjeller flyplass på MSFS fra virkeligheten er egentlig små detaljer. Dette er ting som: Fuel-anleggene. Taxistripene burde hatt mer wear & tear. Hangarene hos forsvaret er i overkant store. DA40NG utenfor Oslo Flyveklubb burde vært fjernet, da den er uvirkelig stor. Det hadde vært bedre å gjøre det til en parkeringsplass kalt "Oslo Klubbhus" eller noe, som vi bruker å kalle det på ekte. Kjeller TWR hadde vært fin å se med avgang fra 30, eller lineup ved 12. Fotballmål ved holding area og intersection C. Fjerne små trær ved R30, og heller la det være tomt. Det er mye bedre innsyn til byen fra line-up på R30 enn hva sim viser. Jeg kommer forøvrig til å lage en Lillestrøm & Kjeller area tråd, som kan skille litt på flyplass og området rundt - for å få detaljer som A-hus, Fetsund og Lillestrøm sentrum opp. For alle som har tid og muligheter til å bidra med modeller og utføre et slikt prosjekt, så er det velkommen.
  24. En veldig spennende guide, og veldig mye bra her. Noen små korreksjoner her i prosedyrene, bare for å gjøre det litt mer virkelighetsnært. LNAV og VNAV settes etter å ha gått gjennom performance, altså ikke ved take-off. Transponder går fra STBY til ALT ON ved "cleared line up". Viktigste knappen: "warn cabin" med 2 chimes på seat-belt sign. After Take Off prosedyre gjøres etter man har satt STD, og blir som regel trigget av "flaps up" Landing lights går av egentlig rett etter take-off, samme gjelder logo. Eneste som skrus av ved 10.000' er seat-belt sign off og runway turn off lights. * Transition Altitude varierer med MSA i landet. I Nord vil den væreover 7000, f.eks Alta og Tromsø - mens nedover i Europa, er denne så lavt som 3000. Ved landing så bør det alltid være satt samme frekvens på begge sider i NAV-panelet, uavhengig av type approach. Derimot er det som står i standby ikke så relevant om det er en VOR eller motsatt ILS. Det som briefes før hver approach er: inbound course, frequency og minima + en TEM brief først. Det brukes svært sjeldent flaps 10. Kanskje i en low-drag approach, men som regel er det: gear down, flaps 15, warn cabin (1 fast chime) ved ca 6NM out eller 2500' RA - og når man har fått flaps full er det: flaps 30/40 avhengig av hva du har planlagt å lande med - landing checklist. Ikke noe senere enn 1000' RA, for da skal man i prinsippet være riktig konfigurert og oppfylle stabilized konsepet.
×
×
  • Opprett ny...